Annika Svensson sminkar dottern Engla som snöprinsessa. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
En kattlik sagofigur är Maria Lindgrens förebild.
Cheka Diaz är diggare av Star Wars-figurerna och Fredrik Pettersson hejar på.

Favoritfigurer engagerar i nördförening

MALMÖ Det blir mer och mer populärt att klä ut sig och engagera sig i sin favoritfigur.

– Det är kul att ha en favorithjälte som man följer och kan leva sig in i. Det passar både vuxna och barn, menar Annika Svensson från Oxie.
Tillsammans med dottern Engla deltog hon i en workshop med sminkning, teckning och cosplay på Stadsbiblioteket i Malmö på lördagen.
– Cosplay är när du klär ut dig som din favoritfigur och spelar den rollen. Min favorit är den mindre kända Supergirl och min dotter är Snöprinsessan från filmerna Frost, som ungarna älskar, säger Annika Svensson.
Det är så himla kul att klä ut sig och bli sminkad, berättar Engla Svensson när hon trippar runt i sin blåskimrande klädsel.
– Vi kallar oss för Stolt nörd och har nyligen startat en grupp här i Malmö som ska ordna event om allt från cosplay, filmer och tv-spel till sminkning och arrangemang med olika teman. I höstas var det halloweenfest och då klädde många ut sig till zombies, säger mamma Annika Svensson.
Vid ett bord sitter några av deltagarna och ritar sin favorithjälte. Maria Lindgren har skapat en egen fantasifull katt som hon har klätt ut sig som och Cheka Diaz har tecknat en kvinnlig Twi´lek från filmerna Star Wars.
– Det stimulerar fantasin att leva sig in i sin figurs liv och leverne. Men det kan vara dyrt att skaffa all klädsel och alla attiraljer som behövs, förklarar Cheka Diaz från Lund.
Hon skriver som många andra ”nördar” egen berättelser om sina favoriter. En kärlekshistoria handlar om Harry Potter och hans konkurrent Draco.
På min fråga vad som kännetecknar en nörd svarar Cheka och de andra att det är någon som med liv och lust odlar sitt intresse för sina favoriter, följer tv-serier och serierna med sina favoriter och deltar i olika event där alla genrerna samlas, spelar rollspel och utbyter erfarenheter.
– Du som är nyfiken, kolla gärna på sajterna tumblr och deviantart eller följ oss på Facebook under namnet Stolt nörd!, berättar Cheka Diaz.
Arrangemanget skedde också i samarbete med Zombie Walk Skåne, som brukar ordna den årliga vandringen i samband med Malmöfestivalen.
Nästa event sker den 20 februari klockan 13 och 16, då föreningen ordnar en vikingadag på Malmö stadsbibliotek, då deltagarna lär sig mer om vikingar, vilka prylar som hör till och de hantverk som vikingar var duktiga på.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev