Foto: TT

Nu är våren här

Skåne I Falsterbo och Skillinge har våren officiellt kommit.

För att det ska räknas som vår måste medeltemperaturen vara på noll grader i sju dygn, något som nu uppmätts i både Falsterbo och Skillinge.
– I Skillinge och Falsterbo har vi fått in vår nu från den 17 februari, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I Malmö, Lund och Helsingborg har medeltemperaturen legat på noll grader i sex dygn.
–  Sannolikheten att det kommer vara vår där också är ganska stor. Även i Hörby har man haft vårtemperatur i fyra dygn så det dröjer några dagar innan vi får veta om det är samma läge för de norra stationerna i Kristianstad, Hästveda och Osby.

Om man ser tillbaka ett par år är våren ett par dagar sen.
– I Skillinge och Falsterbo, om man kollar de senaste åren, har våren kommit runt den 16:e år 2015 och 2014 i Skillinge. 2013 tog det lite längre tid så då var det inte förrän 2 april, och det är klart det senaste från 2009. I Falsterbo var det den 28 februari 2013.

Framöver ser temperaturen ut att hålla i sig.
– Det blir omkring  noll grader om nätterna och sen ligger det på plussidan på dagarna framöver.
– Just nu är det lite mer högtrycksbetonat läge vilket gör att vi kan se solen då och då men det är lite svårbedömt med molnen. Det kommer inte vara direkt blåsigt, tidvis moln men annars bjuds på en del sol under helgen. Molnigheten lite klurig just nu, säger Marie Staerk.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...