Recension

Krönikor med engagemang

Artikel Recension I Rapport från verkligheten och en och annan dröm har Stefan Bergmark samlat sina krönikor. ”Han vill bara att läsaren ett kort ögonblick ska rikta sin uppmärksamhet mot fenomen i vår samtid som är orättfärdiga” skriver Ola Wihlke bland annat om boken.

En av de saker jag tycker bäst om med Stefan Bergmarks krönikor är att de så tydligt uttrycker åsikter rotade i ett personligt engagemang, men i princip aldrig är elaka eller illvilliga. Om de någon enstaka gång ändå är lite elaka riktas ilskan uppåt, oftast mot makthavare eller institutioner av olika slag.

Bergmark är vänsteranhängare, han har själv kallat sig den siste anarkisten som äter kött, och han tänker inte göra avbön. Det gör han klart redan i förordet till sin nya och tredje samling krönikor, Rapporter från verkligheten samt en och annan dröm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hyresgästföreningen positiv till bättre skydd

Hyresgäster ska få stärkt skydd, föreslår regeringen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill snickra på hyresgästers skydd mot slumvärdar genom att ge hyresnämnden lite mer makt.
Möjlighet ska också ges att stegvis fasa in stora hyreshöjningar i stället för allt på en gång – och Hyresgästföreningen är positiv.

Ett lagförslag om stärkt skydd för hyresgäster skickas nu från regeringen till Lagrådet för granskning. Lagrådsremissen ska också innebära att personer som hyr hus eller bostadsrätter får ett starkare skydd mot uppsägning. Har de ett tidsbestämt kontrakt ska de inte kunna sägas upp från en dag till en annan, det vill säga i förtid. Det måste finnas skäl för att göra det.

Ny bostad efter brand

En hyresgäst som får sin lägenhet förstörd i en brand eller av något annat skäl ska inte förlora rätten till en bostad hos värden, vilket kan bli fallet i dag. Personen ska erbjudas ett nytt kontrakt, om det inte finns skäl som talar emot.

Hyresgästföreningen ställer sig positiv till stora delar av förslaget.

– Till exempel att hyreskontrakten inte ska brinna upp vid brand, som man kan säga att det gör i dag, utan att man ska garanteras ny bostad. Det är en fråga vi drivit i flera års tid, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

Även förslaget om långsamma upptrappningar av hyror efter renovering välkomnas, fastän Hyresgästföreningen hellre hade sett större möjligheter för hyresgästerna att påverka renoveringen i första taget.

– Den utredningen har väl legat i någon skrivbordslåda på departementet. Det är bra att man äntligen skakar av det och tar fram förslag på åtgärder, säger Marie Linder.

Snabbare tag mot slumvärdar

Det finns i dag ett problem med så kallade slumvärdar, enligt regeringen. En slumvärd kan vara en som köper upp nedgångna fastigheter ute i landet och sedan hyr ut till personer som andra kommuner har "dumpat där". Det kan ha gjorts med hänvisning till att kommunen som skickar dem dit själva uppger att de inte har bostäder att erbjuda.

– De åtgärder som finns att ta till mot slumvärdar i dag är ofta väldigt långa processer, vilket gör dem tandlösa. Det finns exempel på människor som tvingas leva utan varmvatten i flera månader. Det här förslaget ser ut att kunna leda till snabbare åtgärder mot sådana situationer, säger Marie Linder.

Lars Larsson/TT

Sophie Tanha/TT

Sjöbo

Vollsjö byalag ställer in valborgsfirandet

Majbrasa.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Vollsjö Vollsjö byalag meddelar nu att de även i år ställer in sitt valborgsfirande på cirkusplatsen på grund av coronapandemin.

”Det blir alltså inte tillåtet att lägga ris på cirkusplatsen – det får åka till återvinningsstationen eller hanteras på annat sätt”, skriver byalaget på sin Facebooksida.

Kävlinge

Ledarpris till scout i Lödde

Anette Nilsson håller fast vid scoutkåren i Lödde. Nu får hon ledarskapspriset.
Foto: Åsa Melvanius/Scouterna Lödde
Kävlinge
Löddeköpinge Anette Nilsson har utsetts till årets ledare i Kävlinge kommun. Hon har i många år varit engagerad i Scouterna Lödde och drivit igenom förändringar som lett till fler medlemmar.

I onsdags kväll blev Löddebon Anette Nilsson uppringd och fick veta att hon blivit utsedd till årets ledare i Kävlinge kommun. Av nio nominerade hade arbetsliv- och fritidsnämnden valt ut henne.

– Det är min kårledare som har nominerat mig, säger hon. Det är jätteroligt.

Nomineringen beskriver henne som en eldsjäl, som tar sig an alla möjliga uppdrag samtidigt som hon motiverar andra att engagera sig och ha roligt tillsammans. Förutom att vara scoutledare har hon i marknadsgruppen drivit igenom ett samarbete med Lödde Centrum om vår-, höst och julmarknaderna liksom sommarfirandet. Saker som gjort att föreningen fått in pengar och kan hålla avgifterna låga.

Dessutom har hon ordnat fixardagar och varit projektledare för att renovera scoutstugans fasad.

Själv scout

Anette Nilsson började själv som scout när hon var sex år gammal. Vid 20-25 års ålder gjorde hon en paus.

– Livet kom emellan, förklarar hon.

I samma veva lades gamla Lödde Scoutkår ner. Scoutstugan i Sandskogen fick annan verksamhet, men efter några år tog scoutkåren i Hofterup över stugan.

– Jag gick med som ledare 2008. Mina barn var i rätt ålder, men vi hade inte så många medlemmar.

Många uppdrag

Sedan dess har Anette Nilsson inte släppt scoutkåren, som numera heter Scouterna Lödde. I dag sitter hon i marknadsföringsgruppen, valberedningen och är ledare för upptäckarna, barn mellan 10 och 12 år.

Kåren har växt från 25 till 130 medlemmar. Uppsvinget beror enligt Anette Nilsson på kamratandan och deras sätt att arbeta. Nu kan sexåringar börja mot tidigare åttaåringar.

– Många verksamheter har aktiviteter på vardagskvällarna, men vi ledare sa att vi inte fixar detta. Barnen är dessutom trötta på kvällarna.

Lördagar bra dag

Istället utnyttjas lördagarna då alla kan få vara ute i dagsljuset. Träffarna är varannan lördag på förmiddagen.

– Först träffas alla en kvart och varje avdelning berättar vad de ska göra. Sedan har vi avslutning där alla får berätta vad de gjort. De små barnen ser jättemycket upp till de större barnen och vågar fråga en äldre om de kan hjälpa till att knyta skon.

Anette Nilsson menar att scouternas sätt att jobba förebygger mobbing och osämja.

– Man kommer inte till skolan och är taskig mot den men sett i andra sammanhang.

Verksamhet igång

Otvetydigt kommer vi in på pandemin, som naturligtvis påverkad. De stora lördagsträffarna fungerar inte längre, men verksamheten är igång för fullt. Man är ju utomhus, håller avstånden och är i mindre grupper.

Kårens uppsving menar hon inte är enbart hennes förtjänst.

– Vi är ett stort gäng vuxna som trivs tillsammans och har roligt ihop. Det ger oss allihopa något att gå till Scouterna. Man får verkligen energi.

Priset brukar delas ut på nationaldagen, men hur det blir i år vet man inte. Prissumman är ett 14 700 kronor. Nio personer var nominerade till priset.

Inrikes

Telestörning slår mot SOS Alarm

Det går inte att skicka sms till SOS alarm för tillfället. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Just nu pågår en telestörning på SOS Alarm, som gör det omöjligt att skicka sms till larmtjänsten. Det skriver SOS Alarm i ett pressutskick.

Sms-tjänsten SMS112, som nu alltså ligger nere, är endast öppen för personer som är döv, tal- eller hörselskadade.

Den ordinarie 112-funktionen via telefon och 112-appen fungerar som vanligt.

Problemet uppges komma från telenätet och inte det egna systemet på SOS Alarm. Det finns ingen prognos för när det återigen går att kommunicera med larmcentralen via sms.

Personer som behöver använda smstjänsten kan i stället nå nödnumret 112 via texttelefoni.se eller bildtelefoni.net.

