Körsjungande

”Ta med näsduken till Billy!”

Oliver Lokh som Billy Elliot och Åsa Fång som Mrs Wilkinson. På lördag den 13 februari är det premiär för Billy Elliot. Foto: Yvonne Erlandsson
Artikel Körsjungande gruvarbetare som far ner i jorden, en död mamma som ger sin son budskap, en mormor som fått hålla till godo med korten hon fick
– och en pojke som dansar ut till ett nytt liv. Nu intar musikalen Billy Elliot Malmö Operas stora scen.
– Ta med näsduken, säger Åsa Fång, som spelar danslärarinnan Mrs Wilkinson.

– Det här är en fantastisk roll och jag är så glad att få göra den med de här underbara killarna. Man vill adoptera dem allesammans, säger Åsa Fång.

Billy Elliot och hans vän Michael spelas av pojkar i åldern 9-14 år. Samtliga kommer från Stockholmsområdet, vilket beror på att produktionen är ett samarbete med Stockholms stadsteater och att den svenska ”Billy-skolan” finns i Stockholm. Det är tre lag som delar på rollerna och som skådespelare tycker Åsa Fång det är spännande att få möta tre olika team och få olika impulser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Minskat resultat för Essity

Hygienbolaget Essity presenterar siffror för första kvartalet. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Hygienbolaget Essity minskade både omsättning och resultat under första kvartalet.
I takt med att vaccinationerna rullas ut väntas dock efterfrågan att öka, enligt bolaget.

Essity redovisar en vinst före skatt på 3 320 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4 796 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen minskade 18,3 procent till 25 528 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 33 712 miljoner kronor ett år tidigare. Enligt Essity är minskningen bland annat ett resultat av pandemin och restriktioner samt nedstängningar.

Omsättningsminskningen ska också ses i ljuset av att första kvartalet 2020 påverkades positivt av den hamstring av bland annat hygienprodukter som skedde i inledningen av pandemin.

Essity genomgår just nu ett stort besparingsprogram där samtliga cirka 60 helägda produktionsanläggningar ska effektiviseras. Programmet som löper till 2025 förväntas ge besparingar på 500-1000 miljoner kronor årligen.

Precis som många andra ser Essity möjligheter sedan vaccinationerna dragit i gång.

"Pågående vaccinationsprogram förväntas leda till ökad efterfrågan för flera av Essitys produktkategorier", skriver bolaget.

Effekter har redan märkts på företagsmarknaden i USA under de första veckorna i april, enligt bolaget. Även i Kina tuffar återhämtningen på.

Inrikes

Död hittad på koloniområde – misstänkt mord

Polisen har spärrat av platsen där den döde personen hittats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En död person har hittats på Ärtholmens koloniområde i Malmö. Upptäckten gjordes av privatpersoner som larmade polis under fredagsmorgonen.

Händelsen utreds för närvarande som mord. Identiteten på den avlidne är fortfarande okänd, skriver polisen på sin hemsida.

Platsen har spärrats av och tekniker är på plats.

Malmö

Avliden person hittad på koloniområde

Malmö
Malmö Vid sex-tiden på fredagsmorgonen hittades en död person utomhus på Ärtholmens koloniområde i Malmö. Ärendet utreds som mord.

Polisens ledningscentral fick in ärendet strax efter klockan sex på fredagsmorgonen. Personer ur allmämänheten hade då anträffat den avlidne.

Polisen har ryckt ut till platsen och har spärrat av området kring där personen hittats. Tekniker är på plats och arbetar med att undersöka platsen.

Den avlidnes identitet är för närvarande inte fastställd.

Händelsen utreds som mord.

Ekonomi

Stora Enso minskar resultatet

Arkivbild.
Foto: Stora Enso/Handout
Ekonomi
Ekonomi

Den finländsk-svenska skogsindustrijätten Stora Enso redovisar en vinst före skatt på 125 miljoner euro, motsvarande runt 1 260 miljoner kronor, för första kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 209 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 2 276 miljoner euro, jämfört med 2 207 miljoner euro ett år tidigare.

Tidigare i veckan meddelande bolaget att två pappersbruk läggs ned, varav det ena är bruket i Kvarnsveden i Borlänge vilket berör 440 anställda vid anläggningen.

Stora Enso räknar med återhämtning i år.

"Efterfrågan på Stora Ensos produkter, undantaget grafiskt papper, är god. Det operativa rörelseresultatet för 2021 förväntas, som tidigare angivet, bli bättre än det för 2020", skriver bolaget i rapporten.

Ekonomi

Stärkt orderingång för Saab

Det första SAAB Gripen E tillverkad för Brasilien. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Ekonomi
Ekonomi

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar ett rörelseresultat på 597 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 560 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Försäljningsintäkterna steg samtidigt till 9 088 miljoner kronor, från 8 040 miljoner kronor, medan orderingången ökade 22 procent till 5 871 miljoner kronor, från 4 823 miljoner kronor ett år tidigare.

"Utvecklingen drevs av stora ordrar inom den försvarsrelaterade verksamheten. Orderingången förbättrades på flera marknader där Saab är aktiva men utvecklingen var särskilt stark i Sverige", säger Micael Johansson, vd på Saab i en kommentar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Ekonomi

Mercedesägaren ger positiv prognos

Mercedesägaren Daimler tror på en viss förbättring av tillgången på halvledare under andra halvåret 2021. Arkivbild.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tyska fordonsjätten Daimler, som bland annat äger Mercedes, flaggar för att halvledarbristen påverkar koncernens försäljning även under andra kvartalet. Men bolaget ser ändå ljust på utvecklingen i år och räknar med återhämtning och en rörelsevinst väsentligt över 2020 års nivå. Det meddelar bolaget i samband med att rapporten för första kvartalet blivit officiell.

Daimler bedömer att det kommer att ske en viss förbättring av tillgången på halvledare under andra halvåret i år.

Daimler flaggade redan tidigare i april för att vinsten under första kvartalet skulle bli högre än väntat.

Ekonomi

Något bättre än väntat av Telia

Allison Kirkby, vd på Telia. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Telia redovisar ett vinstfall före skatt på drygt 34 procent i första kvartalet i år jämfört med samma kvartal ett år tidigare.
Men försäljning och justerat rörelseresultat ligger marginellt över marknadens förväntningar.

Enligt den nytillträdde vd:n Allison Kirkby präglades kvartalet av en underliggande tillväxt inom konsumentsegmentet vad gäller mobil, bredband och tv. Samtidigt sjönk de operationella kostnaderna.

Väntar positiv utveckling

Detta räckte dock inte till för att kompensera för de lägre intäkterna från så kallade kopparbaserade intäkter och roaming.

"Blickar vi framåt förväntar vi oss en positiv utveckling under andra delen av 2021, drivet av både kommersiella aktiviteter och fortsatt ökad effektivitet", skriver Kirkby i en kommentar i rapporten.

Enligt Kirkby är Telia efter att ha säkrat 5G-spektrum i både Sverige och Danmark väl positionerade för att påskynda lanseringen av 5G-nätverket.

"Vi moderniserar nu aktivt alla våra mobilnätverk och stärker som ett resultat våra ledande 5G-positioner i Sverige, Norge och Estland samtidigt som vi knappar in på konkurrenterna i Finland", skriver Kirkby.

"Försäljningen av 5G-baserade mobiltelefoner ökar och representerar 55 procent av nyförsäljningen av mobiler i Sverige, vilket driver på inför bredare tjänstelanseringar inom våra marknader", tillägger hon.

Telia redovisar en vinst före skatt på 1 133 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 725 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Bekräftar prognosen

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) landade samtidigt på 7 245 miljoner kronor jämfört med 7 277 miljoner kronor i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med ett justerat rörelseresultat på 7 190 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Omsättningen uppgick till 21 814 miljoner kronor, jämfört med 22 427 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 21 660 miljoner kronor.

Telia bekräftar samtidigt prognosen för 2021. Enligt Telia blir tjänsteintäkter och det justerade rörelseresultatet oförändrat eller något bättre i år än i fjol. Kapitalinvesteringarna – exklusive snart avyttrade Telia Carrier och kostnader för licenser och frekvenser – väntas hamna på 14,5-15,5 miljarder kronor.

Joakim Goksör/TT

Kultur och nöje

Mest lästa e-bok: "Vingar av silver"

Manusförfattaren Camilla Läckberg inför premiären av filmen Glaciär.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Vilka e-böcker blir inte bara påbörjade utan också helt utlästa? Nextory hyllar e-boksformatet i sin boktjänst genom att varje år dela ut Nextory e-book awards (tidigare Stora e-bokspriset) till de e-böcker som blivit lästa från början till slut. Den vuxenbok som blivit mest utläst sedan i fjol är Camilla Läckbergs "Vingar av silver". Priset i barnkategorin går till samma bok som i fjol – Stina Wirséns "Vem är sjuk?".

Mest utlästa e-boksroman blev Delia Owens storsäljare "Där kräftorna sjunger" och mest utlästa biografi/reportage "Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby .

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL