Ellen Mattson. Foto: Kristin Lindell

Mästare på dramatik bakom tystnaden

recension

BOK
Sommarleken
Författare: Ellen Mattson
Förlag: Albert Bonniers förlag

I den inledande delen av Ellen Mattsons nya roman, Sommarleken, – den nionde sedan debuten 1992 – leds vi in i en oemotståndlig sommartillvaro i den bohuslänska skärgården.
Vi möter den tonåriga ensamflickan Sandra, som bor i samhället intill den gamla förfallna patriciervillan som sommartid hyser de tre syskonen Ylva, Pierre och Henrik – alla i gymnasieåldern – tillsammans med deras farmor Marika. Sandra förirrar sig en dag in i det gamla husets vildvuxna och prunkande trädgård och blir snart bekant med syskonen och deras farmor.
Här finns både klasskillnad och oklara familjeförhållanden att forcera, men allt efter som sommarens dagar går blir Sandra en nära vän i den gamla sommarvillan och delar snart vardagens obekymrade göromål med husets invånare: bad, segling, utflykter, lekar, måltider. Hon dras in motståndslöst in i syskonkretsen och njuter av varje dag i sällskapet.

Men säg den idyll som kan motstå tillvarons alla oberäkneliga prövningar. I sommarens sista tid inträffar en olycka med segelbåten som tragiskt tar ett liv. Äldsta dottern Ylva ertappar Sandra med att olovandes dona med båten och när hon ska förtöja den på nytt visar det sig att Sandra släppt på tamparna så att Ylva överraskas och faller i vattnet, kläms mellan två båtar och försvinner i djupet.
Sandra är det enda vittnet till händelsen, men i chocken väljer hon att tiga om det verkliga händelseförloppet när kroppen sedan flyter upp på stranden. Därefter är förstås ingenting sig likt i livet. De överlevande syskonen sluter sig in om sitt skal och farmor är den enda som kanske anar att det finns en hund begraven. Men Sandra fortsätter att hålla sanningen inom sig och när hösten nalkas är allt på väg att upplösas.

Ellen Mattson är en mästerlig psykologisk skildrare, som skyr de enkla och tydliga turerna. Hon söker sig i stället till finstämda nyanser och till den dramatik som döljer sig bakom tystnad och till synes ytliga samtal.
Hon har dessutom en påtaglig förmåga att ta sig bakom ungdomens masker och poser. Till detta kommer en tränad blick för skärgårdslandskapets alla tjusande och förrädiska dagrar.
Vad den här sugande berättelsen ytterst vill säga oss är inte självklart. Det är först och främst något om ungdomstidens sökande efter en plats att passa in i och hur det då kan skava i kanterna. Men också något om hur svårt det är att vara helt och absolut ärlig, särskilt mot sig själv.

BOK
Sommarleken
Författare: Ellen Mattson
Förlag: Albert Bonniers förlag