Sophie Tanha/TT

Inrikes

Encrochattar används i nytt åtal mot nätverk

De misstänkta åtalas bland annat för att ha misshandlat en man med en golfklubba. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tio personer i västsvenska Trollhättan åtalades under torsdagen för koppling till ett lokalt kriminellt nätverk. De åtalade misstänks för en rad grova brott – bland annat grov misshandel och två mordförsök i Stockholm.

Mordförsöken riktades båda mot en familjemedlem till en man som var skyldig pengar till det kriminella nätverket. En av gångerna sköts personen i benet men undkom med livet i behåll.

Polisen misstänker nu att flera av personerna som åtalas är tongivande inom det kriminella nätverket som är baserat i Trollhättan.

Bevisen i åtalet är så kallade Encrochattar, det vill säga meddelanden som skickats via krypterade telefoner.

I meddelandena, som de åtalade misstänks ha skickat till varandra, beskrivs de olika brotten i stor detaljrikedom. Det är första gången som Encrochattar används som bevismaterial i Fyrbodal, regionen i området.

"Utan Encromaterialet hade vi inte kommit så långt som till åtal i de ärenden vi har utrett. Chattarna har varit en ovärderlig hjälp. Nu får vi se hur domstolen värderar bevisen", skriver Sten-Rune Timmersjö på utredningssektionen i Fyrbodal.

Ida Vanhainen/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Inrikes

Takolycka i Eslöv under blåsten

Arbete pågår med att säkra upp taket som blåst av Medborgarhuset i Eslöv i de hårda vindbyarna på torsdagen. Byggnaden som invigdes 1957 är ritad av arkitekten Hans Asplund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Medborgarhuset i Eslöv förlorade en stor del av sitt tak i de hårda vindbyarna vid lunchtid på torsdagen. Ingen människa kom till skada, men nu kan kommunen ha en komplicerad renovering framför sig, eftersom Medborgarhuset är byggnadsminnesförklarat, rapporterar lokala medier.

Byggnaden, som invigdes 1957, är ritad av arkitekten Hans Asplund. Med tanke på takets storlek kan det blir dyrt, tror kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

– Man får en klump i magen när man tänker på vad som hade kunnat hända när ett så här stort tak rasar ner. Det viktigaste just nu är att ingen skadats och att vi kunnat säkra upp platsen, säger han till Skånska Dagbladet.

Malmö

42-åring greps med kokain på tåg – åtalas

Narkotikan som hittades på den 42-årige mannen.
Foto: Tullverket
Malmö
Malmö 42-åringen greps på ett tåg på Malmö Central med ett halvt kilo kokain innanför sina byxor. Nu ställs han inför rätta för grovt narkotikabrott.

Mannen satt på tåget mot Stockholm när tullpersonal kom ombord med en narkotikahund i sällskap. I den andra vagnen i tågsetet markerade hunden mot den plats där 42-åringen satt.

Han fick frågan om han hade någon narkotika på sig, och tog då fram en bit cannabis ur jeansfickan. Eftersom 42-åringen uppträdde nervöst och hans händer skakade. Det dröjde inte länge innan han pekade på sitt skrev och erkände att han gömde narkotika där. Han hävdade att han tvingats till att ta med sig ett parti kokain som skulle levereras till Skövde.

Han fick gå in på toaletten och ta fram paketet, som visade sig innehålla ett halvt kilo kokain så när som på ett gram.

I förhör berättade mannen senare att han var skyldig personer pengar, och att han fick hot om att betala skulden. För att reglera skulden fick han alternativet att transportera ett paket till Skövde. Men han hade då ändrat sin historia till att paketet innehöll kontanter.

Lagfarter SkD

Nya ägare till fastighet i Stehag

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Dejan Malencic, Linda Malencic och Marianne Pagels har köpt fastigheten på Klövervägen 7 i Stehag av säljaren Bondeplan Fastigheter AB. Köpesumman blev 950 000 kronor och de nya ägarna tog över marken i mars 2021. Tomten är 1 136 kvadratmeter stor.

Så sent som för tre månader sedan såldes en annan tomt precis i närheten, på Rapsvägen 12. Priset för den blev 3 825 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL