Tränare Linda Liljedahl tillsammans med stortalangerna Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh. I helgen kämpar de om medaljer i Malmö Isstadion. foto. ola selby

Talangerna mot nya mål

MALMÖ I helgen avgörs den första deltävlingen av Europacupen i short track.
Från Malmö–klubben SK Skrinnaren deltar två stortalanger i Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh. Tillsammans kämpar de för att nå världstoppen i sin sport.

– Vi motiverar och sporrar varandra att bli bättre och bättre för att kunna nå våra mål, säger Fabrice Dufberg Suh.
Tillsammans är Jacob Jansson, 17, och Fabrice Dufberg Suh, 18, de största framtidshoppen i SK Skrinnaren. Under helgens tävlingar gör seniorer och juniorer upp i distanserna 500 meter, 1000 meter och 1500 meter. Larsson och Dufberg Suh tävlar i klassen junior A, tränar alltid tillsammans och är enligt de själva precis lika talangfulla.
– På träningar ligger vi på exakt samma nivå men på tävlingar är det små marginaler. Ett bevis för det är under tävlingarna i fredags där jag slutade fyra och Fabrice på 16:e plats. Det är så mycket annat som spelar in, förklarar Jacob Jansson.

Det är två kloka och mogna ungdomar som representerar SK Skrinnaren. De båda har höga målsättningar med sin idrott där drömmen är OS 2018. Innan dess satsar de hårt på att nå Europacup–finalen senare i vinter.
– Den här tävlingen är den första deltävlingen av tre. De åtta bästa efter tre tävlingar får åka Europacup–final så målet är därför att bli sämst åtta totalt, säger Dufberg Suh.

En av åkarnas två tränare är Linda Liljedahl, som tidigare bland annat tränat två OS–åkare och med massor av erfarenhet från toppen inom short track. Liljedahl tror starkt på sina två adepter.
– Det finns inga gränser för hur bra de kan bli. Vi har gjort ett bra grundjobb tillsammans så det är kul för dem att de får öppna säsongen med tävling på hemmaplan, säger hon.
Hemmaplan innebär mer familj och vänner på läktaren men också större press, åtminstone enligt Jacob.

– Jag sätter större press på mig själv, helt klart. Känslan blir också annorlunda för jag är van att förbereda mig i en vecka men nu gick jag i skolan samma dag som tävlingarna började.
Och så var det det där med att göra varandra bättre. För fyra år sedan började de träna ihop på allvar och sedan har de i princip suttit ihop sedan dess.
– Vi hänger ihop på alla tävlingar och vi tränar alltid ihop. När jag bröt benet och var borta i flera månader märkte Jacob av det eftersom vi inte kunde mäta oss med varandra på träning, säger Fabrice medan Jacob fyller i:
– Vi är kanske för beroende av varandra men samtidigt har det fungerat så här långt. Om Fabrice är stark på träning vill jag ju hänga på och vice versa. Det hjälper oss mycket.
På lördagen avgjordes distansen 500 meter och där körde Jacob hem en silvermedalj medan Fabrice åkte ut i kvartsfinal. Under söndagen avgörs distansen 1000 meter med nya medaljchanser.

×