Det var natten till den 26 juni ifjol som den tidigare dansrestaurangen La Strada i Lund totalförstördes vid en brand. Nu kommer de resterande delarna att rivas. Arkivbild

Klartecken för att riva vid La Strada

MALMÖ Den tidigare dansrestaurangen La Strada i Lund totalförstördes vid en brand i slutet av juni i fjol.
Och nu kommer de resterande delarna att rivas. Tekniska förvaltningen har beviljats startbesked, vilket innebär att det nu är fritt fram för kommunen att riva den gamla restaurangen.

Det var vid fyratiden natten till den 26 juni som räddningstjänsten larmades till platsen vid Odarslövsvägen i östra Lund.
Det brann då kraftigt. Och polisen misstänkte direkt att branden var anlagd.

Spår fanns om att branden hade startat på flera ställen samtidigt. Och en teknisk undersökning gjordes på platsen.
Det var inte första gången det brann på La Strada. Byggnaden, som var döpt efter en Fellinifilm från 1954, brann både i december 2011 och i augusti 2008.

Fastigheten, som under en period även var vandrarhem, stod öde när händelsen inträffade. Och inga personer befann sig i byggnaden.
Räddningstjänsten bedömde att delar av huset kunde rasa och att det var för farligt att gå in för att försöka släcka branden. Istället fick ödehuset brinna ner.
Efter några timmar hotade husets gavlar av rasa på ett sådant sätt att elden kunde sprida sig.
En grävmaskinist från Lunds kommun tillkallades då för att riva gavlarna. Något som innebar att huset efter branden saknade både tak och gavlar.
Även den gamla skylten ”La Strada” förstördes.

År 2013 köpte Lunds kommun fastigheten för sju miljoner. Då hade husen fått stå och förfalla sedan millennieskiftet. Detta i avvaktan på att den tidigare ägaren skulle göra ett hotell i fastigheten.
Dansbanan brann ner för några år sedan.
Men den gamla skolan, som var mer än 100 år gammal stod kvar.
Innan branden fanns planer på att behålla huset eftersom det bedömdes ha ett kulturhistoriskt värde.

Tomten är på cirka 4 000 kvadratmeter. Och det finns ett stort behov av mark för olika ändamål i Brunnshögsområdet, nära forskningsanläggningarna ESS och Max-lab.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...