Tänder ett ljus för Kågeröds kyrka. Kyrkovärd Mary Swanson, Sixten Delin och Bo Jakobsson samt kyrkorådets ordförande Margareta Mörck Åström är mycket nöjda med resultatet.
Margareta Mörck Åström visar gärna upp kyrkan.
Nytt och gammalt golv möts efter renoveringen.
Nu står prästen säkert i predikstolen.
Altaret har också fått en uppfräschning.
Som ny sedan ytterdörren renoverats.
All gift har rensats ut ur golven.
Fönstren var tidigare hårt åtgångna.

Kyrkan tillbaka i ny och frisk skepnad

KÅGERÖD Efter ett års renovering står nu Kågeröds kyrka åter öppen igen.
Nu i ny och betydligt friskare skepnad.
Mögellukten och alla gifter som fick besökarna att få huvudvärk är bortplockade.

– Det känns så bra, men det har tagit mycket tid och ork, inser Sixten Delin och Bo Jakobsson som sitter i Kågeröd-Röstånga församlings byggnadskommittén.

Det var i början av 2015 som man var tvungna att stänga kyrkan en anfra gång sedan massvis med brister uppdagats.
I dag har nästan sex miljoner kronor satsats och man har fått mycket för pengarna.
Dels ett nytt värmesystem som är helt datoriserat och som innebär att graderna bara kommer upp till 15, när kyrkan inte används och ventilationen är lika hypermodern.
Det gamla livsfarliga golvet har fått ny grund att stå på och dansk golvsten har lagts in som ser ut precis som de gamla som lades dit under 1870-talet.

Rötskakade golvbräder som impregnerats med arsenik och kreosot har rivits ut och istället kan nu besökarna säkert gå på fur från Norrland, dränering har gjorts runt hela kyrkan samt nymålade fönster som lyser upp byggnaden.
– Dessutom har vi lyckats hålla nere kostnaderna så att inte kyrkoskatten höjts. Och det känns bra, säger kyrkorådets ordförande Margareta Mörck Åström.

Dock återstår ett problem och det är var de höga grevebänkarna som under många hundra år stått längst fram i kyrkan, precis intill altaret.
Det innebär att det blev trångt, inte minst när kistor skulle bäras in, sikten för de bakomvarande var inte den bästa vid olika arrangemang och därför har kyrkorådet inte hittat någon lösning – ännu.
– Vi har plockat undan dem och vi får grunna på en bra och hållbar lösning.

– Vi har lagt en del förslag, men de köper inte Länsstyrelsen.
– Bland annat sätta bänkarna längst bak, men historiskt är det tydligen inte lämpligt att blanda grevebänkar med drängabänkar, konstaterar Sixten Delin med ett snett leende.
Mary Swanson som är mångårig kyrkvärd håller visningar i kyrkan den närmaste tiden och även hon har engagerat sig hårt i byggnadens framtid.
– Det var ett måste att renovera. Inte minst golvet var direkt livsfarligt att gå på och det är bara ren tur att ingen olycka inträffat. Golvet kunde lika gärna gett med sig.
Där under fann man vid rivningen en gravkammare där betydelsefulla präster fått sin plats, men som nu täckts med ett rejält lager bärlager.

Som sagt landade renoveringskostnaderna på knappt sex miljoner kronor, men i begynnelsen var det meningen att ännu mer insatser skulle göras:
Handikapptoalett, pentry, kök och en aktivitetssal där kyrkbänkar i dag står i en av flyglarna.
– Då hade vi hamnat på den dubbla summan. Nu har vi gjort allt som är nödvändigt och ska mer åtgärdas får vi ta uti med de problemen i framtiden, säger Margareta Mörck Åström.
Mörck Åström förklarar att ett mycket uppoffrande arbete gjorts av många personer.

– Och inte minst Sixten Delin och Bo Jakobsson som lagt ner all sin skäl och kraft i projektet. Utan sådana eldsjälar hade vi aldrig lyckats.
Mycket hjälp har man även fått av byggnadsantikvarie Kerstin Börjesson på Regionmuseet i Kristianstad.
I söndags vankades det stor återinvigning.
– Och kyrkan var glädjande nog fullsatt. Många ville se vad som åstadkommits och vi fick många lovord, säger Margareta Mörck Åström.

För dem som vill se kyrkan från insidan kommer Mary Swanson att guida vid olika tidpunkter och den 3 mars kommer greve Henrik Wachtmeister från Knutstorps borg att ta besökarna med ut på en intressant och spännande historiefärd.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...