Den

Svensk dömd för spioneri i Israel

Artikel Den svenske medborgaren, med kopplingar till Malmö, som tidigare stått åtalad för spioneri har nu dömts till arton månaders fängelse av israelisk domstol.
PREMIUM

Den 55-årige mannen greps på Ben Gurion-flygplatsen den 21 juli efter tips till israeliska myndigheter om att han var inblandad med Hizbollah. Han misstänktes då för att ha spionerat på Israel för deras räkning. Mannen nekade till anklagelserna men enligt tidningen Jerusalem Post, erkände han att han var inblandad i spionage under de förhör som genomfördes av Shin Bet, den israeliska säkerhetspolisen.

I helgen dömdes mannen till arton månaders fängelse av israelisk domstol. Anledningen till att det inte blev ett längre straff var att mannen, enligt uppgift till tidningen, hela tiden samarbetade med myndigheter och att Israel inte heller ville avslöja hur stora delar av deras underrättelsetjänst arbetar under en rättegång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Anna Jansson får Crimetimes hederspris

Anna Jansson får ett hederspris. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Författaren Anna Jansson tilldelas Crimetime Awards hederspris för 2021, med motiveringen "Prisad, älskad och framför allt läst". Priset delas ut till en författare som har varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och "har satt Sverige på deckarkartan".

"Jag blev verkligen överraskad och glad! Att få ta emot en så hedersam utmärkelse är stort. Jag är så tacksam att jag fått möjligheten att göra det jag tycker är roligast av allt; att få skriva! Ett stort tack till mina läsare, de som varit med mig på vägen i över tjugo år och till de nya som hittat mina böcker", säger Anna Jansson i ett pressmeddelande.

Juryn framhåller att Anna Jansson är både folkkär och produktiv, och att hennes böcker innehåller såväl smarta kriminalgåtor som ett stort hjärta och kunskap om historien, naturen och vetenskapen.

Priset delas ut på Bokmässan den 25 september.

Eslöv

”Släpp tanken på nytt stadshus”

Det behövs inte något nytt stadshus i Eslöv, anser Centerpartiet.
Foto: Sara Strandlund
Eslöv
Lokal debatt SkD
LOKAL DEBATT ESLÖV Sluta fundera på nytt stadshus. Det anser Centerpartiet, som reagerat på majoritetens planer.

Kommunstyrelsen i Eslövs kommun har behandlat ett ärende beträffande en förstudie angående Eslövs framtida stadshus. Den styrande majoriteten beslutade att gå vidare med uppdrag till kommunledningskontoret att vidare utreda frågan om framtida lokaler för centraladministrationen och därmed förstudien om ett framtida stadshus.

Från Centerpartiets sida vill vi att frågan om ett nytt stadshus skjuts långt fram i tiden. Vi ser i dagsläget inte att det finns någon anledning att driva denna fråga. Det finns så mycket annat som borde få en satsning istället för att ytterligare bygga ut administrationen.

”Avvakta pandemin”

Vi är inne i en pandemi som fortfarande pågår. Låt oss avvakta och se vart det tar vägen med våra arbetsplatser när pandemin är över.

Vi ser gärna i Centerpartiet att förstudiens förslag om att genomföra och utvärdera tester om alternativa arbetsmetoder genomförs. Vi i Centerpartiet tycker att man inte skall lägga stora konsultkostnader för att vidare utreda frågan om ett nytt stadshus.

Satsa på personalen

Satsa i stället på den personal som finns ute i våra verksamheter och som praktiskt utför de beslut som fattas av politiken. Jag tänker exempelvis på vår vårdpersonal som behöver bättre arbetsvillkor.

Släpp funderingarna om ett nytt stadshus. Om behov finns att ändra arbetsformer så finns möjligheten att förädla befintligt stadshus.

