Skånes matfestival lockade cirka 10 000 besökare till Brösarp i år.Foto: Cecilia Franck

Tomelilla sponsrar Skånes matfestival

Tomelilla Tomelilla kommun sponsrar Skånes matfestival under tre år och matfestivalen i Brösarp blir årligt återkommande evenemang.

Sponsoravtalet innebär att Tomelilla kommun satsar 125 000 kronor och att kommunen ställer upp med va- och gatuarbete till ett värde av 50 000 kronor varje år.
– Vi är jätteglad över att Tomelilla går in som sponsor, säger Charlotta Ranert, matfestivalchef Smaka på Skåne.

Som motprestation erbjuder festivalen Tomelilla bland annat tillgång till utställningstält på festivalen, ett antal entrébiljetter till personal och ser till att kommunens logotyp på webb, trycksaker och skyltar kommer att synas i olika sammanhang.
– En matfestival är mycket mer än en mässa eller marknad för mat där konsumenten köper en korv, på en matfestival deltar konsumenten aktivt, får exempelvis prova på att tillverka och laga mat och blanda kryddor, förklarar Charlotte Ranert.
För Skånes matfestival, som arrangeras av Livsmedelsakademin, innebär avtalet att en viktig del av finansieringen av nästa års festival har fallit på plats.
Livsmedelsakademin beslöt förra veckan att Skånes matfestival ska återkomma i Brösarp varje år, eftersom de två första åren har gått över förväntan.

Årets matfestival i maj fick över 10 000 besökare, cirka 1 500 fler än förra året, med ett hundratal småskaliga producenter, mathantverkare, dedikerade kockar och etablerade livsmedelsföretag.
Skånes matfestival har som vision att år 2020 vara Nordens mest innovativa matfestival.
– Vi är faktiskt på väg dit, säger Jannie Vestergaard, verksamhetsledare Smaka på Skåne.
– Vi ska lyfta fram Skånes matfestival som en viktig kulinarisk mötesplats både för konsumenten och för skånska företag i kommunen som arbetar med matproduktionen, säger hon.

Anders Cederberg som driver Brösarps gästgifveri sedan 23 år tillbaka fick idén till matfestivalen 2013, när han köpte Vägstationsområdet med 27 000 kvadratmeter mark.
– Jag tyckte att läget var bra för en matfestival, så jag kontaktade Charlotte Ranert och tillsammans utvecklade vi idén, berättar Anders Cederberg.
Förutom Tomelilla kommun sponsrar Skånes matfestival av Sparbanken syd sedan starten.
– Vi förhandlar just nu med en stor sponsor inom livsmedelsbranschen, men det är inte officiellt ännu, säger Charlotta Ranert.

Den tredje upplagan av Skånes matfestival arrangeras den 20-22 maj 2016 i Brösarp och då deltar Sveriges första kvinnliga stjärnkock, köksmästare Titti Qvarnström, som är den första kvinnan i Sverige som fått en stjärna i Guide Michelin.

Dagens fråga

Påsk och deckare hör ihop tycker norrmännen. Ska du läsa någon krimroman i helgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev