Januari

Brandingenjören som skriver fantasy för ungdomar

Charlotte Cederlund. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Januari innebär dubbel lycka för brandingenjören och författaren Charlotte Cederlund från Lund. Hon ska föda sitt första barn och så kommer debutromanen Middagsmörker ut.
– Det är verkligen som att få två bebisar på en gång, säger hon lyckligt.

I Idijärvi sameby i Lappland inleds en spännande och skrämmande kamp mellan onda och goda makter när 16-åriga Áili flyttar dit. Hon har vuxit upp med sin pappa i Skåne men nu har pappan dött och hon ska bo hos samiska släktingar i den lilla byn. Underliga saker händer och Áili börjar inse att hon ärvt mycket mer än utseendet från sin samiska mamma. Det här är grundhandlingen i Lundabon Charlotte Cederlunds författardebut, ungdomsromanen Middagsmörker. Den är första delen i en planerad fantasytrilogi och samtidigt som Charlotte arbetar som brandingenjör, läser på författarskolan på Lunds Universitet och väntar sitt första barn skriver hon också på trilogins andra del med arbetstiteln Gryningsstjärna.

När vi träffas för en pratstund verkar hon trots snart stundande förlossning och trippelarbete inte det minsta stressad utan snarare överlycklig.


– Det här är min dröm och nu vill jag ta chansen och skriva alla böcker jag har inom mig.

Författardrömmen har Charlotte Cederlund haft ända sedan hon var sex år men vägen mot en färdig och antagen roman har varit både lång och krokig.
– Jag har alltid haft två parallella spår i mitt liv, förklarar hon. Jag är duktig på teknik och så tycker jag om att berätta och fram till studenten gick det bra att göra bägge.

Efter gymnasiet började Charlotte Cederlund studera till brandingenjör på Tekniska Högskolan i Lund och plötsligt fanns det inte tid för annat än studier vilket ledde till en skrivpaus på tio år.


– Jag tänkte en hel del på olika historier som jag skulle kunna skriva under den tiden men det var inte förrän jag landat i min yrkesroll som jag började skriva igen. Och då var det en utmaning att komma igång. Som brandingenjör skriver man en hel del men inte det där vackert flödande så det tog nog ett halvår att hitta tillbaka till det skönlitterära.

Eftersom Charlotte Cederlunde inte är den som börjar i det lilla satsade hon direkt på en roman
– och skrev ett par noveller vid sidan om som skrivövning.


– Romanen jag skrev då var en annan historia som inte alls handlade om samer, berättar hon. Det samiska var en bihistoria men så började jag läsa på och insåg att här hade jag det intressanta så då ändrade jag allt efter ett halvt års arbete.

Även om Charlotte Cedelunds pappa som barn växte upp i Harads i Norrbotten där hans pappa var provinsialläkare och Charlotte har varit där vid några tillfällen har hon ingen anknytning alls till den samiska kultur som är grunden trilogin.


– Jag har lärt mig så oerhört mycket och jag kan nästan skämmas i efterhand. Jag visste inte att det fanns rasism mot samer eller att vi har haft kristen mission i Sápmi. Det här arbetet har varit roligt. sorgligt och ögonöppnande.

I researchen under arbetet med Middagsmörker har Charlotte Cederlund läst allt från andra barn- och ungdomsromaner med koppling till samiskt liv till kurslitteratur i religionshistoria, bloggar och till och med Flashback.


– Det känns viktigt att göra mycket research och min förhoppning är att samer ska kunna läsa Middagsmörker och tycka att det är bra och givande, Man ska få rätt känsla.

Charlotte Cederlund skickade sitt manus till olika förlag i två omgångar. Första gången fick hon tillbaka det med många bra råd och kommentarer och andra gången fick hon positivt svar från barn- och ungdomsförlaget Opal.


– Det var precis som man tänkt sig när de ringde, Jag såg att det var ett Stockholmsnummer och hjärtat bankade redan innan jag svarade och efter att de sagt att de ville ge ut min bok kommer jag egentligen inte ihåg så mycket. Efter det har det gått så snabbt. Det här var i juni och de ville ge ut boken redan i januari eftersom de tycker att det är en vinterbok.

Nästan exakt samtidigt som författardrömmen gick i uppfyllelse fick Charlotte Cederlund veta att hon kommit in på Författarskolan på Lunds Universitet så där har hon gått under hösten och jobbat med ett helt annat manus.


– Det kändes konstigt att jobba med uppföljaren till Middagsmörker i skolan så i stället skriver jag på en skandinavisk dystopi
– en idé jag kommit på tillsammans med min lillebror. Han är väldigt delaktig i allt utan själva skrivandet.

Vad tycker du att du har lärt dig på Författarskolan?


– Jättemycket! Jag har visserligen läst mycket om att skriva men är självlärd. På Författarskolan har jag fått utmana mig att skriva saker jag aldrig skrivit förut, som poesi och essäer. Och så samtalen kring litteratur, kring min litteratur
– vi kan sitta och bara diskutera min text i 45 minuter. Det är så lyxigt.

Charlotte Cederlund är född och uppvuxen i Lund men när hon träffade sin nuvarande man bodde han i Malmö och hon flyttade in i hans lägenhet. Det är köket i den lägenheten och på olika fik runt om i Malmö som Middagsmörker kommit till, I höst har dock flyttlasset gått till hennes föräldrars gamla hus i Vallkärra som hon och mannen köpt. I huset har Charlotte också äntligen fått ett eget arbetsrum.


– Det känns bra säger hon belåtet. Jag har vacker utsikt över trädgården därifrån.

I huset i Vallkärra ska också den kommande babyn växa upp, en spännande livsförändring som gör den närmaste framtiden lite svårplanerad.


– Vi får se hur det blir. Jag har sökt in till Författarskolan i vår också men så måste jag fokusera på fortsättningen till Middagsmörker. Vi har inte sagt något bestämt om när den ska komma ut mer än att det inte får dröja för länge.
– Jag har önskat mig en snäll bebis, men vi får väl se hur det går, säger hon med ett stort leende.

Hur ser du på din framtid som författare då. Drömmer du om att skriva på heltid?


– Det där är en svår fråga. Jag tycker om att vara brandingenjör också, att träffa folk, gå på möten och använda den tekniska sidan av hjärnan. Drömmen är nog att jobba halvtid som brandingenjör och att skriva på halvtid.

Gunilla Wedding

FAKTA

Fakta:

Charlotte Cederlund om …

… varför hon skriver fantasy: ”Jag läser själv nästan bara fantastik i olika former. Jag uppskattar visserligen realism men tror inte att jag kommer att skriva det
– i alla fall inte på väldigt länge.”

… sin huvudperson Áili: ”Hon är så klart lite baserad på mig själv och hur jag önskar att jag blivit. Som 16-åring var jag osäker och inte speciellt tuff och de försöker jag väva in i början av boken, att Áili är ganska vanlig och inte vill synas så mycket. Sedan växer hon i boken betydligt snabbare än vad jag gjorde i den åldern.”

… byn Idijärvi: ”Det finns en sjö som heter så och det ligger lite hus runt om. I alla fall om kartorna jag tittat på stämmer, men det är ingen by.”

… vilka hon ser som sina läsare: ”Jag tänker mig dels ungdomar runt 15 år men också unga vuxna eftersom jag själv läser sådana här böcker. Men egentligen alla åldrar, jag tror inte att det behöver finnas en övre åldersgräns.”

… vad hon själv gillar att läsa: ”Det blir mycket ungdomsböcker. Så klart Engelsfors-trilogin, den tyska ädelstenstrilogin, Harry Potter så klart också och Divergent-serien.”

Mat

Potatis på olika språk

Billig, mättande, god och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang.
Foto: Christine Olsson/TT
Mat
Mat Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. I dag bjuder vi på potatisrätter från olika länder.

Det finns vissa råvaror som korsar alla gränser och uppskattas på väldigt många håll i världen. Dit hör den måhända simpla, men ack så användbara, potatisen.

De flesta länder har sina egna favoritvarianter på just potatis. Och så här års kanske det ekar en smula tomt i skattkistan och känns knepigt att få middagsbudgeten att gå ihop. Varför då inte gå loss på gammal hederlig potatis och hämta inspiration från internationella vinnande varianter? Billigt, mångsidigt och mättande, vilket språk man än pratar.

"De flesta länder har sina egna favoritvarianter på just potatis."
Billig, mättande, god och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang.
Billig, mättande, god och mångsidig – potatisen är en världskändis av rang.
Foto: Christine Olsson/TT

Plugg, pärer, pantofflor eller potäter – kalla dem vad du vill. Men tillagas de med kärlek och omsorg kan dessa anspråkslösa små jordäpplen smaka precis hur gott som helst.

I dag är potatis den mest odlade kulturväxten i världen. Visste du till exempel att det finns över 2 500 sorter och med andra ord all anledning att hitta din egen älsklingsart? Detta oavsett hur du väljer att tillaga den.

Det finns över 2 500 sorters potatis i världen. Varför inte hitta din favorit.
Det finns över 2 500 sorters potatis i världen. Varför inte hitta din favorit.
Foto: Christine Olsson/TT

I dessa kolhydratskygga tider är det många som hoppar över just potatisen. Men faktum är att denna lilla oansenliga knöl är fullproppad med nyttigheter, såsom vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du dessutom i dig ett gäng värdefulla antioxidanter.

Tillbehören väljer du sedan efter plånbok och palett. Eller också nöjer du dig helt enkelt med att frossa i potatis på längden och tvären, på spanska, grekiska eller nederländska. För att kanske sedan resa vidare genom resten av jordklotets smakrika potatisland.

Mia Gahne/TT

FAKTA

Patatas bravas – stark potatis

4 portioner, 1 timme

Spaniens bästa potatisrätt. Det här är så gott att man smäller av. Jag lovar.

500 g fast potatis

cirka 1 1/2 dl olivolja

1 1/2 dl neutral olja, till exempel solrosolja

1 gul lök, finhackad

1 röd chili, finhackad

1 krm cayennepeppar

1 burk krossade tomater, à 400 g

1/2 tsk strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk rökt paprikapulver

2 msk sherryvinäger

1 ägg, rumstempererat

1 vitlöksklyfta, riven

flingsalt

2 msk finskuren gräslök eller bladpersilja

Gör så här:

– 1. Värm ugnen till 200 grader.

– 2. Skala potatisen (om du vill, inte helt nödvändigt) och skär den i bitar, cirka 2 centimeter stora. Häll upp 2 msk olivolja på en plåt och ställ in i ugnen i 5 minuter. Vänd potatisbitarna i den heta oljan och ugnsstek sedan i cirka 45 minuter eller tills de får fin yta och är genomstekta.

– 3. Gör tomatsåsen: Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i chili och cayenne och låt fräsa med någon minut, tillsätt sedan tomater, socker, salt och rökt paprikapulver. Blanda väl, sänk värmen och låt puttra sakta i cirka 20 minuter. Ta bort från värmen och rör ner 1 msk vinäger. Smaka av.

– 4. Gör aiolin: Knäck ägget i en skål eller liten matberedare. Tillsätt vitlök och 1 msk vinäger. Häll sedan i 1 msk neutral olja och mixa eller vispa. Fortsätt tillsätta resten av den neutrala oljan, lite i taget under ständig omrörning. Övergå sedan till så mycket olivolja som krävs för att få en lagom tjock majonnäs och tillsätt på samma vis. Smaka av.

– 5. Strö flingsalt över potatisen.

– 6. Häll upp tomatsåsen på ett fat, fördela potatisen ovanpå och toppa med aiolin. Strö över gräslök eller persilja och servera. Doppa potatisen i de båda såserna och njut!

FAKTA

Patates sto fourno – potatis i ugn

4–6 portioner, 45 minuter

Grekisk ugnsstekt potatis med smak av oregano och citron. Gudomligt gott!

1 kg delikatesspotatis

1 dl olivolja

1 dl citronsaft

1–2 tsk torkad oregano

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 tsk sesamfrön

Gör så här:

– 1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna eller ugnsfast form. Häll över olivolja och citronsaft.

– 2. Strö över oregano, flingsalt och peppar. Blanda runt ordentligt.

– 3. Ugnsstek i cirka 25–30 minuter. Strö över sesamfrön och ställ in i ytterligare 4–5 minuter eller tills potatisen fått fin färg. Servera gärna till lammkotletter och tzatziki, men det är även gott till bara en sallad.

FAKTA

Andijviestamppot – potatisstomp med endiver

4 portioner, 45 minuter

När åt du holländsk mat senast? Det här är klassisk husmanskost från Nederländerna och lysande comfortfood.

800 g mjölig potatis

salt

140 g bacon, strimlat

smör

2 endiver, alternativt 1 huvud escarole- eller frisésallad

nymalen svartpeppar

eventuellt 1 skvätt vitvinsvinäger

Gör så här:

– 1. Skala potatisen och koka i saltat vatten.

– 2. Knaperstek baconet under tiden och lägg på hushållspapper, men spara stekfettet.

– 3. Låt potatisen rinna av ordentligt, häll tillbaka i kastrullen, sätt på lock och skaka ordentligt så att potatisen går sönder lite grand. Mosa lätt med potatisstöt, tillsätt stekfettet och en rejäl klick smör.

– 4. Grovhacka endiver eller sallad och blanda ner tillsammans med nästan allt bacon. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt vinäger. Om det verkar för torrt kan du tillsätta lite mjölk och/eller ytterligare en klick smör.

– 5. Toppa med lite extra bacon och eventuellt lite överbliven endive eller sallad. Rätten är god att äta som den är, men smakar även förträffligt till fisk, korv eller köttbullar.

Utrikes

Brittiska UD: Kreml planerar kupp i Ukraina

En ukrainsk soldat vid gränsen till länet Donetsk. Arkivbild.
Foto: Andriy Dubchak/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien säger sig ha information om att Moskva överväger möjligheten att genomföra en kupp och installera en prorysk ledare i Ukraina.
Ryssland avfärdar uppgifterna som "nonsens", likaså mannen som pekas ut som tilltänkt ledare.

"Vi har information som indikerar att den ryska regeringen tittar på möjligheten att installera en ryssvänlig ledare i Kiev, medan man överväger om Ukraina ska invaderas och ockuperas", skriver det brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande sent på lördagskvällen.

Enligt britterna är det den tidigare ukrainske parlamentarikern Yevheniy Murayev som i första hand övervägs som potentiell kandidat.

Janukovytjs premiärminister

Murayev företräder ett mindre proryskt parti som inte lyckades klara spärren för att ta plats i parlamentet i 2019 års val.

När brittiska The Guardian konfronterar honom med uppgifterna blånekar han.

– Ni har gjort min kväll. Brittiska UD verkar förvirrat, säger han till tidningen, och hävdar att han inte ens har rätt att resa in i Ryssland.

Ytterligare ett antal namn nämns i kommunikén, bland dessa den tidigare premiärministern Mykola Azarov. Han hade posten som premiärminister när Viktor Janukovytj var Ukrainas president. Båda flydde till Ryssland i samband med protesterna och upproret 2014.

Det framgår inte i informationen från Storbritannien på vilket sätt Moskva tänker sig installera en ryssvänlig regering.

Påståendena från London är baserade på underrättelseinformation och några bevis presenteras inte. Men det är enligt brittiska medier, exempelvis BBC, ovanligt att brittiska UD namnger personer på det sätt som gjorts denna gång.

"Inblick i tänkandet"

Den brittiska utrikesministern Liz Truss konstaterar också att "informationen belyser i vilken omfattning den ryska aktiviteten är ägnad åt att undergräva Ukraina och den ger en inblick i Kremls tänkande".

Det ryska utrikesdepartementet avfärdar uppgifterna som "desinformation" och "nonsens".

Det säkerhetspolitiska läget i Europa ses av många bedömare som det sämsta på årtionden. Ryssland har mobiliserat tiotusentals, enligt vissa uppgifter över hundra tusen, soldater vid Ukrainas gräns, och avkrävt USA och Nato en rad säkerhetsgarantier och löften om stopp för att fler länder ansluter sig till försvarsalliansen – krav som västmakterna avfärdar som fullständigt orimliga.

Moskva å sin sida hävdar att Ryssland är offer för omvärldens aggressioner.

FAKTA

Bakgrund: Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

FAKTA

Fakta: Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

* Utesluta att Ukraina eller andra länder ansluter sig till Nato.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte starta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Utrikes

Fransk äventyrare hittad död på Atlanten

Jean-Jacques Savin poserar i sin roddbåt i maj 2021. Arkivbild.
Foto: Philippe Lopez/AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Jean-Jacques Savin, en 75-årig fransk äventyrare, har hittats död utanför Azorerna. Den tidigare fallskärmsjägaren och triatleten gav sig av från södra Portugal den 1 januari för att korsa Atlanten i en specialbyggd roddbåt.

Natten mellan torsdag och fredag avfyrade han två nödraketer. På fredagen hittades han uppochnedvända roddbåt och på lördagen kunde den portugisiska kustbevakningen skicka ner dykare som hittade Savins kropp i båten.

Redan 2019 korsade Savin Atlanten, då i en specialbyggd tunna. Den 127 dagar långa strapatsen följdes av tusentals i sociala meder. Nu hoppades han än en gång att ta sig till Karibien, den här gången i en åtta meter lång roddbåt.

Savin fyllde förra veckan 75 ombord på båten. För att fira hade han tagit med sig sin mandolin, gåslever och champagne, skriver T he Guardian.

– Jag åker på semester på havet, sade han innan han åkte.

– Jag ror åtta timmar om dagen och när vinden blåser för hårt stänger jag in mig.

Inrikes

Två gripna för mordförsök i Sundbyberg

Två män greps i natt, misstänkta för mordförsök i Sundbyberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män greps i natt i en lägenhet i Sundbyberg misstänkta för mordförsök. Strax före midnatt fick polisen larm om ett pågående brott i bostaden. När polisen kom dit påträffades en man med förmodade knivskador.

– Han var allvarligt skadad och fördes med ambulans till sjukhus, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

De två gripna männen, som nu ska förhöras, ska ha befunnit sig i lägenheten när brottet begicks. Under förmiddagen ska en åklagare ta ställning till om de misstänkta ska anhållas eller försättas på fri fot.

Lägenheten är avspärrad och en brottsplatsundersökning ska genomföras av kriminaltekniker under förmiddagen.

De inblandade personerna är enligt polisen i "yngre medelåldern".

Sport

Slog ut Zverev – ställs mot Nadal

Denis Shapovalov är vidare i Australian Open.
Foto: Hamish Blair/AP/TT
Sport
Sport Tredjeseedade Alexander Zverev, Tyskland, har spelat färdigt i Australian Open. I fjärde omgången blev Denis Shapovalov för svår.

Kanadensaren, seedad som nummer 14, slog Zverev i tre raka set (6–3, 7–6, 6–3) och möter nu Rafael Nadal från Spanien i kvartsfinal i Melbourne.

Världsfemman Nadal gick vidare genom seger över fransmannen Adrian Mannarino i tre raka set (7–6, 6–2, 6–2).

Roger Federer är den som flest gånger tagit sig till kvartsfinal i Australian Open men Nadal ligger nu på en delad andraplats i den tabellen.

Nadal står i nuläget på 20 grand slam-titlar – lika många som Roger Federer och Novak Djokovic, som båda är borta från turneringen. Därmed har Nadal chansen att i Melbourne bli den förste att ta en historisk 21:a grand slam-titel.

Spanjoren Rafael Nadal besegrade fransmannen Adrian Mannarino.
Spanjoren Rafael Nadal besegrade fransmannen Adrian Mannarino.
Foto: Simon Baker/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Inrikes

Inga tecken på brott efter Norrtäljedöda

Inget som tyder på brott efter att två män hittades döda i Norrtälje. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män, 65 och 80 år gamla, hittades under lördagen döda i en bostad i Norrtälje. Eftersom omständigheterna kring dödsfallen var oklara inleddes en förundersökning om mord.

Efter att ha genomfört teknisk undersökning och förhör med boende i fastigheten har misstankarna om att ett brott begåtts inte stärkts, enligt polisen.

– Det finns ingenting i materialet som har framkommit som stärker misstankarna om att ett brott har begåtts, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

Det finns ingen person som misstänks för något brott i samband med dödsfallen och polisen inväntar nu den rättsmedicinska undersökningen för att få klarhet i vad som hänt.

Skåne

Fick långtidscovid klassad som arbetsskada

En undersköterska som jobbat med covidsjuka inom omsorgen har fått arbetsskadeersättning efter att ha drabbats av långtidscovid. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Kävlinge En undersköterska i Kävlinge som arbetat med covidsjuka inom omsorgen och drabbats av långtidscovid har beviljats ersättning från arbetsskadeförsäkringen, rapporterar SVT Skåne.

I december 2020 insjuknade kvinnan i covid-19. Det yttrade sig som en kraftigare förkylning, men efteråt kom andra problem såsom trötthet, huvudvärk och en känsla av att ha influensa i kroppen, berättar kvinnan för SVT.

Kvinnan har ännu drygt ett år senare inte blivit bättre och dessutom har hjärntrötthet tillstött, vilket gör att hon inte längre klarar vardagen.

– Det är som att man är dement, det känns som hjärnan bara går på halvfart, säger hon.

Kvinna har nu fått sin långtidscovid klassad som arbetsskada, efter att ha gjort en arbetsskadeanmälan, och har fått 50 000 kronor i ersättning från Afa försäkring.

– Det är ett plåster på såret, men jag hade mycket hellre varit frisk, säger hon.

FAKTA

Fakta: Rätt till ersättning för covid-19

Det är fastställt att covid-19 är en sådan smittsam sjukdom som kan godkännas som en arbetsskada enligt förordning om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd och därmed omfattas av arbetsskadeförsäkringar.

De som kan ha rätt till ersättning vid smittsam sjukdom är anställda vid ett laboratorium, inom sjukvården eller anställd i annat arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar smittförande person.

För att Afa Försäkring ska kunna pröva rätt till ersättning krävs att skadan kvarstår efter 180 dagar.

Källa: Afa försäkring

Ekonomi

Lyxmärket tar farväl av bensinmotorn

Lamborghini, med vd Stephan Winkelmann, på väg att överge förbränningsmotorn. Arkivbild
Foto: Laurent Cipriani AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Italienska Lamborghini är i år inne på sista rundan av bilmodeller med renodlade förbränningsmotorer, enligt premiumbiltillverkarens vd Stephan Winkelmann.
Och 2022 har rivstartat, med hela årets planerade produktion redan såld.

Stegvis ska Lamborghini, som ingår i Volkswagenkoncernen, nu börja ställa om, enligt Stephan Winkelmann.

Bolagets storsäljare – Aventador, Huracan och Urus SUV – ska redan nästa år få sina första plug-in-varianter. Och till 2024 är siktet inställt på att hela modellutbudet ska vara laddbart, även om det dröjer några år till efter det för den första helt batteridrivna modellen är färdigutvecklad. Det ska bli en fyradörrarsbil för vardagsbruk.

Bolaget har sammanlagt satt av 1,5 miljarder euro för att ställa om produktionen till hybridmodeller – där man får draghjälp från Volkswagens jätteinvesteringar i ny fordonsteknik.

Enligt Winkelmann har Lamborghini redan sålt hela årets produktion 2022 efter att levererat rekordvolymer i fjol.

– 2022 har börjat väldigt bra, säger han.

Ett bokslut för 2021 väntas i mars, där vinstmarginalen väntas ligga nära 20 procent.

– Vinsten borde hamna på en nivå som överraskar alla – på ett positivt sätt, säger Winkelmann.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL