Byalaget i Klågerup värnar om bygemensakpen. Här Stefan Knutsson, Jessica Hånell, Robin Andersson, Elna Schults, Eva Ringström, Åsa Grimberg, Leif Faddersson, Ann-Sofie Thern och Lisa Key.
Clownen Jumping Joe gick hem hos Klågerupsbarnen som ville hjälpa till med allt möjligt.

Bygemenskapen byggs upp med traditioner

KLÅGERUP En genuin bygemenskap är ett mål för Klågerups byalag och här är barnjulfesten på trettondagen ett viktigt inslag.

– Vi har ungefär 100 anmälda till julfesten, säger byalagets ordförande Stefan Knutsson som tar emot i Klågerupsskolans dörr.

Skolans matsal har pyntats och fika med bullar och kakor förberetts. Levande musik, dans kring granen, clown och tomte blir det också innan eftermiddagen övergår i kväll.
Julfesten har blivit en tradition som barnen i byn ser fram mot. Annars är det framförallt midsommar och Valborg liksom nationaldagsfirandet/Klågerupsdagen som byalaget arrangerar.
– Vi är cirka 260 medlemmar i byalaget i dag men vill väldigt gärna bli fler, säger Stefan Knutsson.
– Målet häromåret var 300 medlemmar men vi kom ”bara” upp i 293 om jag minns rätt, men då marknadsförde vi oss väldigt mycket.

Byalaget har funnits sedan 60-talet men hette då först Villaföreningen. Namnbytet till Klågerups byalag skedde 2003. Verksamheten var även vilande en tid eftersom man inte lyckades få ihop en styrelse.

Vad är det bästa med Klågerup?
– Här är lugnt att bo. Vi har landsbygden men samtidigt nära till både Lund, Malmö, Trelleborg och Svedala.
– Och vi har världens bästa pulkabacke, inflikar Leif Faddersson, mer känd som Tomten i Bara och tomte ska han såklart vara även på julfesten.
– Vi delar ut godispåsar till alla barn. Det brukar vara mycket populärt.

Dagens fråga

Är du orolig över att SD nu är det näst största partiet?

Loading ... Loading ...