Malmö

Ljuva folktoner och ”hygge”

West of Eden från Göteborg värmde publiken på Blå båten. foto: karsten Bringmark
Malmö
Malmö Irländsk folkmusik strömmar ut i natten vid Bassängkajen.Det är säsongspremiär på stans mest udda kulturscen, Blå båten, och göteborgska West of Eden står på scenen.

Karsten Bringmark

Det är opretentiöst och folkligt, och konceptet är detsamma som på Victoriateatern. Man har medhavd picknickkorg och dricka, och man bänkar sig en timme innan föreställningen.

– Ett fullständigt unikt ställe i Malmö, påpekar sångaren Tommy Juth som kopplar av med vänner i båtsalongen.

Just den här kvällen, när vårprogrammet sparkar igång, är det välrenommerade göteborgska folkmusikbandet West och Eden med sångerskan Jenny Schaub som underhåller.

Men det kan faktiskt vara lite vad som helst. Kaptenerna Valle Westesson och Linus Höök, som tog över arvet efter Lasse O och driver den gamla flodskutan vidare, har en synnerligen bred programförklaring.

– Det är helt enkelt vad Linus och jag gillar, det blir ett mischmasch alltså. Men vi har en faiblesse för det folkliga, cirkus, varieté och folkmusik, förklarar Valle.

– Och vi blandar gärna sceniska uttryck samma kväll. Både skådespeleri och läsningar eller humor, säger Linus.

Det är fullspikat i den ombonade salongen, Linus och Valle lockar fram ett par födelsedagsfirare och får hela publiken att sjunga med. Sedan släpper West of Eden loss, till särskild glädje för fansen, med bandets tröjor, längst fram.

Men nästa gång, den 23 februari, blir det något helt annat. Poeten Bob Hansson och Koala bar. Poesi och livemusik.

Malmö

25-åring hade kvarts miljon narkotikaklassade tabletter

Malmö
Malmö Efter en längre tids spaning grep polisen en 25-årig misstänkt knarklangare.
När den slog till mot flera adresser med anknytning till mannen hittades en kvarts miljon narkotikaklassade tabletter.

Den 25-årige mannen, som inte är bosatt i Malmö utan i ett annat europeiskt land, greps i slutet av september efter att polisen haft ögonen på honom en längre tid. Vid gripandet hade han nycklar till flera adresser i staden, vid Södervärn, Slottsstaden och Sofielund, som han sade sig fått bo i av vänner.

I lägenheterna hittades stora mängder narkotikaklassade tabletter när han greps, totalt över en kvarts miljon paketerade i kartor eller plastaskar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Protest mot byggplaner på Almgården

Malmö
ALMGÅRDEN Planerna på att bygga nya bostäder i bostadsområdet Almgården uppskattas inte av alla.

Detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga 440-550 nya bostäder är just nu ute på samråd. Syftet med den är att kunna skapa en mera varierad bebyggelse med både lägenheter, radhus, detaljhandel, kontor, förskola och äldrevård.

– Protesterar kraftigt mot planerna att bygga till på Almgården, skriver en av de boende till stadsbyggnadskontoret. Vi som redan bor här ska då bo och leva i denna kaos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Sonen hittade barnporr i pappans dator

Malmö tingsrätts fasad
En man i 50-årsåldern döms till fängelse sedan hans son hittat barnporrbilder i pappans dator.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Den vuxna sonen skulle leta efter studentbilder på pappans dator. I stället hittade han tusentals bilder med barnporr.
Sonen och hans syster polisanmälde pappan. Nu döms han till sex månaders fängelse.

Både sonen och hans syster chockades av materialet i pappans dator. De hade sett upp till fadern, och haft en trygg uppväxt. Men i förhör berättade de också att pappan levt utan partner i många år.

En dag 2019 förändrades allt. Sonen skulle hämta studentbilder i pappans bostad som skulle finnas på ett usb-minne. Han märkte att pappans dator stod på, och började leta efter fotona från systerns student. I en mapp hittade han helt andra bilder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

Fortsatt paus på Malmö Live

Kultur och nöje
Malmö
Musik Malmö Live Konserthus och Malmö Stadsteater fortsätter sin paus med den publika verksamheten fram till den 31 maj. Men Malmö Live fortsätter att livestreama.

