Staffan Olander och Ulf Clarén har skrivit boken, och en av dem som var med är Christer Swede, t h. Foto: Håkan Jacobsson
En hög antennmast hade Cheeta, den första av sändarbåtarna som låg i Öresund.
Radio Syd han bara prova tv-sändningar i några veckor. Så här såg testbilden ut.

Sju år som gjorde avtryck

Malmö Radio Syd är en legend inom svensk radio- och musikhistoria. En ny bok berättar om sju år som gjorde djupa avtryck.

För prick femtio år sedan var det också kallt. Den 19 januari kungjorde ”piratdrottningen” Britt Wadner för lyssnarna att isläget gjorde att isläget gjorde att Cheeta II inte kunde ligga kvar för ankar i Öresund, utan måste flyttas. Löftet var att hon skulle komma tillbaka och fortsätta sända musik, från internationellt vatten till det svenska fastlandet.
Men det gjorde hon aldrig, och det innebar att den 19 januari sattes punkt för en sägenomspunnen epok i svensk radiohistoria, då först Skånes Radio Mercur och sedan Radio Syd utmanade det svenska radiomonopolet.
För många skånska ungdomar var saknaden stor.
– Upplevelsen var väldigt traumatisk för mig som lyssnare, berättar Ulf Clarén.
Exakt på dagen femtio år senare presenterar han och Staffan Olander sin bok ”Piraterna på Öresund”, som berättar om det sju år långa radioäventyret, när först Nils-Eric Svensson, NES, och sedan Britt Wadner sände radioprogram från en båt i Öresund.
De har gått igenom gamla tidningar. Där finns mycket att hitta, för om det var något Britt Wadner var bra på så var det att skaffa publicitet. De har pratat med några av dem som var med.
Kommersiell radio var inte tillåten i Sverige på den tiden. För att kringgå den bestämmelsen sändes program från en båt, som låg ute på internationellt vatten. Mycket av materialet var inspelat i Malmö, för att sedan transporteras ut till Cheeta, och senare Cheeta 2.
– Under dagen riktades antennen om så att man kunde sända till olika delar av Skåne, berättar Staffan Olander.
Och Skånes ungdomar lyssnade. De fick stifta bekantskap med den nya, unga musiken – och med topplistor.
Det började 1958 med att NES startade Skånes Radio Merkur. Ganska snart kom Britt Wadner in i bilden och namnet blev Radio Syd. Hon hade sökt jobb som annonssäljare, och ska tidigare ha jobbat som handelsresande i möbeltassar.
Hon var en tuff dam. Regeringen gjorde allt för att försvåra sändningarna och hål efter hål i lagen täpptes till för att få stopp på Radio Syd.
– Mycket bandades ju i Malmö och kördes ut till Cheeta för att sändas därifrån, berättar Staffan Olander. När transporterna dit förbjöds transporterade man först till Danmark, och sedan därifrån till båten.
Lanseringen av boken om Radio Syd gjordes på tisdagen i Limhamn, där M/S Pelle ligger förtöjd vid Ön. Det var med just den båten som tre medlemmar ur Rolling Stones kördes ut till Cheeta i juni 1965.
Intervjuer med Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones sändes direkt från positionen mellan Ven och Saltholm.
För artisterna fattade vikten av att höras i Radio Syd, för det var den stationen de unga lyssnade på.
Britt Wadner själv var en mogen dam, runt de femtio under åren son piratdrottning, som medierna kallade henne.
Hon var tuff, men hon kämpade mot en stark övermakt. Sex gånger dömdes hon i domstol, en gång till tre månaders fängelse, men den domen kortades till en månad på Hinseberg.
Efter den domen gav sig 10 000 Malmöbor ut på gatorna för att demonstrera sitt stöd för henne.
Det finns de som tror att hon visst hade ambitionen att komma tillbaka när Cheeta II stävade iväg från Öresundsvintern. Men det finns också de som tror att hon tog isen som en förevändning för att dra sig ur det hela. För snart skulle hon ändå vara stoppad:
– Den första april 1966 täppte riksdagen till de sista hålen i privatradiolagen, säger Staffan Olander.
Men även om Radio Syd försvann, så lämnade stationen spår i Sveriges Radios verksamhet. De hade tvingats möta upp intresset för den nya, unga musiken och de hade också tagit till topplistor i kampen om de unga lyssnarna.
Det kunde ha blivit tv-historia också. I december 1965 började man med provsändningar, men hann inte komma så mycket längre innan Cheeta II måste segla bort.
Hon var först utanför England och Kanarieöarna, för att till slut ankra upp utanför Gambia. Där sjönk hon i en storm, men bärgades aldrig.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

Loading ... Loading ...