Ada Berger. Pressbild
Ada Berger. Foto: Yvonne Erlandsson
ada berger

”Det var ett beslut som fick värka fram”

Malmö Stadsteater förlorar ännu en chef. Unga Teaterns konstnärliga ledare Ada Berger blir konstnärlig ledare på Unga Dramaten i Stockholm från och med hösten 2016.
– Det var ett jätte, jättesvårt beslut, säger Ada Berger, när tidningen når henne på tåget på väg tillbaka till Malmö efter pressträffen på Dramaten där hennes nya tjänst offentliggjordes.

Förra veckan stod det klart att Malmö Stadsteaters chef och vd Petra Brylander lämnar sitt jobb efter nio år för att bli teaterchef och vd på Uppsala Stadsteater.
Nu står det klart att också Ada Berger lämnar teatern. Ada Berger blev konstnärlig ledare för Unga Teatern i Malmö 2013 inför nystarten av dess verksamhet hösten 2014.
– Jag trivs otroligt bra på Malmö Stadsteater och i Malmö och först var det otänkbart att lämna detta, säger Ada Berger. Jag hade så otroligt mycket jag ville göra, så långt perspektiv på verksamheten. Men, jag har också jobbat på Dramaten innan och det var så positivt, det är ett kraftfält där och det är spännande vad som händer där nu.

På Unga Dramaten ska Ada Berger efterträda Agneta Ehrensvärd som varit konstnärlig ledare sedan 2004. Ada Berger blev tillfrågad om tjänsten för ett tag sedan och har funderat under en längre tid.
– Det var ett beslut som fick värka fram. Det var ett unikt erbjudande men i början slog jag mest bort det, men sedan är det något när man blir utmanad. Det blir jag i Malmö också men det här erbjudandet blev något som började klia. Man vet inte alltid varför man måste gå en väg och det var ett jätte, jättesvårt beslut att ta.

Hur blir det för Malmö Stadsteater nu när både du och Petra Brylander slutar?
– Det är verkligen jättemärkligt att det har blivit så här, säger Ada Berger. Det har inte hänt samtidigt men råkade bli offentligt vid ungefär samma tidpunkt,
– Men, det kommer att bli bra, fortsätter hon. Malmö Stadsteater är en så välfungerande teater, Petra Brylander har gjort ett så bra arbete här och jag tror att det är en bra teater att ärva. Och även om jag varit en kort tid på Unga Teatern så har vi gjort mycket där som går att bygga på. Det finns mycket som är upparbetat men också mycket att gå vidare på.

Ada Berger börjar sin nya tjänst på Dramaten till hösten och kommer att jobba kvar på Unga Teatern i Malmö hela våren. Nu närmast startar arbetet med repetitionen av hennes och Liv Strömqvists samarbetsprojekt Blod och Eld. Det beskrivs som ett tragikomiskt körverk för tio skådespelare om att åldras och spinner vidare på Liv Strömqvists succébok Kunskapens frukt. Liv Strömqvist har skrivit manus och Ada Berger regisserar och premiär blir det på Intiman 12 mars.
– Det ska verkligen bli kul och jag är så taggad på att regissera, säger Ada Berger. Sedan är det möjligt att jag gör något mer under våren också och jag ska försöka jobba så mycket praktiskt jag bara kan under den här tiden.

Hur ska du jobba på Unga Dramaten? Vad tar du med dig från Unga Teatern dit?
– Självklart mig själv och frågor och tematik som jag jobbar med. Jag tror också att jag tar med mig linjer som fortsätter från Unga Teatern så man kan nog sammanfatta det med att det blir både likt och olikt.