Tusen år till jul heter SVT:s julkalender i år. Bakre raden; Oliver, Erik Haag, Lotte Lundgren, Elsa. Främre raden; Sigrid, Morris, Matteus, Cleo och Sabina. Foto: karl Nordlund/Svt

En julkalender att kapitulera inför

Recension

TV
Tusen år till julafton
SVT:s julkalender 2015 Regissör: Karin af Klintberg
I rollerna: Erik Haag, Lotta Lundgren, Karin ”Kakan” Hermansson, Olof Wretling med flera Sänds i SVT 1 och Barnkanalen 1-24 december, 2015
Betyg: 4

Hur levde man på vikingatiden? Hur var det att inte få välja fritt vem man vill gifta sig med och hur var det att jobba på fabrik istället för att gå i skolan? Det är bara några av de upplevelser som förmedlas i julkalendern Tusen år till julafton.
Tillsammans med Lotta Lundgren och Erik Haag får ett gäng barn prova på hur det var att leva, och äta, under olika tidsepoker, med start i vikingatiden år 1015 fram till våra dagar. Likt ett historiskt drama är de iklädda tidstypiska kläder och bor tidsenligt, men samtidigt är det väldigt tydligt att det handlar om ett experiment, och precis som i reality-tv berättar barnen löpande om sina intryck i en videodagbok.

Gillar du Historieätarna kommer du garanterat att gilla Tusen år till julafton. Erik Haag och Lotta Lundgren har samma jargong och lätt ironiska humor som i originalprogrammet, och trots att det inte känns som att de anpassat sig till en yngre målgrupp skrockas det med jämna mellanrum bland barnen i julkalenderpanelen åt skämten.
Tareq Taylor är en utmärkt kock och matciceron, han visar upp och lagar allt från flådd bäver till fylld komage och barnen smakar, imponerande nog, på allt han serverar. Utöver vad man åt avhandlas en massa annat som rör familjelivet och barnens villkor och man väjer inte för tunga ämnen som epidemier, krig och barnarbete.

Allt är förstås, som vanligt när det handlar om SVT:s julkalender, ypperligt väl presenterat. Såväl kostym som dekor och miljöer är fantastiska och julkalendern kommer säkert att uppskattas av såväl barn, åtminstone de lite äldre, som vuxna. Som tv-produktion betraktat är det jättebra. Men som julkalender? Ja, där är traditionalisten i mig först lite tveksam. Det är inte så att en julkalender måste innehålla snö, eller ens kretsa kring julen, men ska det inte vara ett äventyr med en början, en mitt och ett, gärna spännande, slut?
Nja, kanske inte. Efter att ha konsulterat listan över SVT:s julkalendrar genom tiderna inser jag att en julkalender kan se ut i princip hur som helst och kapitulerar–det här är inte bara bra tv, det är dessutom både underhållande och lärorikt!

TV
Tusen år till julafton
SVT:s julkalender 2015 Regissör: Karin af Klintberg
I rollerna: Erik Haag, Lotta Lundgren, Karin ”Kakan” Hermansson, Olof Wretling med flera Sänds i SVT 1 och Barnkanalen 1-24 december, 2015
Betyg: 4