Tareq Taylor lagar mat från tusen år i årets julkalender i SVT. Foto: SVT

Kocken som lagade tusen års mat

TV I julkalendern Tusen år till julafton får man följa barnens svenska historia från vikingatiden och fram tills i dag. Maten är en viktig del i vardagen och det är den skånske kocken Tareq Taylor som står för matlagningen.
– Jag var dålig på att hänga med på historielektionerna i skolan, men nu har jag förstått saker som jag inte kunde ta till mig då, säger han.

Fakta
Tusen år till julafton sänds med start den 1 december både i Barnkanalen och SVT1.
Sändningar kl 07.45 och 18.45 på vardagar och 8.45 och 18.45 på helger.
För regin står Karin af Klintberg.

Tidningens barnpanel gillade matinslagen i kalendern när de fick förhandstitta på några avsnitt inför premiären den 1 december.
– Jag tycker om Tareq också, och maten. Ibland vill man smaka den, ibland vill man bara spy, sa Nora Levin, en i vår barnpanel, då.
Tareq Taylor tycker själv att det har varit en spännande erfarenhet att laga mat från så många olika tidsperioder.
– Det har varit en session av mathistoria som det varit fantastiskt att vara med om, säger han via Skype från Australien.

Där befinner han sig för att bland annat spela in ett nytt matprogram för SVT. Tareq är en välkänd tv-kock i många olika sammanhang och har även tidigare medverkat som gästkock i Historieätarna.

Men hur mycket vet man egentligen om vad folk åt förr i tiden?
– Man vet ganska mycket från det att man började skriva ner saker, men tidigare perioder är det få som känner till så mycket om. Det finns måltidsforskare, bland annat i Lund, som kan en hel del och dem har vi rådgjort med. Mycket kommer an på hur man beredde maten förr, som till exempel när man hade en eldstad i mitten av bostaden, då smakade det mesta förstås rök.

Du brukar arbeta mycket med lokala och närproducerade råvaror. Det gjorde man väl förr också?
– Ja i högsta grad. Mycket var helt enkelt att man använde sunt förnuft. Men genom Sveriges historia har vi också alltid gillat att importera mat från andra länder. Vi har varit nyfikna och gillar att testa nytt. Under en del perioder har det varit fint att äta exotiska råvaror. Det är tydligt hur det här har förändrats, det är först nu som bara det inhemska är gott nog. Förr var bara det importerade gott nog. Ju högre upp i samhället man befann sig, desto viktigare var det att man åt importerade varor.
Något som gjort en stor skillnad i den svenska mathistorien är potatisens inträde.
– Genom potatisen har man kunnat undvika svälten och växa som population. Potatisen kom redan på 1600-talet men det tog nästan 100 år innan folk började använda den. Först tyckte man den var underlig.

Det mest intressanta med inspelningen av Julkalendern har varit att få se historien ur ett annat perspektiv, tycker Tareq Taylor.
– Jag var dålig på att hänga med i historia i skolan, men nu har jag förstått saker som jag inte kunde ta till mig då, Matmässigt är det mycket man kan bära med sig. Det finns allt från det storslagna till det mer storslagna. Uppseendeväckande pajer som det hoppade grodor eller flög fjärilar ur, fasanpaj med fiskfyllning, mycket djur med andra djur i.
Maten kan också ge en stark indikation på klassklyftorna i samhället.
– Att få laga något av till de rikaste av de rika en dag och nästa dag de fattigas mat – det gör att man förstår vilken fruktansvärt stor skillnad det fanns i samhället. Visst kan man få en inblick när man läser i en historiebok, men när man äter det de fattiga åt inser man hur fruktansvärt fattigt folk hade det.
Och barnen var inte först till grytorna.
– Det var en rangordning när man äter. Först åt pappan, så sonen, så mamman och sist flickorna. Om det fanns något kvar. De var hungriga och sedan väntade tufft arbete.

Har du lagat något som var så där riktigt äckligt?
– Nej, egentligen inte. Det där med att tycka om eller inte tycka om mat är personligt. Jag märker att barnen åt och tyckte om det mesta, det är mest vi vuxna som har föreställningar om vad som är äckligt och skrämmande, barnen tycker inte så. Gång på gång blev vi överraskade över vad de åt med god aptit, säger Tareq Taylor.

Fakta
Tusen år till julafton sänds med start den 1 december både i Barnkanalen och SVT1.
Sändningar kl 07.45 och 18.45 på vardagar och 8.45 och 18.45 på helger.
För regin står Karin af Klintberg.