Hjälp Tiggare i Lund vill behålla husvagnarna som nu finns på Källby camping eftersom behovet kan återkomma. Foto: Lars Johansson

Tiden snart ute för boendet på Källby

Lund Vid månadsskiftet upphör evakueringsboendet för EU-migranter på Källby camping. Samtidigt planeras ytterligare ett härbärge.

– Det har varit tydligt redan från början att det inte blir någon förlängning på Källby eller andra insatser av det här slaget, säger socialnämndens ordförande Peter Fransson (S).
Socialnämnden tecknade i höstas ett avtal med kultur- och fritidsförvaltningen som upplät campingplatsen under tre månader.

Samtidigt fick den ideella organisationen Hjälp Tiggare i Lund möjlighet att sköta verksamheten med hjälp av pengar från den pott på 700 000 kronor som socialnämnden har till insatser för EU-migranterna.
Boendet var enbart avsett för de EU-migranter som i cirka ett och halvt år bott olovligt på parkeringsplatserna vid Åkerlund & Rausings väg.
– Det här var en unik lösning och vi ville ge ett extra rådrum för den här gruppen eftersom de varit här så länge, säger Peter Fransson.

Hjälp Tiggare i Lund skaffade ett tiotal husvagnar vilket gav plats för de cirka 40 personer det handlade om.
– Nu bor tolv personer kvar och några planerar att åka hem, säger Joakim Månsson Bengtsson, ordförande för Hjälp Tiggare i Lund.

Peter Fransson pekar på att de boende passerat tremånadersgränsen för att uppehålla sig i Sverige utan egen försörjning:
– Alternativen för dem är att återvända hem eller ordna egen försörjning och boende på annat sätt.
Just nu finns två härbärgen, som drivs av Hjälp Tiggare i Lund respektive Svenska kyrkan, med sammanlagt ett 30-tal platser för hemlösa.

– Vi hoppas kunna öppna ett andra härbärge med 20-25 platser om ett par veckor och med stöd från socialnämnden driva det till slutet av mars, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Han berättar att det nuvarande härbärget är fullt för det mesta, men köerna är normalt korta:
– De flesta får taket över huvudet, vilket innebär stor skillnad jämfört med förra vintern.

Några husvagnar är redan bortforslade från campingplatsen och nu söks fler uppställningsplatser.
– Vi vill behålla husvagnarna eftersom behovet kan komma tillbaka, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Frågan om boendet på campingplatsen har varit politiskt infekterad och socialnämndens beslut blev också upphävt av kammarrätten i december. Orsaken var att frågan ansågs så övergripande och principiell att den borde ha avgjorts av kommunfullmäktige.

Fullmäktige tog sedan upp ärendet den 17 december och genom stöd från några av FNL-ledamöterna fick kommunstyret i genom att boendet skulle vara kvar till den 31 januari och drivas utifrån tidigare angivna förutsättningar.
Allianspartierna reserverade sig och framhöll liksom tidigare att upplåtande av campingplatsen innebar en olämplig och tvivelaktig särlösning riktad med en speciell grupp.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...