Niklas Lindbäck vann i fjor, men i år måste han nöja sig med en femteplats på Friends Arena. Foto: Christel Behrmann

Siktet inställt på Rio

SOLNA I full galopp startade svenska fälttävlansstjärnan Ludwig Svennerstål sin väg mot OS.
– Det är den här hästen, Aspe, jag tänker rida i Rio, sa han efter sin bejublade insats i inomhusfälttävlan som inför fulla läktare inledde årets Sweden International Horse Show på Friends Arena.

Ludwig kom bara på tolfte plats av de 16 startande, och han var inte ens bäste svensk. Men Englandsbaserade Ludwig Svennerstål lyste av glädje ändå efter sin ritt med Aspe.
– Det här var sååå roligt. Jag är ju från Stockholm och så fick jag rida inför min hemmapublik. Roligare kan man inte ha det, sa han.
– Det här var bara tredje gången jag red inomhusfälttävlan och det är skitkul.

Nöjd var han också med sin häst, blott sjuåriga holsteinerstoet Aspe.
– Det är en fantastisk häst som jag tror otroligt mycket på. Hon har alla kvaliteter och trots att hon är ganska ung är det henne jag satsar på inför OS.
– Nu ska hon få ta det lite lugnt, men nästa år ska hon få gå några kvaltävlingar och även någon lite större tävling.
Bästa svensk var Linda Algotsson på fjärde plats. Också Linda har OS som största prio inför kommande år.
– Jag har den goda sitsen att ha tre hästar att välja mellan. Bland andra Fairnando som jag red här, sa hon.

Vi premiären inomhus förra året vann Niklas Lindbäck från Össjö men i år måste han nöja sig med en femteplats. Hans bästa häst Mister Pooh är skadad och nu lånade han Easy to Love.
– Jag hade bara ridit hästen tre gånger innan detta, så jag visste inte hur den skulle reagera på publiken. Men det gick bra. Synd bara att jag rev den där oxern. Det kostade mig segern, suckade han.
Även svenska mästarinnan Sandra Gustafsson fanns med i startfältet, med bästa hästen Kaminskij. Och liksom övriga svenskar rev hon den där svåra oxern.
– Jag svängde och svängde men kom aldrig till ridning på hindret. Men vilken upplevelse att vara med här, sa Sandra.

Inomhusfälttävlan är något som gillas av nästan alla ryttare.
– Det hade varit väldigt bra om vi fick en hel serie. Skulle det bli en sådan, och om den skulle hålla samma höga kvalitet som den här i Friends, då kommer jag gärna hit med mina hästar från England, sa Ludwig Svennerstål.
Tyska Ingrid Klimke, en av världens bästa inom grenen, vann tävlingen med Butt’s Azahar. Och det trots att hon skadat sitt ena ben.
– Men det gick bra ändå. Det här är så roligt att jag gärna vill vara med.

Tävlingen var också en laguppgörelse, och även denna vanns av Tyskland, före länge ledande kombinationen Australien/Nya Zeeland. Sverige kom trea och slog därmed Storbritannien.
Tävlingarna på Friends inleddes med en ponnyhoppning, utan skånskt i prislistan. Janelle Larsson från Helsingborg, vinnare i fjor, rev med sin Wizard och Julia Hallberg uteslöts efter för många rivningar med Rhystyd Olivia i detta kval till prins Carl-Philips Pris.

Sportresultat

Sport i dag