Recension

Kärlekens ABC i skolmatsalen

Kärlekens matsalar. Foto: Henrik Hulander
Artikel Recension Clemens Altgård har sett Månteaterns nya föreställning Kärlekens matsalar.

Kärlekens matsal är en pjäs om vänskap, förälskelse och kärlek. Med dessa känsliga motiv vänder sig pjäsen till en publik från 9-12 år. Och uppåt förstås. Jag var på Månteatern i Lund när det var premiär inför en ung publik och ett antal lärare.

Som titeln antyder är pjäsen, som skrivits av Kristian Hallberg, relaterad till en matsal. Faktum är att all handling tilldrar sig där. Pjäsen går rakt in i handlingen genom att mattanten Roland, spelad av Mats Granath, redogör för sitt jobb. Ett mobilsamtal avbryter honom. Det är hans pojkvän som ringt upp för att göra slut. Nu vänds hans tillvaro upp och ner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Revanschlystet HIF mot Falkenberg

Vi får absolut inte låta oss distraheras av exempelvis domaren i matchen, säger Jörgen Lennartsson inför HIF:s möte med Falkenberg i Superettan.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Fotboll Senaste förlusten mot Värnamo vill man helst glömma. När Falkenberg kommer på besök på Olympia är det ett revanschlystet Helsingborgs IF som ställer upp inför avspark i Superettan.

– Det var en dålig prestation över lag senast, menar tränaren Jörgen Lennartsson i en förhandsintervju på klubbens hemsida. Värnamo är ett bra lag, men vi gick dessvärre lite i fällan i situationer som vi hade pratat om på förhand att vi inte skulle. Det blev en uppförsbacke som vi inte klarade av att bestiga och när de gjorde 3-1 i andra halvlek så var matchen i princip över.

– Men det har vi pratat om och nu är det en annan match mot Falkenberg som även spelar annorlunda jämfört med Värnamo. Vi hoppas att vi kommer upp i nivå och tar en ordentlig revansch.

Mot Värnamo hade Helsingborgs IF ett härligt publikstöd och man hoppas förstås på samma sak den här gången.

– Vi hoppas kunna betala tillbaka stödet genom att ta en trepoängare den här gången.

I Falkenberg är Samuel Adrian, nyttig mittfältare och utlånad den här säsongen från Malmö FF, avstängd på grund av varningar, något som HIF knappast sörjer. I HIF är alla spelare tillgängliga.

- Nu gäller det att vi gör rätt saker vid rätt tillfälle, i förra matchen tappade vi det, avslutar Jörgen Lennartsson.

Kultur och nöje

Tv-toppen: "Allsången" klar vinnare

Newkid var en av artisterna som framträdde under förra veckans 'Allsång på Skansen'. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tittarsiffrorna för "Allsången" gick upp förra veckan – men i övrigt minskade tv-publiken rejält under de varma sommarkvällarna. "Allsång på Skansen" sågs av drygt en miljon tittare medan "Morden i Midsomer" fick nöja sig med 765 000.

1. Allsång på Skansen (SVT1, tisdag) 1 092 000

2. Morden i Midsomer (SVT1, onsdag) 765 000

3. Lotta på Liseberg (TV4, måndag) 702 000

4. OS-fotboll Sverige–Australien (Kanal 5, lördag) 646 000

5. Tilde (TV4, fredag) 545 000

6. Maria Wern (TV4, måndag) 501 000

7. Ett fall för Vera (SVT1, fredag) 500 000

8. Morden i Helsingör (TV4, torsdag) 452 000

9. Engelska antikrundan (SVT1, söndag) 449 000

10. Sommar med Ernst (TV4, torsdag) 433 000

Mätperiod: 19/7–25/7. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Inrikes

Sex hektar skog brinner utanför Örnsköldsvik

Två helikoptrar är på väg till området för att hjälpa till med släckningen. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Inrikes
Inrikes

En större skogsbrand har brutit ut i närheten av sjön Frättjärnen i Björna, Örnsköldsviks kommun. Det är uppskattningsvis omkring sex hektar som brinner, ett område på cirka 300 gånger 200 meter, enligt räddningscentralen i Västernorrland.

