Välkomna in! Bröderna Filip och Simeon Johansen öppnar ettan för kroggäster. Bokningen sker via app. foto: karsten Bringmark
Ett litet bord, som kanske byts till ett större. Bröderna planerar inför premiären.
Drömmen är att få satsa på en foodtruck i framtiden, säger Filip Johansen som här får nöja med ett litet pentry.

Bröder startar krog på 24 kvadratmeter

Malmö En liten etta på tredje våningen på Per Albin Hanssons väg. Det låter som stans mest otippade krogläge.
Men bröderna Filip och Simeon Johansen tänker ge det ett försök. Start om en vecka, och plats för fyra gäster.

– Vi gillar utmaningar båda två, och han är jätteduktig på matlagning, säger 18-årig Simeon Johansen om sin 16-årige bror Filip.
– Vi har också gjort ett avtal med Bondens skafferi att de ska leverera goda skånska råvaror till oss, tillägger Filip.
Han går en kockutbildning på HRS, Hotell- och restaurangskolan i Köpenhamn, men nöjer sig inte bara med baskunskaper. Matlagningen är hans passion och han har nu valt en specialisering.
– Gastronomic science, talanglinjen. Många går på kockutbildning för att de inte kom in på något annat. Men det här för dem som verkligen är intresserade och vill vidare.
– Först få man lära sig det klassiska franska köket. och sedan hur man kan göra det ännu bättre med modern teknik.
Det handlar om att bryta ner och verkligen förstå vad som händer på stekpannan eller ugnen – ”molekylär gastronomi”.
Och nu vill han pröva sin talanger i ett restaurangprojekt i brorsans lägenhet. Han pekar på den internationella företeelsen ”supper clubs” där man tillfälligt bjuder in ett sällskap till middag, en slags undergroundkrogar.
Bordsbokningen ska ske via den Göteborgsbaserade appen ”AirDine” som marknadsförs sig som ett sätt att förvandla hemmet till en restaurang.
”Som värd tjänar du pengar och möter nya människor. Som gäst umgås du och avnjuter goda måltider”, skriver AirDine på sina hemsida.
Samtidigt inställer sig frågan om de inte hamnar i en gråzon. Kan man verkligen ha krog hemma, med tanke på alla regler?
– Men det här är inget som vi driver direkt mot gästerna. De finner oss via appen, och vi får också vår ersättning därifrån, vi tar inte betalt direkt av gästerna.
Men han drar själv en parallell till den omdiskuterade taxiföreteelsen Uber.
Krogen, som de för övrigt gett namnet ”Edible” i betydelsen ”ätbart”, skiljer sig också från traditionella restauranger på ett annat sätt.
– Vi har ingen meny, utan det blir kockens val som avgör vad det blir.
Arbetsfördelningen blir i princip att Simeon tar hand om disken medan Filip sköter matlagningen. Köket är snarare ett pentry, men mycket kan förberedas, påpekar han.
Han har också en behändig cirkulator som används i en matlagningsteknik som kallas sous vide, vilket betyder ”under vacuum” och ger exakt temperaturkontroll.
Nästa fredag är det premiär, det blir lamm till huvudrätt. Och Filip Johansen är spänd på att få prova ”hemmakrogen”.
– Man får chansen att utveckla sin matlagning, och samtidigt får vi glada gäster och gemenskap.

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×