Foto: CLAES HALL

Berget klev fram och räddade MFF

Fotboll Malmö FF inledde gruppspelet i Svenska cupen med seger. Stor hjälte blev Jo Inge Berget som satte båda målen när IK Sirius besegrades med 2-1 (1-1).
– Vi gjorde ingen kanonmatch, men det var viktigt med en seger i första matchen, säger han.

Svenska cupen är MFF:s väg ut i Europa i år, men laget fick en mardrömsstart i årets första tävlingsmatch. Sirius tog ledningen redan i femte minuten när en frispelad Kingsley Kofi Sarfo kyligt rulllade in bollen mellan benen på Johan Wiland.
MFF jobbade sig in i matchen och skapade ett par farliga chanser. Vladimir Rodic avlossade ett tungt skott i burgaveln halvvägs in i halvleken. Kort därefter slog Magnus Wolff Eikrem en farlig frispark som Siriusmålvakten Benny Lekström fick fingertopparna på och tippade till hörna. Men MFF fick till slut utdelning. I den 34:e minuten kom Anton Tinnerholm loss på högerkanten och spelade fram Jo Inge Berget. MFF-anfallaren tog sig förbi en försvarare och satte bollen i nät bakom Lekström.
Berget bildade anfallspar med nyförvärvet Vidar Örn Kjartansson när Markus Rosenberg var avstängd.
– Samarbetet fungerade bra. Vi är lite olika spelartyper. Han är den typiske målskytten och jag gillar att komma ner och hämta boll, säger Berget.

Hemmalaget ökade trycket i andra halvlek och pressade tillbaka superettanlaget, men den rätta skärpan saknades i de avgörande lägena. Kjartansson var nära sitt första mål för klubben med kvarten kvar men bollen studsade över islänningens fot när han var helt ren framför mål. Det blev Berget som ordnade segern. Efter en hörna blev det rörigt framför mål. Bollen hamnade framför fötterna på norrmannen som tryckte in 2–1.
– Två mål måste jag vara nöjd med. Ett vackert mål och ett där jag stod på rätt plats vid rätt tillfälle. Det var självklart viktigt att vi vann den här matchen, säger Berget.
Men det kunde ha slutat illa för MFF. I 89:e minuten rann Sirius Niklas Maripuu igenom och kom ren med Johan Wiland. MFF-målvakten räddade och såg till att det blev tre poäng i första gruppspelsmatchen.
– Sirius gjorde en fantastiskt bra match. Första tio minuterna när vi skulle sätta tryck var det i stället Sirius som tryckte tillbaka oss och de gjorde ett mycket snyggt mål. Sista kvarten i första halvlek och i andra halvlek spelade vi bättre, säger MFF-tränaren Allan Kuhn.

Siriustränaren Kim Bergstrand var nöjd med sitt lags insats.
– Vi mötte ett bättre lag i dag. Efter våra förutsättningar spelade vi under långa perioder bra. Jag tycker spelarna förtjänar klart godkänt, säger han.
För MFF väntar närmast träningsmatch mot Ålborg på tisdag. På söndag spelas nästa cupmatch. Då gästar Ängelholms FF Malmö IP.

Sportresultat

Sport i dag