– Det är ett skogsparti som brinner. Det är långt till fastigheter för tillfället i alla fall så just nu finns ingen sådan spridningsrisk, säger inre befäl Fredrik Lindqvist.

Två helikoptrar är på väg till området för att hjälpa till med släckningen. Släckningsarbetet beräknas pågå hela natten och en bit in på morgondagen.

– Det är fruktansvärt torrt i markerna just nu, säger Fredrik Lindqvist.

Två mindre skogsbränder har också härjat i Sundsvalls kommun. Där skedde eftersläckning under måndagseftermiddagen.

Svalöv

Sönderklippta kablar i bod

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Jessica Gow/TT
Svalöv
Svalöv I fredags morse ha någon brutit sig in i en bod vid en telestation och klippt sönder kablar och elsladdar. Händelsen inträffade utanför Svalöv.

I fredags morse ha någon brutit sig in i en bod vid en telestation och klippt sönder kablar och elsladdar. Händelsen inträffade utanför Svalöv.

Enligt anmälan till polisen ska man ha brutit upp en dörr och på så sätt kommit in i boden. Anmälaren, ett stort teleföretag, misstänker även att saker har stulits från platsen men vad som man misstänker ha stulits är fortfarande oklart.

Av vad som framgår i anmälan ska det inte ha blivit någon störning i telenätet efter händelsen.

Malmö

Fem män åtalas för gruppvåldtäkter

Malmö
Malmö Tre män i 18-årsåldern åtalas för grov våldtäkt mot en ung tjej. Tjejen var narkotikapåverkad och enligt åklagaren i en särskilt utsatt situation.

Händelsen ägde rum i en lägenhet i Malmö den 11 mars i år. De tre männen hade då upprepade samlag med tjejen som inte deltog frivilligt.

Hon har tydligt uttryckt att hon inte ville delta och har försökt knuffa bort en eller flera av gärningsmännen.

Särskilt hänsynslöst

De tre misstänkta männen ska även ha brukat våld mot målsägande genom att hålla fast henne och trycka ner henne i sängen.

Åklagaren menar att brottet är särskilt hänsynslöst med tanke på offrets låga ålder. Åklagaren finner att männen tillsammans begick gärningen med uppsåt.

En av de åtalade männen är även misstänkt för sexuellt ofredande mot våldtäktsoffret dagen efter våldtäkten. Samtliga tre misstänkta riskerar vid fällande dom att utvisas.

Filmade våldtäkten

En annan grov våldtäkt som nu lett till åtal inträffade i början av augusti förra året i Norra hamnen. Även den här gången är offret en tjej i låg ålder.

De åtalade männen är mellan 20 och 25 år gamla och filmade hela förloppet, något som åklagaren tagit del av.

Hållit fast

Offret har både verbalt och genom sitt kroppsspråk visat att hon inte deltog frivilligt. Männen har knuffat in tjejen i bilen, satt sig grensle över henne, hållit fast hennes armar, tryckt upp hennes käkar, tryckt henne i magen och tagit grepp om hennes hals.

Hon fick både sårskador och smärtor.

Skickat runt filmen

Mot bakgrund av offrets låga ålder, tillvägagångssättet och att allt filmats anser åklagaren att våldtäkten varit särskilt hänsynslöst.

Den cirka 20-30 minuter långa filmen ska dessutom ha skickats till målsägande och några andra personer.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

OS i Tokyo 2021

Krampaktigt Sverige vann ny rysarmatch

Hampus Wanne fick slita hårt för att göra mål på de japanska målvakterna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Väckarklockan mot Bahrain ringde. Men ett vaket Japan tryckte på snooze.
Förhandsfavoriten Sverige lyckades krampaktigt hålla undan och vinna med 28–26 i en ny rysarmatch.
– Två matcher, två segrar. Det är framför allt det vi tar med oss, säger målvakten Mikael Aggefors till Discovery.

Andra matchen i Tokyo-OS och Sverige hade allt att bevisa. Premiären mot Bahrain, som nästan slutade med en missad poäng, beskrevs av spelarna som en väckarklocka.

Och det var ett pumpat herrlandslag som klev ut i Yoyogihallen med mycket adrenalin på bänken och planen.

Förbundskapten Glenn Solberg knöt näven både en och två gånger när Sverige gled ifrån med några bollar till 5–2.

