Malin Andersson och Julia Yunusova i Malmö vid premiären förra året. Foto: Yvonne Erlandsson

Skånefinal för Blodssystrar i kväll

Nöje I kväll visas långfilmsdokumentären Blodssystrar på Bio Grand i Ljungbyhed. Det är sista stoppet på turnén med CineSkåne som pågått sedan i höstas. Då kommer även Malmöregissören och producenten Malin Andersson att vara på plats för samtal.

– Det har varit en fantastisk höst och start på året med många spännande möten och alla möjliga slags frågor. Samarbetet med CineSkåne har betytt mycket för att jag ska kunna åka runt med filmen och möta publiken, säger Malin Andersson.
Blodssystrar hade Sverigepremiär i september förra året och var bland annat nominerad till ”Bästa Nordiska Dokumentärfilm” på Nordisk Panorama i Malmö.

Filmen handlar om tvillingsystrarna Julia och Johanna Yunusov, från Almgården i Malmö, starka syskonrelation och vad som händer när de börjar stå på egna ben för att ta sig an vuxenlivet. Men de berättar även om svåra saker som de har varit med om i sitt gamla hemland Azerbajdzjan. Där kidnappades de som hämnd för mammans politiska engagemang. De hölls instängda i en källare i 28 dagar. När de blev frisläppta flydde de och familjen till Sverige.

Vad har du fått för reaktioner från dem som sett filmen?
– Det verkar ha funnits ett behov av den. Flera verksamheter har berättat att de använder filmen. Att tjejerna har varit så modiga att berätta om de övergrepp som de har varit med om gör att fler unga tjejer och killar vågar prata om det.
– När vi visade filmen i Bromölla var det många som ville ställa frågor till Julia. Hon har börjat jobba på ett flyktingboende i Kalmar och folk undrade om hennes upplevelser där och det blev en diskussion om hur det ser ut i Sverige nu.
Johanna jobbar på Ringhals kärnkraftverk som energitekniker och ska vidareutbilda sig till ingenjör.
Efter visningen i Ljungbyhed fortsätter Blodssystrar att åka på turné runt om i landet. På internationella kvinnodagen, den 8 mars, visas den i Malmö.
– Det blir en specialvisning i samband med en temadag om våld i nära relationer för socialarbetare.