Oliver Lokh som Billy Elliot och Åsa Fång som Mrs Wilkinson. På lördag den 13 februari är det premiär för Billy Elliot. Foto: Yvonne Erlandsson
Izabella Maga från Höllviken är en av dem som gör rollern som Debbie. Foto: Yvonne Erlandsson
Drömmarna illustreras av dansnummer. David Fridholm som Michael och Grim Lohman som Billy.

”Ta med näsduken till Billy!”

Körsjungande gruvarbetare som far ner i jorden, en död mamma som ger sin son budskap, en mormor som fått hålla till godo med korten hon fick – och en pojke som dansar ut till ett nytt liv. Nu intar musikalen Billy Elliot Malmö Operas stora scen.
– Ta med näsduken, säger Åsa Fång, som spelar danslärarinnan Mrs Wilkinson.

Billy Elliot
Musikal med musik av Elton John baserad på filmen med samma namn. Handlingen utspelar sig under gruvarbetarstrejken i England 1984-85. Billy är elva år och bor med sin pappa och bror, som båda deltar i strejken samt med sin mormor. Mamman är död. Pappan vill att Billy ska träna boxning, men under en lektion möter han en balettklass i samma lokal. Lärarinnan ser att Billy har talang för dans och tränar honom gratis när pappan förbjuder honom att ta lektioner. Senare inser pappan Billys talang och hjälper honom.

– Det här är en fantastisk roll och jag är så glad att få göra den med de här underbara killarna. Man vill adoptera dem allesammans, säger Åsa Fång.
Billy Elliot och hans vän Michael spelas av pojkar i åldern 9-14 år. Samtliga kommer från Stockholmsområdet, vilket beror på att produktionen är ett samarbete med Stockholms stadsteater och att den svenska ”Billy-skolan” finns i Stockholm. Det är tre lag som delar på rollerna och som skådespelare tycker Åsa Fång det är spännande att få möta tre olika team och få olika impulser.

Danslärarinnan Mrs Wilkinson är en smått desillusionerad kvinna. Hon hade en dröm om att bli leading lady.
– Men hon har sin lilla dansskola, hon upptäcker att Billy har talang och förstår att han har en chans. Hon tar sig an honom, trots att hans pappa inte vet vad som händer. De får en relation som blir varm även om den är strikt.
Åsa Fång berättar att hon gråtit floder under repetitionerna.
– Jag har varit helt dränerad. Det går bara inte att låta bli, killarna är så rena och fina, så det är som att trycka på en knapp. Och storyn är fantastisk. Att Roine Söderlundh, Ronny Danielsson och teamet har lyckats hitta de här killarna är fantastiskt. Jag har själv en son som är tolv och det gör förstås att man är extra känslig.
Det är en stor utmaning att sätta upp Billy Elliot, som får Sverigepremiär i Malmö.
– Det jag tycker är roligt med Malmö är att man tar sig an nya musikaler och vågar satsa, säger Åsa Fång, som gjort många stora roller i Malmö.

Mrs Wilkinson har en dotter, Debbie, som också dansar. Den rollen spelas av två skånska flickor och en av dem är Izabella Maga från Höllviken, Izabella kom med i balettflickornas gäng i föreställningen och började dansa med dem.
– Sedan var det en audition för rollen som Debbie, som jag gick på. Så en dag kom mamma och pappa och hämtade mig i skolan och berättade att jag fått rollen. Jag var så glad så jag kunde knappast hålla mig, men jag kunde ju inte börja skrika för det var lektioner runtom, säger Izabella.

Får du också tårar i ögonen av den här historien?
– Första gången jag såg musikalen från London på dvd, då grät jag. Men nu har man ju vant sig, säger Izabella med ett litet skratt.

Hur känns det inför din första gång på scenen?
– Roligt och nervöst, eftersom när man suttit här som publik och tittat har allt känts så stort. Och när man står på scenen och tittar upp på balkongerna så är det verkligen stort.
Debbie är småkär i Billy.
-Hon försöker övertala Billy att gå tillbaka till dansen. Det är en lite större roll och först när jag sökte den visste jag inte hur stor den var.

Regissören Ronny Danielsson har fått göra en fri uppsättning. Vilket innebär att det är mer dans, eftersom drömmarna, som han fokuserar på, iscensätts genom dansinslag. Som före detta mellanstadielärare tycker han att han haft nytta av sina kunskaper i att organisera stora grupper. Det är 35 barn med i produktionen.
– Men vi har många barnansvariga, de har järnkoll på alla barnen, säger han.
Att ha så många barn i föreställning är ovanligt.
– Och framför alltsom huvudrollsinnehavare. Det är jättestora krav på dem och det gäller för oss att ha en slags förståelse för detta och att ställa kraven, men inte på ett obehagligt sätt. De känner ju också själva kraven nu. Men de är så duktiga att det nästan är skrämmande, säger Ronny.
Vid premiären kommer Billy Elliot och hans vän Michael att spelas av Grim Lohman och David Fridholm,
– Det känns väldigt bra inför premiären, bättre för varje genomdrag. Och lite pirrigt, säger Grim.
– Jag känner mig jättetaggad, säger David.
De båda tycker att de lärt sig mycket under processen.
– Sjukt mycket, säger Grim, som själv inte dansat jättemycket innan han kom med i Billy Elliot-gänget.
– Det har mest varit sång och lite teater, så dansen har varit en utmaning, men det har varit sjukt kul och spännande att lära sig.

De som inte är med på premiären kommer att sitta i publiken under kvällen.
-Det blir kul att kolla när Grim och David gör sin grej. Man lär sig jättemycket av att titta på de andra på scenen också. Och någon konkurrens är det inte, säger Uno Elger, som gör Michael.

Billy Elliot
Musikal med musik av Elton John baserad på filmen med samma namn. Handlingen utspelar sig under gruvarbetarstrejken i England 1984-85. Billy är elva år och bor med sin pappa och bror, som båda deltar i strejken samt med sin mormor. Mamman är död. Pappan vill att Billy ska träna boxning, men under en lektion möter han en balettklass i samma lokal. Lärarinnan ser att Billy har talang för dans och tränar honom gratis när pappan förbjuder honom att ta lektioner. Senare inser pappan Billys talang och hjälper honom.