Mannen visar sitt stöd för Hells Angels på internet. Under uppmaningen ”support red & white in Sweden” samlas medlemmar för att uttrycka stöd.
Fredrik Ottesen.
Under 2012 och 2013 dömdes mannen för brott mot knivlagen vid tre tillfällen.
2013 dömdes han även till fängelse i två månader för bland annat vållande till annans död.

SD-politiker hade kopplingar till Hells Angels

Eslöv En av Sverigedemokraternas kommunpolitiker har kopplingar till Hells Angels och är dömd för brott mot knivlagen vid tre tillfällen.
Partiets gruppledare Fredrik Ottesen ser inga problem med det och menar att mannen har sonat sina brott.
Däremot kände han inte till att partikamraten också dömdes för vållande till annans död 2013.
– Spontant känns det som något jag borde känna till.

Support 81 beskrivs som det första steget i den trappa som leder till medlemsskap i Hells Angels. En stor mängd kläder och prylar säljs med texten Support 81 och pengarna går till Hell’s Angels, och till släktingar till medlemmar som sitter i fängelse.
Åttan står för den åttonde bokstaven i alfabetet, H, och ettan står för den första bokstaven i alfabetet, A, alltså HA eller Hells Angels.
Support 81-anhängare som sköter sig kan bli medlemmar i Red and whit crew, som är en undergrupp till HA. Efter det blir man hangaround och därefter prospect. Slutsteget är fullvärdig medlem i mc-klubben.

Mannen har nyligen fått ett förtroendeuppdrag i Eslöv. På bland annat Facebook har han profilbilder som tydligt visar kopplingarna till gruppen Support 81. Anhängarna till gruppen stöttar mc-gänget Hells Angels med pengar, bland annat genom att sälja kläder.
De inblandade är inte medlemmar, men Support 81 anses vara det första steget till att bli fullvärdig medlem i mc-gänget.
Enligt honom själv har han lagt aktiviteterna och stödet till klubben bakom sig. Men bilderna ligger kvar på sociala medier.

Mannen dömdes för brott mot knivlagen senast 2013. Då hade han redan dömts två gånger för samma brott året innan dess. Den ena gången hade han, förutom kniv, även batong och knogjärn i bilen då han stoppades.
Trots att han blivit dömd och var medveten om att det är olagligt att bära kniv på allmän plats fortsatte han.
– Innan tänkte jag på mig själv lite som en rebell. Ingen kan bestämma över mig. Men jag har alltid haft kniv liggande i bilen för att kunna skära upp bilbälten och så, säger mannen.

Han uppger också att polisen under en period stoppade honom två till tre gånger i veckan på grund av att han hade samröre med kriminella.
Det syns tydligt på mannen att han har eller har haft kopplingar till Support 81. Själv beskriver han det som ungdomssynder.

Varför har du valt att engagera dig i Sverigedemokraterna?
– Jag har röstat en gång i mitt liv och det var när jag först fick rösträtt. Sedan dess har jag mist förtroende för politiken. Men sedan hittade jag Sverigedemokraterna och de uppfyller alla mina förväntningar på politik.

Han menar även att exempelvis Hells Angels oförtjänt fått mycket negativ uppmärksamhet av polis och media. Han säger att han bland annat vill använda sin roll som politiker för att göra något för mc-gängen.

Vad menar du att du skulle kunna göra?
– Det vet jag inte riktigt ännu. Men alla som är med i mc-gäng är inte kriminella. Många av de brott som begås av Hells Angels är det enskilda personer som gör. Man ska inte straffa hela klubben för det.

Våren 2013 var mannen ute och körde på landsbygden i Mellanskåne.
I ett backkrön valde han att köra om två bilar i följd. Medan han låg i fel körfält fick han möte med en övningskörande kvinna på motorcykel. Hon kom från andra sidan av backen.
Det blev en kollision och kvinnan på motorcykeln dog av sina skador. Mannens straff blev två månaders fängelse.
I domen skriver tingsrätten att en vanlig påföljd för vållande till annans död är villkorlig dom i förening med böter.
”Detta fall skiljer sig från normalfallet. XX har nämligen genom sitt körsätt visat en påtaglig likgiltighet för andra människors liv och säkerhet.”

