Regissören Lisa Fry och manusförfattaren Sabinha Lagoun laddar inför sommarens föreställning. Foto: Peter Hartman
Lotta Lundgren är verksamhetsledare och vd på Drömmarnas hus i Malmö. Här framför en tavla som en grupp barn skapat tillsammans med Den röda trådens scenograf Jafer Taoun. Foto: Yvonne Erlandsson

Sagoäventyr på Sommarscen

Den 18 juni är det premiär för årets upplaga av Sommarscen Malmö. Först ut är Den röda tråden, ett sagoäventyr om rädsla och mod som spelas i Vänskapsparken i Herrgården. Just nu går arbetet inför föreställningen på högvarv. Vi träffade Lotta Lundgren, verksamhetsledare på Drömmarnas hus, för att prata om projektet.

2014 satsade Drömmarnas hus på Wanted Robin Hood, ett jätteprojekt med 87 personer på Gröningen, Kryddgården i Rosengård. Trots att det var tufft med finansieringen in i det sista löste sig budgeten och Robin Hood blev en succé med över 300 personer i publiken varje speltillfälle, vilket var mycket mer än beräknat. Även då hade man ett samarbete med Sommarscen Malmö och därmed fri entré.
– Det blev en fantastisk föreställning och vi ville göra om det, säger Lotta Lundgren. Det var ju ett försök och när vi utvärderat det såg allt positivt ut.

Med massor av nya idéer och många lärdomar man plockat upp längs vägen gav sig Drömmarnas hus in i det nya projektet.
– Det vore ju slöseri att inte använda alla våra erfarenheter, så vi kände oss verkligen taggade att satsa inför 2016.
Postkodlotteriet, som sagt nej till Wanted Robin Hood eftersom planerna var för långt gångna när projektet presenterades, sa ja till att stödja det hela den här gången.
Tematiken för Den röda tråden är rädsla och mod.
– När vi började jobba inför föreställningen förra året visste vi ju inte vad som skulle hända under hösten och hur oerhört aktuellt det här temat skulle bli, säger Lotta Lundgren.

Teamet började jobba med workshopar med många olika grupper, från barn i årskurs 2 runtom i Malmö till deltagare i ABF-kurser, folk som står långt från arbetsmarknaden och seniorer. Man har workshopat på bibliotek och på Folkets hus och har även gjort nedslag runtom i Skåne.
– De frågorna vi har jobbat med under våra workshopar är ”Vad krävs för att vara modig?” ”När är du rädd?”

Kajsa Englund, fysisk komiker som bland annat jobbat med Expressteatern och regissören Lisa Fry var ute tillsammans i klasserna. De hade två karaktärer, Lisa var rädd för allt och Kajsa var den våghalsiga. Barnen fick bland annat tolka mod i färger.
– Barn säger mycket klokheter. När Lisa ska gå på lina, på den röda tråd hon har med sig, säger ett barn: ”Håll huvudet högt och låtsas att du är den bästa ballerinan av alla!”

I andra fall har deltagarna gjort statyer av hur mod ser ut för dem. Alla dessa kommer på något sätt också att finnas med i kringverket på föreställningen.
– Frågan är vad det gör med alla människor om man är rädd. Och hur kan man prata om det? Man måste lyfta på locket, säger Lotta Lundgren.

Tankarna kring mod och rädsla stöps i en sagoform av manusförfattaren Sabinha Lagoun, som själv kommer från Rosengård.
– Vi ville testa nyskriven dramatik och Lisa Fry blev eld och lågor när Sabinha presenterade sitt synopsis, säger Lotta Lundgren.
Fysisk teater är grund för Den röda tråden som innehåller både akrobatik och cirkus. Det hela handlar om en flicka som är arg och ledsen. Hon går iväg, men lillebror följer efter henne. Brodern faller ner från en stor ramp och flickan ropar på hjälp. Ur en soptunna sticker Höghusrået (Kajsa Englund) kaxigt upp och ger goda råd. Sedan följer en resa genom en underjordisk värld, som samtidigt är parallell till den riktiga.
– Där inne finns olika väsen och världen där är hela tiden ackompanjerad av ljud, skapade av Tobias Allvin, berättar Lotta Lundgren.
Att göra en slags Alice i Underlandet-resa på en gräsplan är en utmaning.
– Men vår scenograf Jafer Taoun har presenterat en oerhört spännande scenografimodell, säger Lotta Lundgren.

Åsa Gjerstad står för kostymerna och Melody Putu, känd från Skånes Dansteater, gör koreografin.
– Det är 40 stycken barn och unga och många vuxna som är med. Många var med redan i Wanted Robin Hood, säger Lotta Lundgren. Bland proffsen har vi också Claudine Ulrich och Elizabeth Mateo de Svensson.

Massor av tankar kring hur föreställningen kan göras till ett än större äventyr finns. Som att i samband med den skapa en ”mod-bana”, Resultatet kommer att bli en föreställning som varar 50 minuter och passar från sju år.
– Det kommer att bli fartfyllt, lite läskigt och helt fantastiskt, säger Lotta Lundgren.