Lundabon Peter Ahlgren landade en havsöring på 7,5 kilo på öringpremiären vid Skivarpsån i fredags. foto: Jari markkanen
Lundabon Peter Ahlgren landade en havsöring på 7,5 kilo på öringpremiären vid Skivarpsån i fredags. foto: Jari markkanen
Medlemmarna i Sydvästra Skånes Vattenråd är Skurup, Trelleborg och Vellinge. På bilden syns en fiskare som fångat en öring i Skivarpsån.Arkivbild
Jonas Nilsson, Victor Andersson, Vincent Mårtensson och Gustav Dulke från Lund flugfiskade vid Lilleskogen.

Öringen på hugget i Skivarpsån

Skurup/YSTAD Fem fiskare stod utmed Skivarpsån när Sydfiskarna hade fiskepremiär på nyårsdagen och öringen var på hugget. En öring på 7,5 kilo landades, en av de största som fångats hittills.

En av fiskarna, Lundabon Peter Ahlgren, hade fiskat sedan åttatiden vid Skivarpsån, när Skånska Dagbladets medarbetare dök upp vid tiotiden för att kolla premiären den disiga men milda nyårsdagen då det åter är tillåtet att fiska havsöring.
– Att det är så få fiskare i dag beror kanske på att öringfisket var dåligt i fjol. Vattenståndet var då så högt att öringen gick upp tidigare för att leka, så vid premiären hade de lekt färdigt och återvänt till havet förklarade Peter Ahlgren.

Förra året lyckades han bara lura en mager öring på premiären. Den var mindre än det tillåtna måttet på 50 centimeter och fick återvända till vattnet. Den största öringen som fångades 2015 vägde cirka tre och ett halvt kilo och de flesta fångades med fluga och jigg, enligt Sydfiskarnas fångstrapport från 2015.
– Men hoppet är det sista som överger en fiskare, påpekade han.
Plötsligt högg en öring högg på Peter Ahlgrens jigg i det slammiga vattnet. Efter en dramatisk kamp där öringen gjorde flera rusningar lyckades han landa fisken med håven.

Han visade stolt upp fångsten, en skinande blank havsöring, 93 centimeter lång och 7,5 kilo tung. Han skickade uppgifterna i ett sms till ordförande Andreas Möller som svarade att öringen är ett av de största hittills under föreningens 23 år vid Skivarpsån. Han tvekade en stund, innan han högg kniven i den granna öringens huvud.
– Normalt släpper jag tillbaka fisken, men den här vill jag ha till middag, sa han.
Peter Ahlgren är en erfaren fiskare. Hans största gädda på 14,3 kilo fångade han i Löddeå vid Löddeköpinge och hans personliga rekord vägde hela 71,5 kilo. Det var en mal som han landade i Spanien.
– Skivarpsån är ett av de fina ställen som jag gillar att fiska, detta är mitt fjärde år här, sa han.

Skånska Dagbladet fortsatte färden utmed kusten mot Ystad. Utmed den sträckan syntes endast några fiskare, trots att den har flera populära ställen som även lockar fiskare Danmark, Holland och Tyskland.
Fyra unga flugfiskare från Lund var på väg upp till stranden för att överväga om de skulle testa något annat ställe än Lilleskog.
– Vi har bara fått en öring, vi släppte tillbaka den, för den var mager och utlekt. Vi kanske testar Engelska bryggan i Ystad i stället, förklarade Jonas Nilsson

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss