Lättläst bok som gör oss klokare

Lästips

Bland de fackböcker som nominerats till Augustpriset finns Karin Bojs Min europeiska familj, de senaste 54 000 åren (Albert Bonniers Förlag), en bok som kan ge vanliga släktforskare komplex.
Karin Bojs nöjer sig inte med att följa sin släkt några generationer tillbaka. Med utgångspunkt i en gentest av sig själv och sin farbror ger hon sig ut på jakt efter sina förfäder med början 54 000 år tillbaka i tiden.
De första människorna av vår art, homo sapiens, kom till Europa från Mellanöstern. Där fick några av dem barn med neandertalare, vilket kan utläsas av våra gener – de flesta européer har två procent neanderthalargener i kroppen.

Dna-tekniken har under de senaste årtiondena genomgått en hastig utveckling. Den har inte bara revolutionerat kriminalteknik och medicinsk forskning, utan också gett arkeologer och historiker nya kunskaper, bland annat om hur plötsliga stora vågor av invandring ändrat Europas utveckling och hur invandrarna fört med sig nya kunskaper. Karin Bojs har rest runt i Europa, besökt museum och talat med vetenskapsmän. Resultatet har blivit en lättläst bok som gör oss klokare på vårt ursprung.
Särskilt intressant är den säkert för släktforskare, som i dag kan köpa förhållandevis billiga dna-tester och med hjälp av små variationer i dna-sekvensen hitta kusiner, sysslingar och bryllingar och alltså till och med få veta vilken väg förfäderna än gång vandrade för att komma hit till Sverige för flera tusen år sedan.

×