Högt tempo

Matchen höll ett högt tempo – inte minst eftersom japanerna pressade upp det. Och Sverige hamnade på hälarna.

Med 18 minuter spelade tog Japan ledningen för första gången i matchen, 10–9. Stort jubel från sidan.

Inga åskådare tillåts under OS och strikta restriktioner råder för de journalister och ledare som ändå får vara i arenorna. Inget jublande, bara klappande, är tillåtet. Det hindrade inte den japanska staben på läktaren att bryta mot sina egna coronaråd och skrika i extas när man ledde mot VM-silvermedaljören.

Ställningen i andra halvlek var 17–14 till Blågult.

"Släpp inte en centimeter nu", hördes höga rop från bänken.

Sverige började slutligen hitta något rätt i försvarsspelet. Det resulterade i ett ryck. Hampus Wanne, som gjorde 13 mål mot Bahrain, kontrade in bollar. Satte sina straffar. Och målvakt Mikael Aggefors stod för fina parader.

– Jag tycker att jag ska ha ett par räddningar till, säger Aggefors till Discovery.

– Men att stå här, ha vunnit en OS-match... Jag ger mig själv godkänt.

"Två matcher, två segrar"

När försvarsjätten Jonathan Carlsbogård gjorde 25–19 var det två tummar upp från förbundskapten Solberg. Men japanerna pressade förhandsfavoriten, mycket tack vare sitt intensiva spel, sina luriga instick och snabba avslut.

Hemmalaget verkade stortrivas i nationalarenan, som byggdes för Tokyo-OS 1964. En gigant i form av Yuta Iwashita i målet motade bort det mesta från svenskt håll och vid ställningen 27–26 till Sverige hade matchen blivit precis den nervpärs som Bahrain-rysaren blev.

Med bara sekunder kvar utökade Sverige till 28–26 och kom på nytt undan med blotta förskräckelsen.

– Två matcher, två segrar. Det är framför allt det vi tar med oss. Det är jätteskönt att ha fyra poäng med oss, säger Aggefors.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Här är resten spelschemat (svensk tid):

Onsdag 28/7, 04.00: Sverige – Portugal

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Sjöbo

Damkör ger konsert i kyrkan

Sjöbo
SJÖBO Vill man höra mer av damkören Bell Singers ska man bege sig till Södra Åsums kyrka på onsdag.

Med start klockan 19 kommer kören att framföra ett program med titeln ”Helt enkelt Bell Singers.”

Medlemmarna är inte ensamma i kyrkan. Riitta Seppänen leder sångarna tillsammans med pianisten Fredrik Nilsson och Magnus Wilhelmsson på trumbox.

Malmö

Ung rånare döms till ungdomsövervakning

Malmö
Malmö En kille i 15-årsåldern döms nu för ett butiksrån på Lantmannagatan i april förra året. Vid rånet hotades butiksbiträdena med en vapenattrapp och kniv.

Killen kom in i butiken tillsammans med en okänd kumpan och började hota de båda butiksbiträdena. Gjorde de inte som rånarna sa skulle de bli skjutna.

Stal cigaretter

Själv har den dömde haft en vapenattrapp och kumpanen viftade med kniv. Butiksbiträdena uppfattade hotet som allvarligt och lämnade över kontanter, cirka 300 kronor, och ett större antal cigarettpaket.

Tingsrätten finner det styrkt att killen genomfört rånet. Så sent som i mars dömdes han dessutom för ett annat rån där tillvägagångssättet enligt rätten varit slående likt. Därför ser rätten allvarligt på återfallet.

Behov av vård

Den dömde anses ha stort behov av vård och stöd för att komma tillrätta med sitt missbruk och sin kriminalitet. Han är sedan tidigare dömt till ungdomsvård, men även om den förenas med ungdomstjänst menar rätten att det inte räcker. Därför dömer man honom till sex månaders ungdomsövervakning

En ny påföljd

Ungdomsövervakning är en mer ingripande påföljd än ungdomsvård. Lagen trädde i kraft den första januari i år och det är kriminalvården som är ansvarig myndighet. Påföljden riktar sig till unga från 15 år och syftet är att den ska vara kännbar och genomgripande för den som döms.

Som lägst innebär påföljden sex månaders ungdomsövervakning och som längst ett år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL