Malmöfilmarna Ricardo Fidelis Koanuka och Christina Wallin följer den funktionshindrade capoeiramästaren Meia Lua i filmen Resilience. Pressbild
Resilience innehåller många privata och nära bilder. Här Meia Lua med sin son. Pressbild
Christina Wallin har själv börjat leda capoeiralektioner.
Ricardo Fidelis Koanuka har visat filmen i Brasilien och fått god respons.

Själslig styrka lyfter ett svårt liv

Sidney Santos lever ett hårt liv i Brasiliens kåkstäder. Efter en sjukdom i barndomen kan han inte använda sina ben att gå på. Men Sidney vägrar ge upp sin dröm om att bli capoeiramästare och att ta hand om sin son. Malmöfilmarna Ricardo Fidelis Koanuka och Christina Wallin har följt honom och berättar historien om honom i Resilience.

Filmen, som har världspremiär på Göteborg Film Festival i dag, har sin upprinnelse på Glokala folkhögskolan i Malmö. Ricardo och Christina, som i dag driver ett produktionsbolag i Malmö där de gör bland annat musikvideos och reklamfilmer, gick båda en medieutbildning där.
– Vi hade också en workshop i dokumentärfilm och började då inrikta oss på det. Då hade Ricardo redan mycket material om Meia Lua, Halvmåne, som Sidney kallas, och vi kom på att vi kunde använda det, säger Christina Wallin.

På första visningen fick Christina och Ricardo dålig kritik, men också responsen av läraren att Meia Lua var en stark karaktär och hans historia något att spinna vidare.
Ricardo Fidelis träffade Meia Lua för femton år sedan i Brasilien.
– Jag är capoeiralärare och en av mina lärare bjöd in en person att göra en föreläsning på min skola, en speciell person som han ville vi skulle träffa. Meia Lua kom till min klass och började prata om capoeira. Från det började vi jobba tillsammans inom capoeira och lärde oss mer och mer tillsammans. Jag hjälpte honom och han hjälpte mig. Vi kommer från olika sociala omständigheter och folk förstod inte varför vi blev kompisar. Mina föräldrar förstod inte. Men jag kände genast det var något speciellt och gott hos honom, säger Ricardo Fidelis Koanuka.
Christina Wallin är också vän med Meia Lua.
– Jag studerade foto och journalistik i Brasilien där Ricardo var koordinator. När jag träffade Meia Lua för första gången hade Ricardo arrangerat en capoeira-lektion för alla studenter. Meia Lua var där och vi skulle börja lektionen. då uppmärksammade jag en fördom jag inte trodde jag hade, säger Christina Wallin.
Hon hade bara sett Meia Lua sitta lite längre bort. Han utstrålade en sådan karisma och självsäkerhet att hon inte kunde se honom som funktionshindrad. Hon trodde att han skojade när han började gå på sitt speciella sätt.

Att Meia Lua är en stark person, trots sin fattigdom och sitt handikapp, är en viktig del i vad filmen vill visa.
– Ricardo pratar mycket om ”mindset”. När jag såg capoeira för första gången när jag kom till Brasilien tänkte jag att det inte är något för mig. Det såg för svårt ut, Man har lätt att begränsa sig själv eller tycka synd om sig. Andras problem kanske sitter i huvudet, medan Meia Luas problem syns väldigt väl.
Christina Wallin har varit i kontakt med Karolinska institutet, som visat intresse för att ha filmen i sina utbildningar.
– Det menar att det kan vara ett möte som kan ge möjligheter. Ibland sätter man på en protesarm på en människa som förlorat sin arm. Men varför? Är det för att man ska se ut på ett visst sätt? Är det för min eller er skull? Kanske är det normaliteten som har problemet.

Ricardo Fidelis Koanuka har visat filmen i Brasilien och den har fått stor uppmärksamhet.
– Vi har visat för specialinbjudna, för media och för några i familjen. Vi visade förra veckan på internationellt capoeira möte och alla älskade den. Att prata om inkludering i capoeira väcker stor uppmärksamhet. Jag blev väldigt glad av responsen. De tyckte vi var modiga att göra något på det här temat. Vi fick mycket kärlek och jag tycker att alla uppfattade det meddelandet som vi vill dela med folk; att man ska vara modig, lita på sig själv och gå vidare.
När filmen visades i Brasilien fick alla ta med sig ett kilo mat som biljett.
– Så hade vi mycket mat att ge till Meia Lua. Han öppnar sitt liv för oss, vi har många privata scener med honom i filmen och vi måste ge tillbaka. Nu betalar jag hans sons skola. Han har inte råd, förklarar Ricardo.

Resilience är en film som bygger på ett samarbete mellan Sverige och Brasilien, mellan kvinna och man, mellan olika sätt att se saker. Inför premiären i Göteborg tycker Christina Wallin att det känns nästan overkligt, efter fyra års arbete är filmen klar att visas. Christina och Ricardo hoppas kunna göra något i Malmö för att uppmärksamma filmen och att kanske kunna ta med sig Meia Lua hit. För en sak som Ricardo vill förmedla via filmen är allra viktigast, tycker han.
– När man ger, då ger världen tillbaka.