Bertil Jönsson

ledamot i kommunfullmäktige för Centerpartiet

Kultur och nöje

Vill sätta svettig Don Carlos i samtiden

'Folkoperan har en jätteuppgift', säger den nye konstnärlige ledaren Tobias Theorell.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Folkoperans nye ledare Tobias Theorell vill skapa en självklar mötesplats både i kvarteret och i världen. Första ut blir Verdis "Don Carlos", där han tycker att man har mejslat fram operans kärna.
– Jag hoppas man ska uppleva det som svettigt, säger han.

På Folkoperan i Stockholm pågår de sista repetitionerna och trots att Tobias Theorell har gjort det här många gånger förut har premiärnerverna börjat spöka.

– Det är katastrof, allting kommer gå åt helvete! Så tänker jag. Men så där säger jag alltid, det är som att jag glömmer bort.

Den 22 september är det premiär för "Don Carlos", som blir hans första föreställning sedan han tillträdde som konstnärlig chef för drygt ett år sedan. Det blir en koncentrerad tolkning av Verdis operaklassiker som möter publiken, förklarar han.

– Vi har mejslat fram och huggit bort mycket av det svulstiga och mastiga och så har vi kommit ner till en kärna i den här historien. Vi får komma nära de här rollfigurerna som är otroligt mångfacetterade, säger han.

"Blir väldigt intensivt"

Giuseppe Verdi skrev operan 1867 efter ett drama av Friedrich Schiller, och den känns väldigt modern i sin dramaturgi, tycker Theorell.

– Den ligger mycket närmare teatern än vad hans tidiga operor gör. Det är som en helt annan genre. Jag hoppas man ska uppleva att det nästan är lite svettigt. Att det blir väldigt intensivt, säger han.

Även handlingen knyter an till nutiden, tycker Theorell. Operan utspelas på 1500-talet i den tidens supermakt Spanien, som visar tecken på begynnande sönderfall. I centrum står kung Filip och hans son Don Carlos. Vid hovet vävs storpolitik och en frihetskamp där en ung generation vill förändra systemet samman med komplicerade familjekonflikter. Tobias Theorell drar paralleller till dagens västvärld och dess proteströrelser.

– Jag tänker på händelsen när Donald Trump hånade Greta Thunberg. Det är det som är "Don Carlos". Det är en ungdomlig rörelse som kommer underifrån och som säger att det här inte går längre. Och så finns det en kung som är beredda att offra hela den unga generationen och sin egen son, och han är pressad av inkvisitionen att göra det, säger han.

– Men historien är större än så. Den är inte dagspolitisk, den handlar mycket om hur de här politiska strukturerna hamnar i familjen.

"Folkoperan har en jätteuppgift"

Musiken är också en intensiv upplevelse i sig, tycker Theorell.

– Musiken i "Don Carlos" är otroligt spännande och handlingsdrivande. Det är inte så mycket örhängen och slagdängor, säger han.

Uppsättningen är ett typiskt exempel på vad Tobias Theorell säger sig vilja syssla med på Folkoperan. Operakonst som förvaltar traditionerna och samtidigt kommunicerar med nutidsmänniskor.

– Det blir en skärningspunkt mellan teater och opera. Jag har ju teaterbakgrund och det här tycker jag är ett perfekt verk att göra det på det här sättet, det vill säga ett sorts skådespelande gestaltning. Det är så spännande att se hur kan man gestalta de här scenerna så att det faktiskt blir på riktigt trots att de sjunger, säger han.

Hans vision är en opera som lever upp till namnet och som känns som en självklar plats att besöka.

– Man upptäckte ju under pandemin hur viktigt det är med ett levande stadsliv där medborgarna kan mötas kring saker som inte bara är shopping. Jag tänker att Folkoperan har en jätteuppgift och vi vill gärna att folk ska känna att de ska kunna komma hit. Vi är ju ett stort hus mitt på Södermalm, vi vill vara en viktig mötesplats i kvarteret. Men också i hela Stockholm, länet, Sverige och hela världen.

"Katastrofal" kultursyn

Samtidigt måste operan fortfarande få vara opera, poängterar han.

