Mats Edén, kulturpristagare 2015 i Eslövs kommun. Fiolen han spelar på är från mitten av 1700-talet och har lämnats kvar av en gammal vän. Mats Edén har fått den upprustad hos en fiolmakare i Harlösa och den gamla vännen har aldrig bett om att få den tillbaka.Foto: Lisa Winqvist

Speleman kulturprisad

Harlösa En värmländsk violvirtuous som kallar Harlösa för hemma har blivit utsedd till Eslövs kulturpristagare.
Mats Edén kom till byn för 20 år sedan och har inga planer på att lämna.

För 20 år sedan hamnade Mats Edén och hustrun Nilla i Harlösa. Vägen från Värmland gick bland annat via Lund. Men när familjen skulle bli större ville de komma bort från staden.
De åkte runt i trakterna utanför Lund och tittade på hus. Valet föll då på Harlösa.
– Vi föll egentligen för huset bredvid, men det var så liten trädgård. Så det blev det här gamla plåthuset. Det var kanske inte det tjusigaste huset, men trädgården är fantastisk, säger Mats och Nilla.

Huset som de fortfarande bor i ägdes tidigare av Britt Henriksson. Hon drev hotellet och hade i stort sett alla hus på gatan i sin ägo.
Familjen har försökt odla grönsaker i trädgården, men resultatet har inte varit helt lyckat. Snarare motsatsen, menar de. Familjen är trädgårdsentusiaster och inte trädgårdsmästare.
– Vi hann inte med det. Jag är ute och spelar mycket under sommaren och det blev inget bra av odlingen, säger Mats med ett leende.

Framför allt är Mats Edén spelman – prisad sådan.
Nu senast har Eslövs kommun bestämt att han är 2015 års kulturpristagare. Han är också tonsättare och lärare på musikhögskolan i Malmö.
Sedan familjen flyttade till Harlösa har flera konstnärer och kulturintresserade också bosatt sig på orten.

Både Mats och Nilla Edén har kontakt med föreningen Arna som bland annat erbjuder boendestipendium för konstnärer från hela världen
– Jag var med på ett hörn och berättade om folkmusik tidigare. Tidigare var det bara bildkonstnärer som kunde söka, men nu är det musiker också som kommer och bor i Harlösa några veckor under sommaren, och vi är med på ett hörn, berättar Mats Edén.
Under 2015 tilldelades han även det nyinstiftade folkmusikpriset från Kungliga Musikaliska Akademien.
Priset delades ut på Grand hotell i Stockholm och hustrun Nilla har filmat tacktalet som Mats höll inför bland andra prinsessan Christina.

I talet berättar han om ett minne från då han var fem år.
Han skulle då hämta ved åt en släkting och började skapa melodier och berättelser i huvudet för att hålla rädslan borta i den mörka vedboden. Sedan dess har han fortsatt med melodier och historier.
– Han sitter alltid med datorn i knäet, säger Nilla Edén.
Med datorns hjälp komponerar Mats mer modern musik. För att skriva en polska eller en vals använder han fiolen.
– Jag håller på att skriva ned alla låtar jag gjort för att spara digitalt. Många av dem har jag bara på kladdigt papper. Men det är många låtar, säger Mats som inte verkar tycka att det är världens roligaste syssla.
Han berättar hellre om ett norskt musikprojekt som han blivit involverad i. Projektet handlar om tonsättare Edvard Grieg och om spelmannen Knut Dale.
Den senare var en musiker från Telemark som ofta spelade på ett turisthotell i trakten. Han fick idén att få sina sånger nedskrivna och skickade till Edvard Grieg. De traditionella sångerna låg senare till grund för ett av Edvard Griegs pianoarrangemang, kallad Slåtter.
– Sångerskan i gruppen har bestämt sig för att vi ska ta Griegs låtar men gå tillbaka till Knut Dales originalversion av dem. Tanken är att sätta upp en konsert under 2017. Men det är mycket jobb med det.

Motiveringen till varför Mats Edén blivit utsedd till Eslövs kulturpristagare har han inte sett.
– De sade att man håller på att ta fram en motivering. Men jag är väldigt glad. När ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Christine Melinder, ringde blev jag väldigt förvånad.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev