Julklappsböcker för olika åldrar

Ung kultur

Även om december hittills varit skrämmande varm tänker jag föreslå att du köper vantar. Rättare sagt boken Vantarna, en julsaga av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. Det är en berättelse med anslag av H C Andersen om det ensamma barnet, av mystisk härkomst, som på självaste julnatten hittar hem till de sina. Historien är sorglig och stämningsfull på samma gång, vacker och samtidigt lite skrämmande.
Illustrationernas blandning av vattnig akvarell och skarpa detaljerade konturer ger en känsla av mystisk realism som placerar julsagan både i vår tid och i den eviga julen. Henrietta kommer från havsfolket, men kommer bort från sin familj och lever olycklig bland människorna. Denna jul åker hon av en ingivelse till havet, med ett par skruttigt stickade vantar i ett paket i väskan. På skärgårdens sista ö möter hon ett havsmonster, men som ni kan gissa slutar det lyckligt.

På samma sätt råkar Pelle Svanslös i trubbel, med Måns så klart och inget havsmonster, men allt löser sig lagom till sista sidan. Pelle Svanslös firar jul, skriven efter Gösta Knutssons modell av Åsa och Michael Rönn och med bilder av Ingrid Flygare är tyvärr precis så förutsägbar som man kan vänta sig. Till ett stort fan av den lilla svanslösa men genomsnälla katten kan det här absolut vara en tänkbar decemberpresent. För andra finns det roligare julböcker att leta reda på i bokhandel eller bibliotek. Min favorit från tidigare år är ju Tomten och den röda halsduken av Lena Arro och Catarina Kruusval!

Julböcker lämpar sig ju inte så bra under granen, de blir så kortlivade om de packas upp först den 24:e. Som julklapp rekommenderas istället lite lagom lokalpatriotism i form av pekboken Räkna med Skåne. Kanske någon huvudstadsfixerad släkting eller bekänt fått barn? I så fall är Emelie Nilssons och Tove Sundmans miljövänligt producerade pekbok ett presenttips som både kan reta och roa. Miljöerna är bekanta för den som kan sitt Skåne, dessutom finns ett fint barnperspektiv där en katt på resa ger något extra att leta efter på de färgglada uppslagen.

Lite äldre barn och fotbollsfans bör få ett exemplar av Rött kort Therese! av Anja Gatu och Maria Borgelöv. Olika förlags serie om kända fotbollsspelare har redan berättat om skånska Kosovare Asllanis, men nu har turen kommit till FC Rosengårds sportchef och före detta landslagsspelaren Therese Sjögran. Böckerna är inspirerade av spelarnas barndom och berättar enkla historier om kärleken till fotbollen, nervositeten inför en match och vänskapen i laget. De lyfter förebilder, och inspirerar såväl flickor som pojkar att följa sin dröm om fotboll på hög nivå. Och vad är julen om inte en tid för drömmar?