Bygger stängsel mot flyktingar

Öresund Från den 4 januari kommer det till följd av de nya id-kontrollerna inte att gå att resa direkt Köpenhamn-Malmö. Resenärer hänvisas till andra transportmedel för att ta sig till Kastrup. Mellan spåren kommer man bygga ett stängsel för att hindra flyktingar att springa över.

Regeringen kommer, som känt sedan tidigare, att med start den 4 januari 2016 införa ansvar för tåg-, buss- och färjeföretag att genomföra ID-kontroller av samtliga resenärer till Sverige. Med anledning av detta har Skånetrafiken tillsammans med DSB nu beslutat att alla Öresundståg från Danmark till Sverige från den 4 januari kommer att avgå från Köpenhamns Flygplats. De som vill resa från Kastrup måste ta sig till Kastrup på andra sätt – Skånetrafiken hänvisar till exempelvis Metro, lokala bussar eller Öresundståg som har Kastrup som slutdestination. Detta innebär att det kommer att ta längre tid att resa från Danmark till Sverige.
– Det är naturligtvis beklagligt att det blir längre restider. Men vi är ändå nöjda med beslutet. Det är det bästa möjliga efter de förutsättningar som nu finns, säger Joakim Borgudd, pressinformatör på Skånetrafiken.

Tågen från Sverige mot Danmark påverkas inte av ID-kontrollerna.

På tisdagskvällen bekräftade man från det statliga danska tågbolaget DSB:s sida att man kommer att bygga ett stängsel mellan spåren som hindrar flyktingar att springa över dem till den perrong där Sverigetågen går. Det innebär att man på sen kvällstid mellan den 27 och 29 december kommer att ställa in all tågtrafik medan stängslet byggs. Tågtrafiken ersätts då av bussar. För information om detta hänvisar man på DSB:s presstränst till DSB.dk och den danska reseplaneraren på nätet. Sannolikt kommer även information även upp på Skånetrafikens hemsida.

I samband med förändringen ställs 10-minuterstrafiken i rusningstid in och Öresundstågen kommer från den 4 januari att köra var 20:e minut. Som resenär får man räkna med att det kommer att bli trångt ombord på tågen och att restiden från Danmark till Sverige förlängs.
Även från Sverige ställs 10-minuterstrafiken i rusningstrafik in och tågen kommer att avgå var 20:e minut från Sverige mot Danmark.
– Vi har inte plats för så många tåg inne på Kastrup när ID-kontrollerna genomförs, säger Joakim Borgudd.

Alla resenärer som ska resa till Sverige kommer att behöva gå igenom ID-kontrollerna för fortsatt resa till Sverige. ID-kontrollerna kommer att ske i anslutning till Kastrup och organiseras av danska DSB. Exakt hur kontrollerna går till kommer att presenteras efter jul. För alla resenärer från Danmark kommer resan att ta längre tid än normalt.

Polisens gränskontroller på Hyllie station fortsätter och kommer även fortsättningsvis att påverka trafiken mellan Köpenhamn och Malmö. De förseningar som eventuellt uppstår vid Hyllie station regleras av Skånetrafiken på Malmö C genom att ankommande tåg från Kastrup väntar in nästa Öresundstågsavgång. På så sätt regleras förseningen och tågen går i tid från Malmö och för inte med sig ytterligare förseningar in i Skåne och i resten av Öresundstågssystemet. Som resenär kan man behöva byta tåg på Malmö C och restiden kan förlängas.

Pågatågstrafiken körs från den 4 januari från Simrishamn, Ystad och Trelleborg enligt ordinarie tidtabell och alla tåg stannar på stationerna Svågertorp, Hyllie och Triangeln.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...