Mannen säger att det inträffade är tragiskt och att det ”inte är kul att ha en människas liv på sitt samvete”. Men olyckan hade inget att göra med att han bytt livsstil.
– Nej, det hade inget med saken att göra.
Sverigedemokraternas gruppledare, Fredrik Ottesen, säger att han känner till att mannen dömts för knivbrott samt att han har anknytning till Hells Angels. Men han ser inget av det som ett problem.
– Han har insett att han handlat felaktigt och sonat sina brott. Vi ser positivt på klubbverksamhet och motorsport.

Men Fredrik Ottesen är ovetande om att mannen också gjort sig skyldig till vållande till annans död. När han får höra tingsrättens beskrivning om mannens likgiltighet inför andras liv och säkerhet, samt fängelsestraffet på två månader, säger han:
– Hade Sverigedemokraterna haft makten hade han fått ett strängare straff än så.

Fredrik Ottesen menar också att mannen sonat sitt brott och att han säkert är djupt ångerfull.
Partiets bakgrundskontroll av de som får mindre förtroendeuppdrag bygger på medlemmarnas egen information. Fredrik Ottesen säger att han är helt övertygad om att sekreterare och ordförande för partiets lokalavdelning har vetat om mannens alla domar, inte bara de gällande knivar. Men att Fredrik Ottesen själv har glömt bort informationen.
Även om han spontant anser att det är något han borde känna till.
– Om de känner till det så har de berättat det för mig. Jag tror att de kände till det. Och då har de berättat för mig, men jag har glömt.

Är det troligt att du glömmer information om att en partikamrat är dömd för vållande till annans död?
– Det var många som vi pratade om på samma gång. Det var mycket information.
Mannen själv säger att han aldrig fått några frågor från någon om sitt förflutna.
– Jag vet att de kollar upp mig, men det är ingen som har kommenterat något.
Sverigedemokraternas bakgrundskontroll varierar beroende på uppdragets tyngd, säger Fredrik Ottesen. Partiet har inte haft någon kontakt med tingsrätten gällande domar.
– Det är förtroendebranschen vi jobbar i, säger han.

Är förtroendet skadat om det är så att den här informationen undanhållits?
– Det kan jag inte spekulera i. Men jag tror att sekreteraren och ordföranden känt till det här och att jag glömt det. Men jag har all anledning att ta kontakt med dem båda för att höra.

Hur ser du på om han kandiderar för tyngre politiska uppdrag för Sverigedemokraterna?
– Nästa val är 2018 och det är flera år till dess. Om allting löper på och han sköter sig ser jag inga svårigheter. Men vi kräver att han har lämnat brottets bana och att han vill komma in i samhället.
Tidningen har sökt Johan Sandqvist och Marlen Jensen, ordförande respektive sekreterare för Sverigedemokraterna i Eslöv, för en kommentar.

Support 81 beskrivs som det första steget i den trappa som leder till medlemsskap i Hells Angels. En stor mängd kläder och prylar säljs med texten Support 81 och pengarna går till Hell’s Angels, och till släktingar till medlemmar som sitter i fängelse.
Åttan står för den åttonde bokstaven i alfabetet, H, och ettan står för den första bokstaven i alfabetet, A, alltså HA eller Hells Angels.
Support 81-anhängare som sköter sig kan bli medlemmar i Red and whit crew, som är en undergrupp till HA. Efter det blir man hangaround och därefter prospect. Slutsteget är fullvärdig medlem i mc-klubben.

Dagens fråga

Skulle du vilja åka ut i rymden om du fick chansen?

Loading ... Loading ...

Webbkryss