Barn hålls hemma från skolan i protest

HÖRBY Protesterna mot den nya flyktingklassen på Georgshillsskolan fortsätter. Flera föräldrar till elever på skolan har uppgett att de tänker hålla sin barn hemma om skolledningen inte backar.
Men kommunen ändrar sig inte. Språkintroduktionsgruppen för tio ensamkommande flyktingungdomar ska startas som planerat i dag, onsdag.

Föräldrar som Skånskan har pratat med säger att missnöjet är stort i föräldraleden över hur kommunen har skött ärendet.
– Kommunen har gjort en stor tabbe. Det här kunde ha blivit hur bra som helst om man hade haft en dialog med oss från början, säger en av föräldrarna.

Idag, onsdag, startar språkintroduktionen på Georgshillsskolan för flyktingungdomarna, som är i 16-19-årsåldern.
Språkintroduktionen är till för ungdomar i gymnasieåldern som nyss har anlänt till Sverige, och är individuellt anpassad efter varje elevs behov.
Syftet med utbildningen är att ungdomarna ska lära sig svenska språket så att de ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan, eller annan utbildning.

Men föräldrarna till barnen på Georgshillsskolan är fortsatt missnöjda med att undervisningen ska bedrivas vägg i vägg med fritidsverksamheten och förskolan på skolan.
– Vad får flyktingungdomarna ut av att gå vägg i vägg med barn i 1-12-årsåldern?
– Det vore bättre om de fick träffa ungdomar i sin egen ålder, säger en av föräldrarna.
– Ingen har gjort någon analys om hur det här påverkar barnen i byggnaden och på skolan i övrigt. Och vad säger personalen?
Hon tycker att det är en dålig idé att blanda gymnasieungdomar med förskolebarn och fritidsbarn.
– Självklart ska vi hjälpa ungdomarna. Det handlar inte om det. Vi vill gärna hjälpa till, men det ska vara på rätt sätt. Det finns lokaler på andra platser i Hörby som är lämpligare för språkintroduktionen.

– Som det är nu känner vi oss osäkra och rädda för vad som kan hända, säger föräldern.
– Kommunen borde öppna ögonen och backa om att undervisningen för den här gruppen ska hållas på just Georgshillsskolan.

Men kommunen säger ju att undervisningen för de ensamkommande flyktingungdomarna ska hållas i separata lokaler. Stämmer inte det?
– Nej, de kommer att ha samma ingång som fritidsbarnen.

Flera föräldrar har hotat med att hålla sin barn hemma från Georgshillsskolan i protest mot hur kommunen har hanterat frågan, erfar SkD.
– Det har varit mycket diskussioner om det. En del har sagt att de ska hålla barnen hemma, andra att de ska begära omplacering till någon annan skola, säger en av föräldrarna som har engagerat sig i frågan.

Dagens fråga

Vilken marknad är bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...