Malmö Live och Malmö Stadsteater har just nu paus på sin publika verksamhet för att inte bidra till spridandet av covid-19.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Live och Malmö Stadsteater som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater, i ett gemensamt uttalande.

Pausen inleddes den 23 mars och kommer att fortsätta till den sista maj som det nu ser ut. Under tiden fortsätter Malmö Live att streama livekonserter med delar av MSO på ordinarie konserttid torsdagar 19.00.

Malmö

Sänkt hyra en av åtgärderna i nytt stödpaket från Malmö stad

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har tillsammans med Liberalerna presenterat ett nytt stödpaket för näringslivet.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ Krogar, kaféer, butiker och andra krisdrabbade branscher som hyr sina lokaler av Malmö stad får sänkt hyra. Det är en del av innehållet i ett nytt stödpaket som presenterades på måndagen.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna har tillsammans förhandlat fram ett nytt stödpaket i hopp om att kunna hjälpa krisdrabbade företagare och försöka minska coronavirusets skadeverkningar.

Dagligen meddelar flera restauranger , kaféer med flera att de tvingas stänga, antingen på grund av konkurs eller med anledning av att framtiden ter sig alltför osäker. Andra slår larm om att de inte klarar sig länge till. Förra veckan påtalade krögaren som driver både Ribersborgs kallbadhus och restaurang Västra station att Malmö stad ännu inte gjort något för att sänka sina hyror.

Stödpaket

Flera privata hyresvärdar har sänkt hyrorna eftersom de kan söka ekonomisk kompensation från staten. Nu följer alltså Malmö stad efter. Den som hyr av MKB, Stadsfastigheter, kultur- och fritidsförvaltningen, gatukontoret med flera kan räkna med sänkt hyra för kommersiella lokaler. Hur stor sänkningen kommer att bli nämns inte utan det kommer att göras “en affärsmässig bedömning”.

Kommunen har 161 hyresgäster och MKB 311 stycken men alla berörs inte av stödåtgärderna.

– Många arbetar nu intensivt för att skydda liv och hälsa. Samtidigt krävs massiva insatser för att dämpa den ekonomiska kris som slår hårt mot både enskilda och mot samhället i stort. Det kräver mycket av alla, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett pressmeddelande.

– Staden kan inte ensam rädda alla företag som ser marknaden tillfälligt försvinna men vi ska göra allt vi kan för att så många som möjligt ska ta sig igenom krisen. Det handlar om att stötta jobb och verksamheter som på olika sätt gör staden till en attraktiv plats att leva och verka i.

Beredda göra mer

Även oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) är nöjt med åtgärderna.

– Vi måste göra allt för att hjälpa Malmös företag genom krisen, annars riskerar tusentals människor bli arbetslösa, vilket kommer leda till både ökad social oro och skenande kostnader för försörjningsstöd i Malmö. Vi är hela tiden beredda att göra mer för att stötta näringslivet.

– Kostnaden för att misslyckas kommer vara många gånger större än om vi nu genomför kraftfulla åtgärder, säger Torbjörn Tegnhammar i en kommentar.

Att samarbeta med styret i ett sådant här läge tycker han är självklart.

– Detta är inte en tid för politiska strider utan för samling. Därför är det en självklarhet att ta ansvar och sluta upp bakom gemensamma åtgärder för att rädda jobb i Malmö.

– Samtidigt måste åtgärderna vara relevanta och det fortsätter Moderaterna driva på för. tillägger Torbjörn Tegnhammar.

Slipper avgift

I det nya stödpaketet ingår också att butiker får sälja sina varor utanför butiken utan att behöva betala avgift till Malmö stad. En restaurang kan ordna avhämtning för takeaway. Ansökan om tillstånd måste fortfarande göras hos polisen.

Alla som är medlemmar i Malmö citysamverkan slipper betala sin avgift från halvårsskiftet och resten av året. Malmö stad skjuter till motsvarande summa vilket innebär en utgift på cirka 885 000 kronor.

Malmö

Finskspråkig förskola kan utökas med en avdelning

Svensk och finsk flagga.
Fotograf: HENRIK MONTGOMERY / TT
Malmö
MALMÖ Planerna på att skapa flera platser på Spinneriets förskola har orsakat en del oro. Här finns en finskspråkig avdelning och en förälder menar att personalen inte kommer att utökas. Kritiken tillbakavisas dock av förskoleförvaltningen.

En förälder har hört av sig till förvaltningen eftersom denne hört att det planeras för två finska avdelningar på Spinneriet. Det tycker föräldern är bra men omorganisationen kommer enligt denne att innebära att den finsktalande personalen inte utökas.

– Barnen har mindre tillgång till personal som kan finska och därmed är det ytterst tveksamt om minoritetslagens krav på helt eller till väsentliga delar kommer att kunna uppfyllas, skriver föräldern i sitt brev.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmökyrkorna går över till digitalt

På grund av virusepidemin ställs gudstjänster in i traditionell form och sänds i stället på internet. Foto: Johan Nilsson/TT
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö ​Svenska kyrkan Malmö har beslutat att fira samtliga av påskens gudstjänster digitalt.

Med anledning av uppmaningen från Socialministern och Folkhälsomyndigheten kommer Svenska kyrkan i Malmö från och med måndagen den 6 april inte ha offentliga gudstjänster.

Alla är dock varmt välkomna att delta digitalt via nätet. Även den som inte har möjlighet att delta via nätet ska känna sig trygg med att påsken och gudstjänster firas i kyrkorna, om än på annat sätt, och att det hålls regelbunden bön i Malmös kyrkor, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

– Beslutet var inte enkelt att ta, säger kyrkoherde Per Svensson. Inte minst nu när påsken, som är kyrkans största högtid, står inför dörren. Det går emot allt som det vanligtvis innebär att vara kristen och kyrka: att bygga relationer och att samlas. Centralt i den kristna tron är att samlas fysiskt och firar gudstjänst tillsammans. Men just nu får vi samlas på ett annat sätt. Vi som kyrka måste ta vårt ansvar i denna kris och visa omsorg och kärlek till våra medmänniskor och kan därför inte, så länge pandemin fortgår, kalla samman människor till offentliga gudstjänster i kyrkorummen.

Kyrkklockorna kommer att ringa på de vanliga gudstjänsttiderna så att vi blir påminda om att det är många som ber, både i kyrkorummet och i hemmen. Flera gudstjänster kommer att webbsändas.

Många kyrkor kommer fortfarande att ha öppet dagtid för ljuständning och bön. Ofta finns också någon präst eller diakon på plats att prata med. Vad som gäller lokalt framgår av webben. Församlingsbor uppmuntras att ta kontakt med sin lokala kyrka för mer information.

Begravning, dop och bröllopsgudstjänster fortsätter hållas men inom den 50-personers gräns som regeringen har beslutat, lokalt kan det vara färre på grund av kyrkans storlek.

Malmö

Tre gripna för grovt narkotikabrott

Malmö
Malmö När den 22-årige mannen greps efter att ha visat tecken på påverkan gjorde polisen en efterföljande husrannsakan i hans bostad. Där hittades en större mängd narkotika, så stor att mannen nu misstänks för grovt narkotikabrott.

Mannen kontrollerades eftersom han är intresannt inom operation Rimfrost. Gripandet skedde i lördags kväll, och husrannsakan gjordes i hans bostad på Rosengård.

Ytterligare två män greps, också de misstänkta för grovt narkotikabrott, efter att polisen stoppat en av dem när han visade tiecken på att vara påverkad.

Inom Rimfrost

Vid den efterföljande husrannsakan hittades också i den bostaden tillräcklingt mycket knark för att den 42-årige mannen skulle gripas för grovt narkotikabrott. En 48-årig man som också befann sig i bostaden greps även han misstänkt för samma brott.

NÄSTA ARTIKEL