Har dragit lärdom av Bactiguard

Eslöv För fem år sedan var Eslövs kommun beredd att bygga en fabrik till företaget Bactiguard för 28 miljoner. Bygget blev aldrig av.
Enligt Kurt Strömberg på Eifab har man lärt av historien och kräver starka finanser om Eifab ska bygga en fabrik åt Blackwing.

Eifab är kommunens helägda industrifastighetsbolag och under 2009 ingick bolaget en överenskommelse med katetertillverkaren Bactiguard om att bygga en fabrik. Kommunen skulle gå in med runt 28 miljoner och Eifab sålde ut fastigheter för att ha råd med affären.

Men i januari 2011 stod det klart att kommunen och Bactiguard gått skilda vägar. Det blev ingen fabrik.
När Eifab nu för diskussioner med flygplanstillverkaren Blackwing är man betydligt mycket försiktigare, uppger Kurt Strömberg, direktör för Eifab.

– Blackwing är entusiaster och visionärer. Men det gäller att de har finansiärer i grunden. Vi är väldigt försiktiga på den punkten.
Enligt Kurt Strömberg är det stor skillnad på vad Bactiguard och Blackwing efterfrågat.
– Det är många som är intresserade av att finnas på flygfältet så vi skulle kunna hyra ut till någon annan också.
Han säger även att det är mycket enklare, och billigare, att bygga mer generella lokaler. Till skillnad från de specifika som Bactiguard ville ha.
– Bactiguard ville ha mycket mer än vad kommunen kunde ge.
Kurt Strömberg och Markus Horning, utvecklingschef i kommunen, har träffat Blackwing för diskussioner. Det finns ingen detaljplan för området vid flygfältet som kan bli aktuellt.
– Den dag vi vet var en fabrik skulle kunna ligga kan vi diskutera hur mycket lokaler vi kan bygga. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är kommunen som bygger. Det är i så fall Eifab och då handlar det om ett kommersiellt hyreskontrakt.

Johan Andersson (S), kommunalråd, understryker att det i första hand handlar om en uthyrning av lokaler och att kommunen försöker vara behjälplig för alla företag.
– Men det finns inga beslut fattade ännu.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev