Fritte Friberg och Kryddan Peterson, två något bekymrade spelmän i Eslöv. Foto: Jan Olsson
Hela ensemblen hyllade minnet av Robban Broberg. Foto: Jan Olsson
Fem festliga systrar: Åsa Gustafsson, Joakim Wallin, Lotta Thorell, Kryddan Peterson och Maria Persson. Foto: Jan Olsson
Kryddan Peterson, Lotta Thorell och Fritte Friberg, tre prima Helt apropå-importer i Eslöv. Foto: Jan Olsson

Årets Eslövsrevy en färgsprakande fullträff

Recension Eslövsrevyn skiljer sig från de flesta anda revyer på många sätt. Framför allt genom att man förfogar över en stor och vältrimmad ensemble. 16 personer! Lika många damer som herrar. Men man brukar också ha ett delvis annat koncept än sina konkurrenter: mindre under-bältet-humor och mer musik till exempel. 2016 års upplaga är inget undantag. Snarare tvärtom.

Eslövsrevyn 2016
Medverkande: Lotta Thorell, Madeleine Dietrich, Åsa Gustafsson, Annika Dahlén, Maria Persson, Anki Swartz, Maja Gustafsson Hanna Samuelsson, Kryddan Peterson, Fritte Friberg, Bengt Dietrich, Johan Samuelsson, Joakim Wallin, Emil Ahlqvist, Fredric Bengtsson & Lars Linder.
Musikarr: Stefan Evaldsson.
Koreografi: Fredric Bengtsson.
Kostym: Madeleine Dietrich m. fl.
Regi: Sven Holm.
Producenter: Lars Linder & Bengt Dietrich.
Premiär i Medborgarhuset, Eslöv, 9 januari.

Det verkliga lyckokastet den här gången är förstås att man, det vill säga herrar Lars Linder och Bengt Dietrich, har lyckats engagera tre av frontfigurerna i den guldrosbelönade humorgruppen Helt apropå, som gladde oss på TV i slutet av 80- och början av 90-talet: Lotta Thorell, Kryddan Peterson och Fritte Friberg. Den trion utgör förstås till stor del anledningen till att Eslövsrevyn av 2016 års modell borde bli en riktig publikfest. Men skälet till framgången är inte bara deras. Den ”egna” ensemblen är också av mycket hög klass. Rutinerade Madeleine Dietrich, Annika Dahlén, Johan Samuelsson och Bengt Dietrich, till exempel, är lysande och mycket mångsidiga artister, och i Joakim Wallin har man en krumelur som borde kunna få den grinigaste pessimist att skratta ihjäl sig om han hade lust.
Men det som gör att man under de senaste åren har lyckats så väl i Eslöv är givetvis att man förfogar över ett fantastiskt ”lag”. Där spelar kanske solisterna mindre roll än helheten. Möjligen med undantag för dansaren och koreografen Fredric Bengtsson och musikarrangören Stefan Evaldsson, vilkas bidrag knappast kan överskattas. Kryddan Peterson, som i år medverkar för tredje gången på raken, är förstås också en oskattbar tillgång i gänget.
Att välja ut några speciella nummer ur den två och en halv timma långa och tempostarka showen – för en show är det i lika hög grad som en revy – är svårt. Kvalitén är, utan undantag, av mycket hög klass och inget känns slitet. Men de bägge fiolförsedda spelmännen, gestaltade av Peterson och Friberg, som gjorde tappra försök att riva av en låt från Ljumskträsk i första akten var onekligen bland det dråpligaste som skådats på en scen sedan Svend Asmussens och Ulrik Neumanns glansdagar. Skön var också den finstämda ”Jag har en tro”, med text av Lars Linder och Cathrine Löfstedt och musik av Elton John, utsökt serverad av Madeleine Dietrich och Fredric Bengtsson. Den på alla sätt färgglada och mycket värdiga hyllningen av allkonstnären ”Robban” Broberg, som avled i somras, var även den något som sent ska glömmas. Mitt i all sång och dansglädje målade ensemblen tillsammans en tavla som i pausen auktionerades ut och inbringade en rejäl slant, som oavkortat skänks till en fond för forskning kring Parkinsons sjukdom, den åkomma som tyvärr ändade Brobergs liv.
Precis som under tidigare år avslutades 2016 års Eslövsrevy med en lång, fartfylld och färgsprakande sång- och dansuppvisning med hela gänget på scenen. Bara den var värd priset för entrébiljetten. Stående och synnerligen välförtjänta ovationer förstås.

Eslövsrevyn 2016
Medverkande: Lotta Thorell, Madeleine Dietrich, Åsa Gustafsson, Annika Dahlén, Maria Persson, Anki Swartz, Maja Gustafsson Hanna Samuelsson, Kryddan Peterson, Fritte Friberg, Bengt Dietrich, Johan Samuelsson, Joakim Wallin, Emil Ahlqvist, Fredric Bengtsson & Lars Linder.
Musikarr: Stefan Evaldsson.
Koreografi: Fredric Bengtsson.
Kostym: Madeleine Dietrich m. fl.
Regi: Sven Holm.
Producenter: Lars Linder & Bengt Dietrich.
Premiär i Medborgarhuset, Eslöv, 9 januari.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev