Recension

Lysande scenshow om julångesten

I föreställningen Jag vill inte dö, jag vill bara inte jul på PotatoPotatos scen fördrivs julångesten med olika medel. Här en scen där ”Rudolf med röda mulen” manar till uppror mot Jultomten. Foto: Clemens Altgård
Artikel Recension En grupp skådespelare undersöker julångest på Potatopotatos scen. Clemens Altgård har sett föreställningen.

Teaterkollektivet PotatoPotato har så här inför stundande julfirande upplåtit scenen åt en grupp skådespelare som undersöker vad julångest kan vara. Jag undrar om inte ordet julångest är ett sådant där ord som saknar motsvarighet i andra språk. Kan det vara så att julångest bara förekommer i Sverige? I alla fall är det nog ingen svensk medborgare som kunnat undgå ordet även om somliga förhoppningsvis förskonats från själva fenomenet som det betecknar.

Det är alltså fråga om en tillfällig, från PotatoPotato fristående, konstellation bestående av: Ella Schartner, Emil Brulin, Jenny Möller Jensen, Jesper Söderblom, Julia Frisberg, Ludvig Bertling Wiik, Olof Mårtensson och Rasmus Johansson. Samtliga gör insatser som är alldeles strålande. Föreställningens titel Jag vill inte dö, jag vill bara inte jul anspelar förestås på Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva om bipolär sjukdom och ångest. Se det som en fingervisning om att det här är scenkonst som bjuder på både respektlöshet och nattsvart humor. Samt en rejäl dos absurdism. Den lilla världen kan vara trygg men också kvävande. Det får vi se flera exempel på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga nya dödsfall med covid-19

Nu har 77,3 procent av den vuxna befolkningen i Sverige fått minst en vaccindos mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, uppger Folkhälsomyndigheten i dag, onsdag. Totalt har 14 655 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 098 795 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har 6 330 448 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 77,3 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 4 068 808 fått två doser, motsvarande 49,7 procent av den vuxna befolkningen.

Erik Lindahl/TT

Utrikes

Norge: "ingen nollvision för smitta"

Norges hälsominister Bent Høie.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Den norska regeringen skjuter återigen upp planerna på att lätta på landets pandemirestriktioner. Anledningen är oro över spridningen av den särskilt smittsamma deltavarianten av viruset.

En ny utvärdering kommer att ske i mitten av augusti om huruvida Norge kan gå in i "steg fyra" av de lättade restriktionerna. Det är det sista steget i öppnandet av Norge och innebär bland annat att skolor kan återgå till mestadels fysisk undervisning och att idrottsevenemang kan fungera i stort sett som vanligt.

Planer på att lätta på restriktionerna sköts även upp i början av juli.

– Det pågår en oroande utveckling i flera europeiska länder på grund av deltavarianten, även i länder med högre vaccinationstäckning än i Norge, som Storbritannien och Nederländerna, säger hälsominister Bent Høie (H), och fortsätter:

– Det råder osäkerhet om hur deltavarianten kommer att påverka Norge vad gäller spridning av infektion och sjukdom.

Hälsoministern betonar att smittan kommer finnas kvar i samhället även om större delen av befolkningen är vaccinerad.

– Vi kommer att uppleva att vaccinerade människor både blir sjuka och dör till följd av detta virus. Vi som samhälle måste vara beredda på det, säger Bent Høie.

– Vi har inte och kommer aldrig att ha en nollvision relaterad till smitta och risk i vårt samhälle.

Ekonomi

Krisande Boeing gör vinst

Flygplanstillverkaren Boeing redovisar vinst. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

För första gången på nästan två år redovisar flygplanstillverkaren Boeing nu vinst. Rörelsevinsten från kärnverksamheten uppgick till 755 miljoner dollar, eller 6,5 miljarder kronor, under andra kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 3,3 miljarder dollar motsvarande period förra året. Ekonomer hade räknat med en förlust på 455 miljoner dollar, enligt Refinitivs sammanställning.

Intäkterna lyfte med 44 procent till 17 miljarder dollar, motsvarande nära 147 miljarder kronor.

Boeings lönsamhet lyfts av att leveranserna av den tidigare olycksdrabbade modellen 737 Max åter tagit fart sedan flygförbudet mot den tidigare bästsäljaren lyfts i bland annat USA och Europa, samtidigt som efterfrågan på resor ökar i takt med att allt fler vaccineras världen över.

Boeing säger nu också att man skrotar planerna på att reducera arbetsstyrkan.

OS i Tokyo 2021

Ändrar spelschemat efter Medvedevs sågning

Daniil Medvedev är vidare i OS-tennisen – trots allt.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Sport
Sport Först avancemang i OS-tennisen. Sedan en rejäl sågning av förutsättningarna i Tokyo.
Ryske världstvåan Daniil Medvedev kokade av både ilska och värme. Ilskan tog skruv – nu ändras spelschemat.

Medvedev har inte bara gjort sig känd för sitt spel utan också sin frispråkighet utanför tennisbanan. Turneringen i Tokyo har inte varit något undantag. Han har tidigare lyft att matcherna borde starta senare på dagen – allt för att undvika den värsta värmen och höga luftfuktigheten och i onsdagens match mot italienaren Fabio Fognini var de yttre förhållandena precis så tuffa som Medvedev varnat för.

Under matchen tvingades han ta medicinsk timeout och när huvuddomaren frågade om hans status var svaret:

Problem med synen

– Jag mår bra och kan avsluta matchen men jag kan dö. Om jag dör, tar Internationella tennisförbundet, ITF, ansvar?

Till slut blev det vinst, 6–2, 3–6, 6–2, men efteråt var Medvedev krass:

– Redan från första set kändes det inte bra med andningen och jag kunde inte andas ordentligt. Jag tror att det här var den dagen med mest luftfuktighet hittills.

– Sedan under andra set såg jag inte riktigt bra. Jag var beredd på att ramla ihop på banan.

ITF har för att underlätta för spelarna låtit dem ta en tio minuter lång paus mellan seten. För Medvedev spenderades den tiden med en kall dusch och därefter blev det till slut vinst.

Några timmar efter matchen stod det klart att OS-arrangören och det Internationella tennisförbundet (ITF) hörsammat Medvedevs önskemål. I ett uttalande skriver ITF att matcherna från och med torsdagen startar först efter klockan 15 lokal tid för att säkra spelarnas hälsa och välmående.

Murray misslyckades

I kvartsfinalen väntar spanjoren Pablo Carreño Busta. Dit avancerade även världsettan Novak Djokovic efter vinst, 6–3, 6–1, mot spanjoren Alejandro Davidovich Fokina. Det som började lite struligt med problem med hans eget servande, blev sedan betydligt smidigare när solen gick ned bakom taket på huvudbanan. Djokovic som varit överlägsen inom tennisen i år och vunnit samtliga tre grand slam-tävlingar ställs närmast mot hemmahoppet Kei Nishikori. Däremot är det färdigspelat för Paris-finalisten, greken Stefanos Tsitsipas som åkte ut mot Ugo Humbert, Frankrike.

Britten Andy Murrays försök att nå ett tredje raka OS-guld misslyckades också när han i par med Joe Salisbury förlorade mot kroatiska veteranerna Marin Cilic/Ivan Dodig. Murray som de senaste åren varit skadedrabbad vann guld i singel i såväl London 2012 som Rio 2016.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Kvartsfinalerna i OS-tennisen

Herrarnas kvartsfinaler:

Novak Djokovic, Serbien–Kei Nishikori, Japan

Alexander Zverev, Tyskland–Jeremy Chardy, Frankrike

Karen Chatjanov, Ryska olympiska kommittén–Ugo Humbert, Frankrike

Pablo Carreño Busta, Spanien–Daniil Medvedev, Ryska olympiska kommittén

OS i Tokyo 2021

Sjöström enkelt vidare – hoppas vända trend

Sarah Sjöström vann sitt heat på 100 meter fritt i OS och gick vidare till semifinal med femte tid.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Med en ny look ska Sarah Sjöström också få det att se annorlunda ut på 100 meter fritt i OS.
Hon började med att ta sig vidare till semifinal med femte tid på 52,91.
– Jag hoppas att det blir bättre för varje lopp jag gör, säger Sjöström som hade motsatt utveckling i fjärilen.

Sjöström fick också med sig Michelle Coleman, som noterade tolfte tid på 53,53, från försöken till semifinalen som avgörs i natt, svensk tid.

Efter sjundeplatsen på 100 meter fjäril i måndags, där Sjöström aldrig kunde vara med i medaljstriden, färgade hon håret.

I stället för den normala blonda hårfärgen är det nu en Sarah Sjöström i rosa som visar upp sig. "Som den vackra rosa färgen på himlen i Tokyo", skrev hon på Instagram.

Bättre och bättre...

Hon hoppas på ändring i bassängen också. På 100 meter fjäril simmade hon som snabbast i försöken för att sedan successivt bli långsammare.

– Jag är jättenöjd att jag har gjort under 53 sekunder tre gånger under den här tävlingen. Det är väldigt sällan jag är under 53 så många gånger under ett mästerskap, säger Sjöström som redan hade gjort två lopp i frisim i lagkappen.

– Jag hoppas det kan fortsätta och att det blir ett annorlunda upplägg än på fjärilen, att det blir bättre för varje lopp jag gör i stället, säger Sjöström som efter armbågsskadan haft det enklare i frisim än fjäril.

Hennes tid var nästan tre tiondelar över de 52,62 som supersvenskan gjorde på startsträckan i lagkappsfinalen och som var olympiskt rekord.

Snabba försök

Det blev slaget av australiska fartfantomen Emma McKeon som förbättrade sitt världsårsbästa till 52,13.

Siobhan Haughey, Hongkong, silvermedaljör på dubbla distansen tidigare i dag, hade näst bästa tid på 52,70.

Så det gick snabbt redan i försöken.

– Jag har aldrig varit med om så snabba försökstider någonsin tidigare på 100 meter frisim i ett mästerskap. Så det känns väldigt bra att jag kan simma så här nu, säger Sjöström som har världsrekordet på distansen på 51,71.

Om hon kan nå ned till McKeons tid är hon osäker på.

– Nej, det tror jag inte, men man vet aldrig. Vi får se.

Michelle Coleman slog sitt årsbästa med fyra tiondelar och var mycket nöjd efteråt.

– För mig var det en jättevinst. Jag har inte simmat i närheten av de här tiderna sedan 2019 så det är jätteskönt. Kan jag simma på mitt personliga rekord (53,04) i morgon så vore det helt fantastiskt. Det gick oerhört snabbt och jag tror det kan behövas 53,0 för att gå till final, säger Coleman.

Göran Sundberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Malmö

Iris möter Olle på Borggården

Foto: Nadja Hallström
Malmö
Kultur och nöje
Musik Mitt i arbetet med sitt nya album där hon tolkar Olle Adolphson tillsammans med såväl sin egen jazzkvartett som med stråkkvartetten Vindla kommer Iris Bergcrantz till Sommarscen Malmö och Borggården för två spelningar samma kväll.

Med ena benet i jazzen och den andra i folkmusikens och visans värld har sångerskan Iris Bergcrantz skapat en plats för sig själv dels med sitt eget jazzband och dels med grammisnominerade vokalkvartetten Åkervinda. Samtidigt skriver hon in sig i en stolt svensk tradition med bland annat Lars Gullin, Bengt Hallberg och, naturligtvis, Jan Johansson, som bygger broar mellan det lantligt svenska och det urbant afroamerikanska.

– Svensk folkmusik och jazz gifter sig väldigt väl, konstaterar Iris Bergcrantz.

– Jag har inte tänkt på det riktigt på det viset men det är konstigt att det fungerar så bra när det är så skiljt egentligen.

Spelningar under sommaren

Under sommaren har Iris Bergcrantz kommit igång med att spela live igen efter en tid i pandemins liveträda. I juli spelade hon på Köpenhamns jazzfestival och hon har gjort några kyrkokonserter och andra mindre publik.

På Sommarscen ikväll spelar hon både med sitt eget band och med stråkkvartetten Vindla på Malmöhus borggård. Redan på musikhögskolan hade hon ett projekt för att lära sig arrangera musik för stråkkvartett.

– Jag tyckte att det var kul och gjorde det även på min förra skiva [2019 års Danish Music Award-nominerade ”Young dreams” där Vindla medverkar, reds.anm] och nu under coronan har jag arbetat på ett album där jag arrangerat Olle Adolphson-låtar för ett ganska stort band, då tyckte jag att det skulle vara kul att göra det live också.

Det kommande albumet, där Iris Bergcrantz står för arrangemangen tillsammans med basisten Anders Fjeldsted, är tänkt släppas i april nästan år. Grunderna är inspelade med Vindla och bandet, förstärkta med två blåsare. Sången återstår att spela in och det ska mixas.

– Det är långt kvar men det är skönt att det är gott om tid för en gångs skull.

Helt nytt för Iris Bergcrantz är det inte att tolka Adolphson. På ”Young dreams” finns till exempel den stockholmske visdiktarens ”Nu har jag fått den jag vill ha” med.

Sommarscen-publiken kommer bland annat att få höra delar av frukten av arbetet med det nya albumet tillsammans med några låtar från dess föregångare.

– Från början hade jag inte alls så bra koll på Olle Adolphson. Jag tänkte ”ja, det är väl han som skrev Trubbel”. På den nivån var jag. Sedan visade en jätteduktig saxofonist som heter Christina von Bülow några låtar för mig, dels ”Nu har jag fått den jag vill ha” och dels ”Vad tänker hon på”. Jag lyssnade in mig lite mer på honom och tyckte att det var sjukt fin musik och text.

Trubbel med ”Trubbel”

Idén med att göra en Olle Adolphson-platta föddes i samarbete med Björn Lycklig Wallgren på Kulturaktiebolaget.

– Det föll sig ganska naturligt i och med att jag börjat spela flera av hans låtar redan. Jag tyckte också att det var kul att utforska hans sätt att skriva och arrangera. Mycket av hans harmonik är kvar men jag har också satt min personliga prägel på det.

Hur har du tänkt när du valt låtar ur hans katalog?

– De jag faller mest för är de vemodiga så det blir en del sådana. Han har gjort så sjukt mycket. Många kommer nog att vara besvikna för att jag inte valt just den där låten som de gillar. Alla har så stark anknytning till sina favoritlåtar av honom, känns det som.

Tänkte du någonsin ”Men ”Trubbel”, den kan jag inte köra, det har ju alla andra gjort”.

– Jag ville knappt köra den låten men så övertygade Björn mig om att göra det. På ett sätt är den uttjatad men det är också en av mina favoritlåtar, den förtjänar att höras på alla möjliga olika sätt. Den har jag gjort ett arrangemang på men det tog ett tag. Jag började på den, lade den åt sidan och tog tag i det igen. Det var lite ångestladdat; det var trubbel att arrangera ”Trubbel”, säger hon med ett skratt.

Kan du känna att du går upp i kamp med Monica Zetterlund där?

– Verkligen. Å andra sidan var det ju så med Nu har jag fått den jag vill ha också. Hon har gjort jättemånga Olle Adolphson-låtar. Det är jobbigt att folk kommer att jämföra för Monica gör den ultimata ”Trubbel”-versionen ... fast egentligen kanske jag tycker bättre om Olle Adolphsons egen version.

Impressionism

Olle Adolphsons visjazz med lite folkton i botten ligger ganska nära den musik Iris Bergcrantz själv gör.

– Det känns som att vi är inspirerade av samma saker. Jag kan också höra mycket Debussy i hans musik även om det inte alltid är så påtagligt. När man lyssnar på melodiken och harmonierna så tycker jag att det finns mycket impressionism där och det har jag inspirerats jättemycket av.

På vilket sätt märks impressionismen i din musik?

