Dennis Ljung är grundare och ledare i Nationell Framtid - här iklädd organisationens uniform. Foto: Privat

” Vi kör från söder om Malmö upp till Kullahalvön”

Öresund Grundaren av Nationell Framtid Dennis Ljung bekräftar för Skånskan att man dagligen patrullerar den skånska kusten.
– Vi kör från söder om Malmö upp till Kullahalvön, berättar han.

Rättegångsbalken 24 kap §7:

 ”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman. Lag (1987:1211).”

I helgen kommer Nationell Framtid att sjösätta sin andra båt som ska patrullera sundet. När Skånskan får tag i Dennis Ljung står han precis och arbetar med att utrusta den med rätt utrustning. Finansieringen sköter man genom medlemsavgifter och donationer från företag och privatpersoner.
– Vi har patrullerat sedan sensommaren, om än inte i samma omfattning som vi gör nu. Då var det mer sporadiska turer – nu kör vi dagliga rutter i sundet, säger Dennis Ljung.
Varje båt är bemannad med 4-6 personer. Till helgen kommer de att sjösätta sin andra båt som är en kabinbåt som kommer kunna patrullera även under svårare väderförhållanden.
– Antalet personer ombord kan variera. Men vi är aldrig färre än fyra stycken per enhet, berättar Dennis Ljung.
Deras tillvägagångssätt är sådant att när de ser en båt som de misstänker smuggla flyktingar åker de fram och uppmanar dem att vända tillbaka.
– Om de inte gör det så använder vi olika metoder för att de ska vända om.

Vilka metoder kan det vara?
– Det är olika från situation till situation.

Vi har uppgifter om att ni har föst runt en båt. Är det en av metoderna?
– Det kan jag inte kommentera.
Om båten inte vänder om menar Dennis Ljung att man tillkallar Kustbevakningen för förstärkning.
– Men det har det aldrig blivit tal om. Alla båtar vi har stött på har vänt om.

Hur många båtar har ni fått att vända om?
– Det är ingen siffra jag vill kommentera. Men det är ett antal.
Dennis Ljung menar att man har lagligt stöd för att ingripa vid en misstänkt människosmuggling.
– Vi menar att vi enligt Rättegångsbalkens 24 kapitel – paragraf 7 i har rätt att som allmänhet ingripa när vi ser att ett brott pågår.
Det avsnitt i Rättegångsbalken, som Dennis Ljung hänvisar till, lyder så här:
”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.”

Kustbevakningen säger att de ser allvarligt på att ni kan uppfattas som en myndighet. Hur kommenterar du det?
– Det gör vi inte heller. Vi är där i egenskap av allmänhet, säger Dennis Ljung som inte vill kommentera uppgiften om att aktivisterna ska ha sagt till Skånskans källa att de skötte myndigheternas jobb.

Kan du förstå att båtägare som träffar er kan bli rädda och skärrade?
– Ja det gör jag. Men vi går aldrig in i en diskussion om vi inte tillåts att gå ombord. Våra aktivister är hårt tränade i att hantera konflikter. Om folk blir pressade är ordern att avbryta uppdraget.

Rättegångsbalken 24 kap §7:

 ”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman. Lag (1987:1211).”

Dagens fråga

Kommer Storbritannien att lämna EU?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev