Venarödsbon Mia-Maria Lindberg debuterar som författare genom boken ”Pluto och stjärnorna”. – Jag har skrivit den boken som jag alltid saknat, både som liten och nu som lärare, säger hon.
”Pluto och stjärnorna” är tänkt som en första bok i en serie, där den gemensamma nämnaren är barn med hörselnedsättning.

Skrev boken som hon själv alltid saknat

Hörby Mia-Maria Lindberg har skrivit boken som hon själv saknade när hon växte upp.
Nämligen den som gör klart att en hörselnedsättning inte gör någon mindre värd eller mindre bra.
– Tänk om jag hade fått läsa det som barn. Så mycket hade kunnat vara annorlunda, säger hon.

”Pluto och stjärnorna” är Hörbyförfattaren Mia-Maria Lindbergs debut.
Hon har skrivit tidigare, men mest poesi och aldrig utgivet.
– Min mamma har alltid uppmuntrat mig att skriva och när jag visade henne min allra första lite längre text så blev hon så stolt att hon ringde runt till släkten och berättade. Jag tror att det var då som drömmen om att författa föddes.

Att boken handlar om Linn, en flicka med en hörselnedsättning i en familj som inte kan teckenspråk, är inte konstigt.
Delar av historien är nämligen Mia-Maria Lindbergs egen. Hennes hörselnedsättning gav henne nämligen ofta känslan av att inte duga och inte vara lika mycket värd.
– Jag ville skriva en bok som är stärkande för den som har en hörselnedsättning och som man kan känna igen sig i. Samtidigt kan berättelsen vara ett bra sätt för hörande att förstå hur vi har det, säger hon.
Boken är dessutom kompletterad med ett pedagogiskt extramaterial. Diskussionsfrågor, fakta om det svenska teckenspråket, handalfabetet och länkar till olika intresseorganisationer med inriktning på hörsel.
– Nästa vecka ska jag presentera den på skolan där jag jobbar med elever som har hörselnedsättningar eller är döva – men annars tänker jag att den kan passa ännu bättre i de skolor och klasser där barn med hörselproblematik går integrerat med hörande.

Budskapet i ”Pluto och stjärnorna” är något som Mia-Maria Lindberg saknat genom både sin egen uppväxt och under sin tid som lärare.
– Det finns inga böcker där ”hjälten” har en hörselnedsättning och där han eller hon får vara skärpt och kreativ ändå. Jag vill att fler ska upptäcka att det egentligen inte är ett problem att höra dåligt, den rollen har vi fått stämplade på oss av samhället. Hade jag haft den här boken som liten så skulle så mycket ha kunnat bli annorlunda för mig, säger hon.

Boken är utgiven på familjeförlaget som startades för ett år sedan av Mia-Marias make Tomas Ekström.
Venaröds förlag – döpt efter den lilla byn utanför Hörby – var från början tänkt att bara ge ut Tomas egna böcker, med diktsamlingen ”Varv” som språngbräda, men sedan breddades arenan.
– Nu känns det bara roligt att vara en liten uppstickare, säger Tomas Ekström.
Under förlagets första år har fem titlar getts ut.
”Pluto och stjärnorna” är den senaste och på tur står en biografi om Hörbys lindansande stoltheter ”Giraldo brothers”.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev