Darion Rackley blev fullt förtjänt utsedd till bäste Malbasspelare, men till slut fick Luleå koll på honom. Foto: Senad Honic
Henrik Svensson-tränade Malbas åkte på 15:e förlusten i säsongens ligaspel. Foto: Senad Honic/arkiv
Hemmalaget Malbas föll, men tackade ändå givetvis de 618 åskådarna för stödet. Foto: Senad Honic
En offensiv foul på Fredrik Larsson när Malbas förtvivlat kämpade för att komma ikapp sista 10. Foto: Senad Honic

Tröttkört Malbas höll inte

MALMÖ Ett rejält ryck och en tvåpoängsledning inför den sista perioden räckte inte. Luleå gick loss till seger med 94-83 i basketligan.

Det var i stort sett fullspikat i Heleneholms sporthall och de 618 åskådarna fick se en glödhet Darion Rackley från start. När halva matchen var spelad hade han gjort 21 poäng.
Sedan fick Luleå bättre koll på honom och han stannade på 26.
– Jag är jätteglad över segern, men inte över vårt försvarsspel på Rackley i den första halvleken, erkände Luleås coach Peter Öqvist.
Att Luleå till slut kunde hantera honom var en av förklaringarna till bortasegern. En annan var att Malbas fick en urusel start både på den tredje och fjärde perioden. Första gången kämpade laget sig ikapp och förbi till en tvåpoängsledning inför den sista perioden. Den höll en halv minut när Malbas på nytt körde med ett trampa vatten utan att komma någonstans-spel. Ett bra lag som Luleå utnyttjar givetvis en sådan chans och matchen var avgjord långt före de sista minuterna.
– Det får bli mycket videotittande, konstaterade Malbascoachen Henrik Svensson när han fick frågan vad som gick fel.
– Jag vet inte riktigt vad gubbarna gjorde där ute och jag får säkert titta på mitt eget agerande också. Kanske blev vi helt enkelt trötta i det höga tempot? funderade han.
Att Malbas-spelarna ibland själva bidrog till att dra upp intensiteten hjälpte inte till.
– Vi kan ha gått i en fälla där och låtit det bli ett tempo som gynnade Luleå.
Darion Rackley försökte komma till även mot slutet, men blev hårdare tagen.
– Att de spelade lite tuffare ska jag inte skylla på. Vi gick ner oss i kvalitet den sista perioden och det gällde både mig och laget, sa Darion Rackley.
Carl Engström kom upp i 22 poäng och bidrog också till att Malbas trots allt hängde med så pass hyfsat.
Spelarna med kort speltid tillförde dock ingenting och Connor Miller stannade på ynka fem poäng.
Två i den första halvleken och tre till på stensäkra straffkast i den andra.
Luleås försvarsspel på Miller var dock riktigt vasst och särskilt Christopher Ryan bidrog till att hålla nere Millers poäng.
– Vi vann returtagningen, hade en hög procent på våra tvåor och när vi har fem spelare som gör minst tio poäng brukar det gå bra. Att vi kommer upp i 94 poäng trots bara 27 procent på våra trepoängsskott är dessutom riktigt starkt, sa Peter Öqvist.

Sportresultat

Sport i dag