Thomas H Johansson och Jonas Bergh avslutar sin Landskronatrilogi med En sista blues från Landskrona. Foto: Gunilla Wedding
Foton ur En sista blues från Landskrona. Foto. Thomas H johnsson
Bokomslag

Sätter punkt med en sista bluesbok

Den första hade ett helsvart omslag, den andra ett helvitt och när fotografen Thomas H Johnsson och författaren Jonas Bergh nu avslutar sin Bluestrilogi om Landskrona med En sista blues från Landskrona är omslaget blått.
– I alla böckerna finns en blueston, det finns sorg och saknad över hur det var och en ilska över hur det ser ut nu, sammanfattar Jonas Bergh det gemensamma projektet.

Thomas H Johnsson och Jonas Bergh är båda uppvuxna i Landskrona och det är också staden, människorna och förändringen i staden som är utgångspunkten för deras trilogi. Men de betonar noga att det inte handlar om någon ”jävla bygdeskildring” och att det visserligen är vackert men inte ”turistbyråvackert”. Det är Landskrona ur deras perspektiv som egentligen lika mycket ger en bild av Sverige.
– Landskrona är utgångspunkten men det handlar om en stämningen i landet utifrån ett småstadsperspektiv, säger Thomas H Johnsson.

Idén till den första boken, En blues från Landskrona, föddes nyårsafton 2006 på restaurang Akropolis i Landskrona. Jonas Bergh och Thomas H Johnsson kände inte varandra jättebra men hade rört sig i samma musik- och teaterkretsar länge.
– Jag visste att Thomas fotade och han visste att jag skrev och vi hade lite löst pratat om att göra något ihop, berättar Jonas Bergh.
På restaurangen kom de fram till att det var dags för samarbetet nu och dags att skildra Landskrona ur deras personliga perspektiv.
– Den skulle ändå vara allmängiltigt så fler kunde förstå vår generation, förklarar Jonas Bergh. Det finns sedan tidigare en fotograf, Anders Hilding, och en journalist, Kalle Berggren, som gjort böcker från Landskrona på 50-talet men det var journalistik. Vi ville göra en mer konstnärlig bok.
– En månad senare ringde Jonas och sa att han hade fixat pengar till boken, fortsätter Thomas H Johnsson.

Thomas H Johnsson hade redan en hög bilder och Jonas en hög texter och formgivaren Morgan Alfredsson fick förtroendet att göra en bok av det. – Lämnar man över till någon så måste man låta den personen formge på egen hand, men våra önskningar var att det skulle bli svart, skitigt och sluta lyckligt, säger Thomas H Johnsson.
Boken kom ut 2007 och fick titeln En blues från Landskrona. Den har också kallats den svarta boken på grund av det helsvarta omslaget.
– Det är verkligen blues, Det finns en ton av sorg och saknad över hur det vara förr, även om det egentligen inte var bättre, förklarar Jonas Bergh. En ton som går igen i alla böckerna. Och så finns det en ilska över hur det ser ut nu.

En blues från Landskrona sålde bra, en ”lokal kioskvältare” kallar Jonas Bergh den, och den blev en kultbok inom fotoboksgenren. Efter ett tag kände Thomas H Johnsson och Jonas Bergh att det kunde vara intressant med en uppföljare. Mer blues från Landskrona kom 2009 och gjordes utifrån samma koncept, men med helvitt omslag.
– Skillnaden mellan ettan och tvåan är hängningen, säger Thomas H Johnsson, I tvåan är det först ett sjok texter, sedan alla bilder i mitten och så text igen. Och så är det en annan ton. mer vuxen och introvert.
Arbetet med bok två var slitsamt och efteråt tog Thomas och Jonas några års paus från samarbetet. 2013 fick de dock ett gemensamt uppdrag att göra en bok och en stor utomhusutställning till Landskronas 600-års jubileum. De vandrade runt i staden och mötte människor som de porträtterade i ord och bild. Namnet på både bok och utställning blev Söndagar.
– Jag gillade verkligen sättet som vi jobbade med Söndagar på och funderade över ett liknande projekt i hela Skåne, säger Jonas Bergh. Men då föreslog Thomas att vi skulle göra en sista bluesbok i stället och jag tänkte, va fan det kan vi väl göra.

Om den första boken var fokuserad på människor och den andra mer experimentell så är nummer tre, En sista blues från Landskrona, en blandning. Denna gång i blått omslag.
– Texten är en lång dikt med ett jag, Jonte Bergh som åker från Malmö till Landskrona, gör en rundvandring i staden, sover hos föräldrarna och sedan åker tillbaka till Malmö, berättar Jonas Bergh. Det är jag som är diktjaget och jag ser hur Landskrona är i dag och har flashbacks tillbaka i tiden. Om texten i de tidigare böckerna var dokuprosa är det här en slags dokupoesi.
– Mina bilder berättar ungefär samma historia som dikten och så blir det ett samtal mellan text och bilder, förklarar Thomas H Johnsson.

Den 12 december är det smyglansering av En sista blues från Landskrona med försäljning och signering i Akademibokhandeln i Landskrona och efter helgerna utlovar upphovsmännen en rejäl släppfest. Men sedan är det slut med Landskronaböckerna och dags för nya projekt. Thomas H Johnsson, som nyligen lämnat ansvaret för Landskrona fotofestival i andra händer, ser fram emot att få tid att koncentrera sig eget arbete.
– Jag har börjat nosa på en annan bok som kommer 2016, avslöjar han. Arbetsnamnet är Enfant terrible och det finns bilder från Höör där jag bor numera men det är ingen Höörskildring.
Också Jonas Bergh har möjlighet att ägna sig helt åt eget arbete nästa år. Både en roman och en novellsamling väntar på avslut.
– Novellsamlingen kommer troligen under nästa år och romanen efter det, säger han.
Och mer samarbeten Jonas Bergh och Thomas H Johnsson emellan är det heller inte omöjligt att det blir.
– Vi har visserligen avslutat bluestrilogin men det finns ju fler musikgenrer, konstaterar Jonas Bergh.