Svensk dömd för spioneri i Israel

Malmö/Israel Den svenske medborgaren, med kopplingar till Malmö, som tidigare stått åtalad för spioneri har nu dömts till arton månaders fängelse av israelisk domstol.

Den 55-årige mannen greps på Ben Gurion-flygplatsen den 21 juli efter tips till israeliska myndigheter om att han var inblandad med Hizbollah. Han misstänktes då för att ha spionerat på Israel för deras räkning. Mannen nekade till anklagelserna men enligt tidningen Jerusalem Post, erkände han att han var inblandad i spionage under de förhör som genomfördes av Shin Bet, den israeliska säkerhetspolisen.

I helgen dömdes mannen till arton månaders fängelse av israelisk domstol. Anledningen till att det inte blev ett längre straff var att mannen, enligt uppgift till tidningen, hela tiden samarbetade med myndigheter och att Israel inte heller ville avslöja hur stora delar av deras underrättelsetjänst arbetar under en rättegång.

Under rättegången mot mannen har det också framkommit att han ska ha varit lite av en motvillig spion – något som också spelade roll när man skulle bedöma hur långt straffet skulle bli. Bland annat ska han ha försökt att undvika ett möte med sin kontakt hos Hizbollah. Något som fungerade fram till att Hizbollah hotade mannen, bland annat med att hindra honom från att åka tillbaka till Sverige och man ska också ha hotat hans familj.

55-åringen ska även ha rapporterat om en libanesisk Malmöförening, som ska ha haft arrangemang som tagit upp ämnet Hizbollah.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss