Varför vill Eva Bofride tysta NewsVoice?

Eva Bofride som är ledarskribent och politisk chefredaktör på Gotlands Tidningar skrev nyligen en mycket nedsättande opinionsbildande artikel i Skånska Dagbladet, ”Därför tystas Udo Ulfkotte”, som till stor del handlar om nättidningen Newsvoice. Artikeln kritiserar nya nätmedier, men endast Newsvoice omnämns. Det sker fyra gånger i artikeln.
Bofride fick in sin artikel i tidningarna: Norra Skåne, Skånska Dagbladet, Varmlandsbygden (i kortversion) och Hela Gotland via Centerpressens Nyhetsbyrå. Spridningen var alltså över flera regioner i Sverige, men Eva Bofride har gett sig på helt fel tidning. Hon agerar tycks utnyttja sin maktposition med potentiellt inflytande över 100 000-tals läsare för att sprida tvivel runt Newsvoice.
Varken Eva Bofride eller någon av redaktörerna på de fyra tidningarna tog kontakt med mig som redaktör för att ge mig chansen att kommentera innan publiceringarna.
När jag ber jag om att få in en replik både på webben och i tidningarnas pappersupplagor måste jag kämpa. Det krävs många mail och flera telefonsamtal. En respons från Norra Skåne löd att jag endast får in den i pappersupplagan. Det betyder att min replik där glöms bort efter en dag medan Bofrides artikel om Newsvoice ligger fullt sökbar på internet för ”all” framtid.
Eva Bofride bryter sannolikt mot flera journalistiska etiska regler som fastställts av Svenska Journalistförbundet. Eftersom jag arbetat med PR på webben förstår jag hennes avsikter. Hennes syfte är helt uppenbart att skada, inte att debattera eller föra dialog. Hon sprider falska rykten genom att försöka associera Newsvoice med en rad negativt värdeladdade ord.
Jag har sökt Bofride per mail (via redaktörerna) och direkt per telefon, men hon skriver att hon inte vill diskutera något. Hon har massmedial makt och hon använder den, men insåg efter mina mail att hon måste tillåta Newsvoice få replikera till exempel i Hela Gotland. Så skedde också.
Newsvoice startade 2011 för att berika svenska internet med nyheter, undersökande journalistik och debatt. Tidningen ökar i populäritet och får allt mer respekt, även inom etablissemanget.
Jag som redaktör och naturvetare tar avstånd från extremism, antisemitism, ovetenskaplighet och främlingsfientlighet. Bofrides insinuationer om nazism, magiska juicer, dåligt självförtroende och bespottningar et cetera känns därför löjliga.
Syftet med Newsvoice är att representera ett fritt, objektivt och undersökande media som inte kan styras av industrier eller politisk korrekthet. Många av Newsvoice artiklar handlar om invandrares utsatthet, afrikanska perspektiv, Västs övergrepp på tredje världen och vi kritiserar svenska medier för att de alltför ofta gör tillrättalagda och usla skrivjobb.
Jag myntade begreppet ”policyskribent” och det finns gott om dem. Det handlar om ”journalister” som följer policys i stället för att stå oberoende. De har offrat sin integritet.

Dagens fråga

Litar du på opinionsundersökningar?

  • Nej (80%, 328 Röster)
  • Ja (20%, 83 Röster)

Antal röster: 411

Loading ... Loading ...

Webbkryss