– Ibland vill vi så gärna att folk som inte brukar vara här ska komma så att vi utplånar oss själva. Ett tag skulle det se ut som det gjorde ute på stan och det kan väldigt lätt bli töntigt. Så fort du sätter ett par sneakers på scenen så känns de inte rätt.

Han tycker samtidigt att pandemin har blottat en syn på kulturen i samhället som han kallar för katastrofal.

– "Det är så trevligt det som ni håller på med", sade man samtidigt som det var totalt nedstängt så länge. Folk flög ändå flygplan och jag förstår fortfarande inte varför just vi inte fick hålla på. Det har också varit en tid av reflektion. Är vi också en del av nedvärderingen av kulturen? På vilket sätt kan vi se till att vi blir så relevanta?

Björn Berglund/TT

Scendekoren i 'Don Carlos' blandar stilar från flera olika århundraden och epoker, förklarar Tobias Theorell.
Scendekoren i "Don Carlos" blandar stilar från flera olika århundraden och epoker, förklarar Tobias Theorell.
Foto: Jessica Gow/T
'Don Carlos' blir Tobias Theorell första föreställning som ny konstnärlig ledare på Folkoperan.
"Don Carlos" blir Tobias Theorell första föreställning som ny konstnärlig ledare på Folkoperan.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Tobias Theorell

Född 1969 i Stockholm.

Familj: Fru, barn och bonusbarn.

Bakgrund: Regissör och skådespelare. Har bland annat varit husregissör på Dramaten. Har gjort ett tiotal operauppsättningar på bland annat Norrlandsoperan, Kungliga Operan och Staatstheater Kassel. På Folkoperan har han tidigare satt upp "Salieri vs Mozart".

FAKTA

Fakta: "Don Carlos"

Ensemble: Filip II: Johan Schinkler, Fredrik Zetterström, Don Carlos: Kjetil Støa, Adam Frandsen, Rodrigo markis av Posa: Joa Helgesson, Carl Ackerfeldt, Storinkvisitorn: Philip Björkqvist, Elisabeth: Elisabeth Meyer, Karolina Andersson, Prinsessan Eboli: Andrea Pellegrini, Matilda Paulsson, Isabella: Madeleine Allsop

Musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer

Regi: Tobias Theorell

Ekonomi

Överlag uppåt på ledande Asienbörser

Fortsatt skakigt kring Evergrande, men positivt avslut på börsveckan i Asien. Arkivbild
Foto: Yam G-Jun AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det var överlag uppåt på de ledande Asienbörserna i fredagens handel. Men oron för att den kinesiska fastighetsjätten Evergrandes akuta likviditetsproblem ska få stora spridningseffekter finns kvar.

Tokyobörsens Nikkei 225-index steg 0,6 procent, medan Topix-index gick upp 0,5 procent.

Taiwanbörsen stängde på en oförändrad nivå, medan Kospi-index på Seoulbörsen låg på plus 0,2 procent i den avslutande handeln.

På Hongkongbörsen fortsatte Evergrande-aktien att falla, ned med drygt 5 procent. Det innebär att över 83 procent av börsvärdet har raderats ut i turbulensen kring fastighetsjättens betalningsproblem.

Hang Seng-index repade sig dock och låg på plus 0,3 procent i den avslutande handeln.

Shanghaibörsen hade samtidigt sjunkit 0,2 procent.

Utrikes

Taikonauter tillbaka efter 90 dagars rymdfärd

En tv-skärm i Peking visar taikonauterna inuti rymdfarkosten Shenzhou-12.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En grupp kinesiska rymdfarare, så kallade taikonauter, har återvänt till jorden efter 90 dagar på en rymdstation, enligt statlig kinesisk tv.

"Den bemannade rymdfarkosten Shenzhou-12 har framgångsrikt landat", rapporterar tv-kanalen CCTV.

Den fallskärmsförsedda kapseln med de tre taikonauterna landade i Gobiöknen strax efter halv åtta på morgonen svensk tid.

Pontus Ahlkvist/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Ekonomi

Oväntat fall för brittisk detaljhandel

Oväntat nedåt för brittisk detaljhandel i augusti. Arkivbild
Foto: Kirsty Wigglesworth AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Försäljningsvolymen i brittisk detaljhandel föll oväntat med 0,9 procent i augusti jämfört med månaden före. I årstakt var den därmed oförändrad, enligt den brittiska statistikbyrån ONS.

Analytiker hade i snitt räknat med att detaljhandeln i Storbritannien skulle öka med 0,5 procent i augusti och att det skulle bli en ökning i årstakt med 2,7 procent.

Inrikes

Löfven till FN:s generalförsamling

Statsminister Stefan Löfven med ministerkolleger vid FN-högkvarteret i New York 2019. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Statsminister Stefan Löfven (S) reser till New York för det årliga öppnandet av FN:s generalförsamling den 21 september. Löfvens tal till världsledarna äger rum nästa fredag, den 24 september.

Under sitt besök ska Löfven även delta i möten om pandemin, klimatet, barnarbete och ungdomsfrågor, enligt hans presstab. På dagordningen står även träffar med representanter för näringsliv, civilsamhälle och judiska organisationer, samt bilaterala möten med andra länders ledare. Även utrikesminister Ann Linde (S) reser till New York.

Generalförsamlingen samlas varje år i september. Då hålls den allmänna debatten, då ledare från de 193 medlemsstater talar i FN-högkvarteret. Årets generalförsamling är den 76:e i ordningen och den inledande debatten pågår till och med den 27 september.

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

Somalias premiärminister vingklipps

Somalias premiärminister Mohamed Hussein Roble fråntas flera befogenheter. Arkivbild.
Foto: Tolga Akmen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed har tagit ifrån premiärminister Mohamed Hussein Roble – som också är svensk medborgare – hans befogenhet att utse och avskeda tjänstemän.

Beskedet kom i ett uttalande från presidentens kansli på på torsdagen och innebär en eskalering av ett bittert gräl mellan de båda maktenheterna.

"Premiärministern har kränkt övergångsförfattningen och därför fråntas han sin exekutiva befogenheter, i synnerhet de som rör tillsättande och avsättande av tjänstemän, till dess att valet är genomfört senare i år", heter det i uttalandet.

Mohamed Hussein Roble tillträdde som Somalias premiärminister i september i fjol – efter att han utsetts av president Mohamed Abdullahi Mohamed, allmänt kallad Farmajo.

Maktkampen mellan de båda männen blev offentlig i förra veckan när premiärminister Roble avskedade Somalias underrättelsechef. Anledningen var dennes hantering av ett uppmärksammat, och ännu ouppklarat, försvinnande av en ung agent.

Våldsamheter i Mogadishu

Presidenten svarade då med att utse den dumpade underrättelsetjänstemannen till sin nationella säkerhetsrådgivare.

Meningen var att Farmajos fyraåriga mandat skulle ha gått ut i februari, men i april förlängde parlamentet det med ytterligare två år. Det beslutet ledde i sin tur till våldsamheter mellan rivaliserande grupper –antilojala och lojala med presidenten – i huvudstaden Mogadishu.

Sent på torsdagskvällen svarade Roble i ett uttalande där han avfärdar presidentens beslut som "olagligt" och där han anklagar Farmajo för sabotera regeringens möjligheter att fungera.

Studerat på KTH

Bråket har lett att den sköra valprocessen i landet hotas. Somalia har inte haft något fritt och demokratiskt val sedan inbördeskriget utbröt 1991.

Korruptionen är djupt rotad i det östafrikanska landet och hotet starkt från extremistgruppen al-Shabaab, som regelbundet genomför dödliga attacker, även i Mogadishu.

Roble är också svensk medborgare. Han kom till Sverige 1992, i början av inbördeskriget i Somalia. Knappt fem år senare blev han svensk medborgare. År 2000 tog han en masterexamen i miljöteknik och hållbar infrastruktur på KTH i Stockholm. Sitt examensarbete skrev han inom grundvattenkemi, om vattenledningsverk i Kalmar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL