EvaMärta Granqvist har skrivit bok om hur samhället svek när hennes man Daniel blev intagen för psykvård.
Daniel och EvaMärta Granqvist gifte sig den 23 september 2010. Bilden är tagen på bröllopsdagen. Foto: Emma Håkansson

Deras kärlekshistoria fick ett abrupt slut

HÖRBY En bok för alla som berörs av psykisk ohälsa, men också för dem som vill ta del av en ovanligt stark kärleksberättelse.
Så beskriver EvaMärta Granqvist i Gummarp boken ”Just nu och för alltid”, där hon berättar om sig själv och maken Daniel. Deras kärlekssaga fick ett abrupt slut för fem år sedan då Daniel begick självmord.

EvaMärta Granqvist säger att hon vill ge dem som lider av psykisk ohälsa en röst.
– När Daniel blev sjuk möttes jag av en kompakt vägg av förutfattade meningar från vården, privatpersoner, rättsväsendet och socialtjänsten.

– Som anhörig blev jag ignorerad och behandlad utifrån förutfattade meningar. Många verkade vilja ta avstånd från mig. Eller försöka förmå mig att ta mitt förnuft till fånga genom att lämna min man. Alla verkade tro att det var fel på mig också. Så ska det inte behöva vara. Inom vården, om någonstans, borde man ha förståelse för människors olikheter, säger hon.
EvaMärta Granqvist är fjällguiden, journalisten och företagaren från Härjedalen, som av en tillfällighet hamnade i skånska Fränninge 2009.
Hon hade fått kontakt med sin blivande make, den åtta år yngre Daniel, på nätet.

På vinst och förlust hade han lagt ut ett meddelande på sajten Alternativ.nu – där människor tipsar varandra om ekologisk självhushållning – och EvaMärta hade svarat.
De bestämde sig för att träffas och fira jul på Daniels gård i Fränninge tillsammans med några bekanta från Alternativ.nu.
Men de andra fick förhinder och EvaMärta begav sig söderut mot Skåne på egen hand.

– Daniel hämtade mig med bil på busstationen i Hörby på juldagen. Jag minns att jag tyckte att allt var så platt här nere. Det fanns inget att fästa blicken på, säger EvaMärta.
Daniel och EvaMärta fann varandra direkt och flyttade ihop redan efter några veckor och började planera för en framtid tillsammans i Skåne.

Men det blev inget lyckligt slut på deras kärlekshistoria. Daniel led av psykisk ohälsa sedan tidigare och efter att ha drabbats av en psykos och tagit sig in på en granngård togs han in för behandling inom den rättspsykiatriska slutenvården.
– Hans hälsotillstånd försämrades snabbt. Han blev sämre och sämre, säger EvaMärta.
Det var under en av Daniels permissioner från slutenvården som paret gifte sig hemma i Fränninge.
Den 3 december 2010 tog kärlekssagan slut. Daniel släpptes ut på egen hand från avdelningen där han vårdades och lade sig framför ett framrusande tåg.

Katastrofen var ett faktum, och för EvaMärta rasade tillvaron ihop.
– Jag hade precis flyttat ner till Skåne. Jag kände inte en människa, hade inga vänner och ingen försörjning.
– Jag var också väldigt arg över hur psykvården hade behandlat Daniel. Människor ska inte behöva behandlas på detta sättet.
Tack vare Daniels mamma fick EvaMärta hjälp att hitta ny bostad, och flyttlasset gick till Gummarp, utanför Hörby, där hon numera är bosatt.

Nu har EvaMärta, tillsammans med författaren och journalisten Kerstin Weman Thornell, skrivit en bok om sin och Daniels kärlekshistoria. ”Just nu och för alltid”, är titeln på boken.
– Direkt efter att Daniel hade gått bort bestämde jag mig för att skriva en bok och berätta om det som hade hänt och bemötandet inom psykvården.

– Självmord i vården är dessutom ett aktuellt ämne. Jag vill berätta om verkligheten bakom statistiken. Och framförallt: Personer som är udda eller lite annorlunda är inte farliga per automatik. Det är inget man behöver vara rädd för. Det är en av de viktigaste anledningarna till att jag vill gå ut med den här berättelsen.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×