Pegidademonstrant dömd för misshandel

Malmö 51-åringen deltog i den islamfientliga organisationen Pegidas demonstration på Stortorget. När han skulle lämna området slog han en motdemonstrant. Nu döms han i Malmö tingsrätt.

Det var den 9 februari i fjol som Pegida ordnade en manifestation på Stortorget. De deltagande sympatisörerna befann sig under mötet innanför en avspärrning, och det var när 51-åringen skulle lämna det avspärrade området som någon form av tumult utbröt.
Enligt den kvinna som mannen nu döms för att ha slagit var de första som lämnade avspärrningen en annan man, som kom i sällskap med en äldre dam. Mannen ska ha sagt något i stil med ”hur kan ni skrika så åt en äldre person”.

Därefter ska 51-åringen ha kommit ut. Han ska ha slagit kvinnan med knytnäven på vänster tinning.
51-åringen har för sin del berättat att det rådde en kraftig oordning när han skulle lämna avspärrningen. Han beskriver det hela som en ”lynchstämning”. Han ska ha blivit knuffad från många olika håll, och för att värja sig höll han upp armen. Han har inte slagit någon, menar han.

Men tingsrätten slår fast att filminspelningar från det aktuella tillfället, tillsammans med ett antal vittnesmål, ”ger mycket starkt stöd åt åklagarens påstående” om att slaget var högst avsiktligt. Dock framgår av samma film att det inte var något särskilt kraftfullt slag, varför mannen endast döms för ringa misshandel.
Påföljden blir dagsböter. Mannen ska även betala 500 kronor i skadestånd till kvinnan, för sveda och värk.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...