– Det krävs att man tänker utanför ramarna om man ger mig priset. Det har Deckarakademin verkligen gjort på ett föredömligt sätt, säger Sara Lövestam som blev glatt överraskad när Sanning med modifikation fick pris som årets bästa svenska deckare av Svenska Deckarakademin. Foto: Peter Knutson
– Det krävs att man tänker utanför ramarna om man ger mig priset. Det har Deckarakademin verkligen gjort på ett föredömligt sätt, säger Sara Lövestam, som blev glatt överraskad när Sanning med modifikation fick pris som årets bästa svenska debutdeckare av Svenska Deckarakademin. Foto: Vilhelm Stokstad
Foto: Peter Knutson

Oväntad deckarvinst för Lövestam

kultur I söndags fick Sara Lövestam ett för henne oväntat samtal när Svenska Deckarakademin ringde och berättade att hennes Sanning med modifikation utsetts till årets bästa svenska deckardebut.
– Det var inget jag hade väntat mig men jag blev jätteglad och gick och jublade för mig själv här i lägenheten, berättar hon.

Fakta Sara Lövestam:
Född: 1980 i Uppsala
Bakgrund: Författare, lärare och föreläsare. Bosatt i Stockholm. Arbetar som lärare i svenska för invandrare, skriver krönikor för QX och Språktidningen och är domare i Lantzkampen i P1. Vann Bok-SM 2009 med manuset till Udda som sedan också blev hennes debutroman, utgiven samma år. Har vid det här laget skrivit 4 romaner, en grammatikbok, en ungdomsbok och två deckare.
Böcker: Udda (2009), I havet finns så många stora fiskar (2011), Tillbaka till henne (2012), Hjärta av jazz (2013), Grejen med verb (2014), Sanning med modifikation (2015), Som eld (2015), Önska kostar ingenting (2015).
Aktuell: Sanning med modifikation utsågs i söndags till årets bästa svenska debutdeckare av Svenska Deckarakademin

Att samtalet var oväntat handlar mycket om genren och huruvida Sanning med modifikation och uppföljaren Önska kostar ingenting är deckare eller inte? Seriens huvudperson är visserligen en privatdeckare men knappast en klassisk sådan och Sara Lövestam berättar att de hade flera möten på förlaget innan den första boken gavs ut för att diskutera om den skulle lanseras som deckare eller inte.
– Jag själv argumenterade för, säger hon.
Sara Lövestams gåtlösande huvudperson heter Kouplan och är en papperslös flykting från Iran som lever gömd i Stockholm och försöker försörja sig som privatdetektiv genom att lösa fall där polisen inte kan kopplas in.
– I och med priset har vi väl fått svar angående genren, fortsätter Sara Lövestam, och egentligen löste det väl sig redan när de första recensionerna kom och Sanning med modifikation bland annat beskrevs som en nyskapande deckare. Men i bokhandlarna kan man hitta den både bland romaner och bland deckare.

Sanning med modifikation är alltså Sara Lövestams deckardebut men själva författardebuten kom redan 2009 med romanen Udda. Sedan dess har hon skrivit ytterligare tre romaner, en ungdomsbok, den hyllade grammatikboken Grejen med verb och så två deckare. Och även om Sara Lövestam började sin språkliga karriär som lärare i svenska för invandrare, uppskattad föreläsare och krönikör för bland annat QX har hon alltid vetat att hon någon gång skulle bli författare.
– Jag har drömt om det sedan jag var pytteliten. Jag skrev min första bok när jag vara fyra och i sådana där Mina vänner-böcker uppgav jag alltid författare på mitt framtida yrke. Jag har aldrig varit säker på att jag skulle bli älskad, få familj eller barn men alltid vetat att jag skulle bli författare.
Det förvånande med författarkarriären var i stället hur snabbt det gick, att debuten kom redan när hon var 29 år.
– När jag var 18-19 år gav jag mig själv 24 år att bli författare på. Jag skulle alltså debutera innan jag fyllde 42. Och så hände det innan jag fyllde 30.

Sara Lövestam får inspiration till sina böcker från många olika håll och har bestämt sig för att alltid följa den. Hon tänker heller aldrig genre eller målgrupp när hon börjar skriva och vill absolut inte fastna i något speciellt fack.
– Jag stakar ut mitt område själv, säger hon bestämt.
Den första Kouplan-boken, Sanning med modifikation, började med idén om en kidnappningshistoria och Kouplan dök upp först när Sara Lövestam insåg att hon behövde en hjälte. – När han väl uppenbarade sig insåg jag samtidigt att det här inte kan bli bara en bok. Jag behövde reda ut allt om honom och hans liv så det kommer att bli fyra böcker som på sätt och vis är en enda. Jag vet tydligt vad jag vill skriva om Kouplan och sedan tillkommer själva deckarhistorierna.

Sara Lövestam har gjort en del research kring hur en privatdetektiv arbetar men menar samtidigt att det egentligen inte är det hon behöver veta mest om.
– Allt blir ändå speciellt för Kopulan. Vanliga privatdetektiver har id-handlingar och kan röra sig i samhället utan rädsla. Jag behöver tänka igenom så många saker med honom, jag behöver lära känna honom och veta hur just han tänker och löser olika problem.
En komplikation är också att Kouplan naturligtvis inte kan lösa vilka deckargåtor som helst.
– Det kan inte vara mord och inte heller brott i kriminella kretsar, konstaterar Sara Lövestam. Det måste vara brott bland andra som är utanför samhället som Kouplan själv eller möjligen brott som är så triviala att polisen inte tar sig an dem.

Just nu skriver Sara Lövestam på den tredje boken i serien med arbetstiteln Luften är fri. Den beräknas komma ut i oktober nästa år och där har Kouplans situation förändrats betydligt sedan sist.
– Kouplan rör sig i en mörkare miljö och uppdraget han får verkar trivialt från början men visar sig vara betydligt knepigare än det ser ut.
Samtidigt med den tredje Kouplan-boken jobbar Sara Lövestam också med sin andra ungdomsbok och ytterligare en grammatikbok – Grejen med substantiv. Och så försöker hon hinna med att undervisa lite också.
– Jag har en kvällskurs i svenska för invandrare två gånger i veckan men nu är det så mycket så jag knappt hinner den så jag har en vikarie som jag delar det med. Men det är verkligen ett jobb jag älskar och som ger mig inspiration.

Fakta Sara Lövestam:
Född: 1980 i Uppsala
Bakgrund: Författare, lärare och föreläsare. Bosatt i Stockholm. Arbetar som lärare i svenska för invandrare, skriver krönikor för QX och Språktidningen och är domare i Lantzkampen i P1. Vann Bok-SM 2009 med manuset till Udda som sedan också blev hennes debutroman, utgiven samma år. Har vid det här laget skrivit 4 romaner, en grammatikbok, en ungdomsbok och två deckare.
Böcker: Udda (2009), I havet finns så många stora fiskar (2011), Tillbaka till henne (2012), Hjärta av jazz (2013), Grejen med verb (2014), Sanning med modifikation (2015), Som eld (2015), Önska kostar ingenting (2015).
Aktuell: Sanning med modifikation utsågs i söndags till årets bästa svenska debutdeckare av Svenska Deckarakademin