– I stråkarrangemangen är det mycket melodier, inte bara ackordmattor. Det är nästan så att jag måste begränsa mig lite ibland, det kan bli för mycket när man ställer en melodi mot en annan. Men det gör Debussy väldigt mycket också, först är det förstaviolinen och sedan är det någon som tar över och så vävs de in i varandra. Det tycker jag är jättehäftigt och det har jag inspirerats av. Sedan är jag inte alls lika skicklig på det. Men det är det jag lyssnar mycket på och det tror jag hörs.

Samtidigt har Debussy en förrädisk enkelhet över sig.

– Ja, det är ganska modalt. Det är ju inte tolvtonsmusik [en form av avantgarde-konstmusik], det är lättillgängligt. Det har nästan lite folkigt på vissa sätt.

Hon beskriver det som kul att kombinera jazzen med stråkar.

– Det som är bra med Vindla är att de är vana vid att spela genreöverskridande rytmisk musik. Många klassiska musiker är vana vid dirigent och det blir väldigt mycket för mig att hålla koll på om jag ska dirigera och sjunga samtidigt, då blir det kanske att man förlorar närvaron. Just Vindla kan följa en rytmsektion och det fungerar väldigt bra.

FAKTA

Inrikes

Man skottskadad i Gävle

Polisen söker vittnen till skottlossningen. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes
Inrikes

Under natten kom en skottskadad man i 25-årsåldern in till akutmottagningen i Gävle. Han var allvarligt, men inte livshotande skadad.

Enligt polisen vill mannen inte medverka i utredningen. Det finns ingen misstänkt och polisen konstaterar att skjutningar är svåra att utreda.

Det finns uppgifter om att det förekommit skottlossning vid ett industriområde i staden och polisen söker nu eventuella vittnen som befunnit sig där.

Brottsrubriceringen är grov misshandel.

Erik Lindahl/TT

Inrikes

Nytt skyfall över Skåne – ovädret drar norrut

Kristianstad drabbades på onsdagen av ett kraftigt åskväder. Stora regnmängder på kort tid orsakade översvämningar på flera platser.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I Kristianstad har räddningstjänsten fått in larm om översvämmade sjukhus och äldreboenden.
SMHI har utfärdat en ny varning när ovädret drar norrut.

Åskovädret har dröjt kvar i södra Sverige och under dagen slog åskan till med ett efterföljande skyfall över Kristianstad i Skåne, rapporterar flera medier.

Gator har svämmat över och flera larm om stigande vatten i fastigheter har kommit in till räddningstjänsten.

– Det har kommit in larm från samhällsviktiga funktioner så som sjukhus och ålderdomshem. Även privatpersoner också, men vi har valt att göra en prioritering på det andra. Vi har valt att lägga resurser där vatten stiger på samhällsviktiga funktioner, säger Mattias Östling, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad till Expressen.

Stora konsekvenser

Åskskurarna kan ge lokala skyfallsliknande regn med mer än 35 millimeter på kort tid, enligt SMHI.

– Träffar det samhällen så kan det får stora konsekvenser om vattnet har svårt att rinna undan när det kommer så stora mängder på kort tid, så det är beroende av var de här skurarna hamnar någonstans, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

I tisdags drog ovädret in över Götaland, med 1 700 blixtnedslag och skyfall som fick gator och butiker att svämma över i Kalmar. Under natten har lågtrycket spridit sig upp över Svealand. På onsdagen har SMHI utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i Gävleborgs län.

Drar norrut

I samband med lågtryck som strömmar in söderifrån dalar också temperaturen och första veckan i augusti ser ut att bli blöt och sval. Även om onsdagen fortfarande bjuder på varm luft, mellan 20 och 25 i söder och uppåt 30 i norr, väntas termometrarna på flera håll i Götaland inte klättra över 20-strecket på torsdagen.

– Det kommer att vara en övergång till allmänt ostadigare väder längre fram. Det kommer att bli regn och skurar även i norra Sverige så småningom. Till en början kan det vara kraftiga skurar även där. Sedan fortsätter det med svalare luft men då blir det inte de här intensiva skurarna, säger Mattias Lind.

Johanna Engman/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL