Kultur

Sätter punkt med en sista bluesbok

Thomas H Johansson och Jonas Bergh avslutar sin Landskronatrilogi med En sista blues från Landskrona. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje Den första hade ett helsvart omslag, den andra ett helvitt och när fotografen Thomas H Johnsson och författaren Jonas Bergh nu avslutar sin Bluestrilogi om Landskrona med En sista blues från Landskrona är omslaget blått.
– I alla böckerna finns en blueston, det finns sorg och saknad över hur det var och en ilska över hur det ser ut nu, sammanfattar Jonas Bergh det gemensamma projektet.

Thomas H Johnsson och Jonas Bergh är båda uppvuxna i Landskrona och det är också staden, människorna och förändringen i staden som är utgångspunkten för deras trilogi. Men de betonar noga att det inte handlar om någon ”jävla bygdeskildring” och att det visserligen är vackert men inte ”turistbyråvackert”. Det är Landskrona ur deras perspektiv som egentligen lika mycket ger en bild av Sverige.– Landskrona är utgångspunkten men det handlar om en stämningen i landet utifrån ett småstadsperspektiv, säger Thomas H Johnsson.

Idén till den första boken, En blues från Landskrona, föddes nyårsafton 2006 på restaurang Akropolis i Landskrona. Jonas Bergh och Thomas H Johnsson kände inte varandra jättebra men hade rört sig i samma musik- och teaterkretsar länge.– Jag visste att Thomas fotade och han visste att jag skrev och vi hade lite löst pratat om att göra något ihop, berättar Jonas Bergh.På restaurangen kom de fram till att det var dags för samarbetet nu och dags att skildra Landskrona ur deras personliga perspektiv.– Den skulle ändå vara allmängiltigt så fler kunde förstå vår generation, förklarar Jonas Bergh. Det finns sedan tidigare en fotograf, Anders Hilding, och en journalist, Kalle Berggren, som gjort böcker från Landskrona på 50-talet men det var journalistik. Vi ville göra en mer konstnärlig bok.– En månad senare ringde Jonas och sa att han hade fixat pengar till boken, fortsätter Thomas H Johnsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Inbrott vid en nätstation

Eslöv
ESLÖV

En eller flera tjuvar har varit i farten vid en nätstation på Transportvägen i Eslöv. Staketet till området har klippts upp och släp och containrar på området har brutits upp.

Bensindunkar och ytterligare något föremål stals under inbrottet.

Eslöv

Man känner sig hotad

Eslöv
ESLÖV

En man i Eslöv har polisanmält ett olaga hot. I sin anmälan har han pekat ut en 58-årig man, som enligt honom ligger bakom det misstänkta brottet.

Mannen uppger i sin anmälan att han via sms fått besked som han uppfattar som underliggande hot.

Utrikes

Polen förbereder massprotest mot abortlag

Demonstrationer mot skärpt abortlag i Warszawa i onsdags.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes I Polens huvudstad Warszawa väntas massdemonstrationer på fredagen mot ett domstolsbeslut som skulle innebära förbud mot i stort sett alla aborter.
– Vi är beredda att kämpa till slutet, säger Marta Lempart, medgrundare till rörelsen Kvinnostrejk.

Demonstrationerna mot en befarad skärpning av abortlagarna har pågått i över en vecka. I onsdags deltog över 400 000 personer i protester över hela landet, och man hoppas att lika många ska komma till demonstrationen i huvudstaden i eftermiddag. Samtidigt hotas arrangörerna av åtal eftersom folksamlingar på mer än fem personer är förbjudna i Polen under pandemin.

Säkerheten i Warszawa skärps nu efter de sammandrabbningar som tidigare skett mellan demonstranter och högerextrema aktivister under de dagar protesterna pågått.

Demonstrationerna tog fart efter det att författningsdomstolen i förra veckan meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning. En skärpning skulle innebära att nästan samtliga aborter förbjuds, då 98 procent av de lagliga aborterna i Polen är relaterade till fosterskador, enligt kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering.

Det katolska Polen har redan en av Europas strängaste abortlagar. Färre än 2 000 legala aborter sker varje år, men kvinnorättsgrupper uppskattar att omkring 200 000 kvinnor utför aborter illegalt eller utomlands.

Ekonomi

Stockholmsbörsen stängde uppåt

Börsen inleder försiktigt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter en inledande nedgång vände Stockholmsbörsen uppåt. Vid stängning hade OMXS-index stigit 0,6 procent och bröt därmed en trend med fyra raka dagar med fallande kurser.

Halvdag på börsen betydde att handeln avslutades vid 13-tiden. Trots dagens uppgång blev det en svag börsvecka där OMXS-index totalt sett föll 5,7 procent.

Dagens vinnare blev SCA efter morgonens rapport. Aktien steg till slut med 2,8 procent och var därmed den aktie som presterade absolut bäst på OMXS30-index. Indextunga H&M bidrog till uppgången genom att lyfta 1,6 procent medan Ericsson gick emot riktning med en nedgång på 1,4 procent.

Lundin energy som höjde sin produktionsprognos i samband med delårssläpp steg 1,2 procent. På nyhetsfronten meddelade Volvo att man gjort klart med en försäljning av UD Trucks för omkring 20 miljarder kronor. Köpare är japanska Isuzu Motors och Volvos aktie steg 1,2 procent.

På de ledande Europabörserna är det små förändringar. Frankfurtbörsen pendlar kring nollan, FTSE100-index i London är ned 0,3 procent medan CAC40-index i Paris lyfter 0,1 procent.

Eslöv

Försäljare blåst på 60 000

Eslöv
ESLÖV

En Eslövsbo som skulle sälja en bildel har blivit lurad och har nu polisanmält att han utsatts för ett bedrägeri.

Mannen gjorde upp med en köpare och fick en handpenning när man avtalade om köpet. När bildelen sedan levererades visade köparen upp någon typ av intyg om att resten av pengarna hade skickats till säljarens konto.

Men några pengar dök aldrig upp på kontot och mannen ska därmed ha blivit blåst på 60 000 kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Årets löneökning fryser inne

Vem vinner lönematchen? Arkivbild.
Foto: GUNNAR LUNDMARK / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Det blir inga retroaktiva lönepåslag i år. Medlarna kommer enbart fokusera framåt, enligt vad TT erfar.
Industrins löneförhandlingar väntas gå i mål i helgen och sätta an tonen för hela arbetsmarknaden.

31 oktober löper löneavtalet i industrin ut. Det skulle ha tecknats nya avtal i våras, men sköts upp i sju månader i spåren av coronapandemin. Under tiden har avtalet bara löpt på, men utan några löneökningar.

En av de stora frågorna har därför varit: Ska arbetsgivarna betala ut retroaktiva lönepåslag för det gångna halvåret?

Hårt tryck

Arbetsgivarna har varit benhårda. Löneökningar, när ekonomin rent allmänt gått kräftgång och för vissa tjänstebranscher helt kraschat, finns inte på kartan. Visserligen har industrin till stora delar återvänt till mer normala nivåer, men eftersom industrin de senaste dryga 20 åren satt det så kallade lönemärket för resten av arbetsmarknaden så är trycket från arbetsgivarna i andra branscher hårt – "vi har absolut inte råd med några löneökningar retroaktivt".

Och enligt vad TT erfar så lär det heller inte bli några löneökningar i år. Medlarna i industriförhandlingarna, de så kallade opartiska ordförandena (opo) kommer att lägga ett lönebud som bara tittar framåt. Och facken har svårt att sätta emot, det är ett förlorat år, på många vis.

Därmed kan nog få löntagare på den svenska arbetsmarknaden som har centrala kollektivavtal att förlita sig på, räkna med några extra hundralappar i år. Det här blir en känslig fråga om personal i branscher som jobbat häcken av sig inte ska få något alls, särskilt för LO-förbundet Kommunal som har krävt extra betalt, speciellt i spåren av pandemin och de insatser som personal inom sjuk- och hälsovården stått för. För andra fack, som sjuksköterskornas, är det inte lika avgörande eftersom de har sifferlösa avtal där lönerna förhandlas lokalt.

Minst 4,5 procent

Men hursomhelst, på övriga arbetsmarknaden och nu närmast i industrin, är siktet i stället inställt på de närmaste två och ett halvt åren. I förra veckan lade opo fram ett första bud på 4,5 procent i löneökningar under 29 månader, det vill säga fram till sista mars 2023. För lite blev industrifackens svar men okej enligt arbetsgivarna.

I helgen väntas ett slutbud, som enligt gängse spelregler kommer att vara högre än det första budet. Och enligt vad parterna uppger för TT är förutsättningarna hyfsat goda att ro i hamn ett avtal, även om de fortfarande står en bra bit från varandra.

Förhandlingar pågår in i det sista och opo lär inte lägga något slutbud förrän de vet att båda parter kommer att kunna säga ja.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Dessa förhandlar

På den fackliga sidan är det LO-förbunden IF Metall, GS och Livs. På tjänstemannasidan är det Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Arbetsgivarparterna företräds av Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna.

Industrins förhandlingar berör ungefär 800 000 anställda. I ett senare skede ska löneförhandlingar som rör ytterligare omkring två miljoner anställda ta vid.

Eslöv

Skoltjuv skapade oreda

Eslöv
ESLÖV

Under natten mot torsdagen gjorde någon inbrott på Norrevångskolan i Eslöv. Tjuven eller tjuvarna har krossat rutor för att ta sig in och har sedan gått in och stulit en dator. Inne i klassrum har stol och bordar välts omkull.

Eslöv

Anmäls för kembekämpning

Eslöv
HARLÖSA

Ett företag i Harlösa har polisanmälts för otillåten miljöverksamhet. Det är Eslövs kommun som står bakom polisanmälan. Enligt anmälan har företaget använt kemisk bekämpning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL