Tobias Svahn, uppväxt på Korsbackaområdet i Kävlinge, blev under tonåren aktiv nazist. I SVT:s nya serie ”Mitt Sverige” berättar han om sitt liv. Foto: Privat

Exnazist kämpar mot politisk extremism

Kävlinge Tobias Svahns tonårstid handlade till stor del om hat, våld och nazism.
Nu bekämpar han all form av extremism genom organisationen Samtalsaktivisterna.
I går berättade han i SVT:s nya serie ”Mitt Sverige” om sin uppväxt i Kävlinge, hur han blev aktiv nazist och till slut lämnade rörelsen.

– Jag mådde fruktansvärt psykiskt dåligt under uppväxten, från 13-14-årsåldern och uppåt. Jag kände mig tappad av samhället. Det var tufft ekonomiskt, och vi fick inget stöd, säger Tobias Svahn om uppväxten på Korsbackaområdet.
Men allt var inte nattsvart. Det fanns också en trygghet i bostadsområdet.
– Det finns en del ekonomiska och sociala problem på Korsbacka, mycket brottslighet och narkotika. Det är en sida. Den andra är en otrolig värme och granngemenskap. Alla vi som bodde i trappan pratade varje dag. När vi bakade bjöds alla, säger Tobias Svahn.

I slutet av grundskolan och framförallt i på gymnasiet började allt gå snett. Efter ett bråk med några elever med invandrarbakgrund i gymnasieskolan i Landskrona kunde han inte ens gå genom skolans huvudentré utan att bli attackerad.
– Jag fick inget stöd från vuxna. I stället fick jag uppbackning från extrema personer, nazister.
Snart var Tobias Svahn en del av den nazistiska rörelsen. Gruppen bestod av ett hundratal unga män från hela Skåne, löst sammansatta i ett nätverk. De höll politiska torgmöten och drev lokala politiska frågor – i kombination med våld och hat
Utåt var det svårt att se att de var nazister. De använde inga yttre attribut för att visa tillhörighet.
– Det ses som kontraproduktivt. Vi skulle se vanliga ut för att locka till oss fler människor.

Tobias Svahn och ytterligare några unga män var Kävlinges bidrag till grupperingen. Men han tycker inte att Kävlinge ett större nazisttillhåll än andra kommuner.
– Vi var verksamma i hela Sydsverige, och hade ingen lokal anknytning.
De personer som i höstas pekades ut som nazister i Kävlinge hade han inget samröre med.
– Jag lämnade rörelsen för flera år sedan.
Den låga tilltron till samhället som han och många kamrater hade beror på att Kävlinge är tråkigt för ungdomar, menar han.
– Det är bra för småbarnsfamiljer och pensionärer. När jag växte upp var det mycket narkotika och vandalisering. Det fanns ett stort mått av frustration.

Numera arbetar Tobias Svahn för den ideella organisationen Samtalsaktivisterna. Genom dialog mellan olika samhällsgrupper hoppas man kunna minska utanförskap och segregering bland barn och unga som växer upp i utsatta miljöer.
– Ett av de största problemen i dag är att så fort ett problem uppstår ska alla bråka om det, förödmjuka varanda så mycket det går. När någon sedan ”vunnit” går de nöjda tillbaka. Sedan händer inget. Man kommer ingenstans i dagens samtalsklimat.

Själv mår däremot Tobias Svahn bra igen, efter att ha lämnat våldet och hatet bakom sig.
– Jag har många goda människor omkring mig och ett jobb jag trivs med.
Fotnot: Första avsnittet av ”Mitt Sverige går att se på SVT Play eller i repriser på SVT.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...