Romer protester på Stortorget inför dagens kommunfullmäktige möte i Malmö. Foto: Lennart Larsson

Åhörarläktaren utrymdes på politiskt möte

Malmö Åhörarläktaren utrymdes när en del av de församlade fortsatte att applådera och jubla efter inlägg av Feministiskt initiativs Katerin Mendez.

Det var i en debatt om en enkel fråga från Mendez, som bordlades vid det förra fullmäktigemötet. Mendez undrade i den om Malmö stad tänkte avvakta med avhysngen av Sorgenfrilägret tills man hittat alternativ för de boende.
Hon fick svar av miljönämndens ordförande Carina Svensson (S).
– Svaret vet vi ju alla nu, svaret är nej. Miljönämnden reagerade på de sanitära olägenhetena i lägret och för omgivningen. Det fanns en akut risk för de boende. De fick datum i förväg så kunde lämna i lugn och ro.
V samarbetade också med social resursförvaltningen för erbjuda hjälp. Vi tillhandahöll evakueringsboende och erbjöd också resa hem till Rumänien.
Katerin Mendez var inte nöjd med svaret och sa bland annat de insatser som kommunen gör är verkningslösa
– Ska vi investera mer pengar vill jag att vi tar med den berörda gruppen, sa hon, och hävdade också att de konventioner Sverige skrivit under innebär att man inte vräka människor utan ge dem ett alternativ.

Fullmäktiges ordförande Kent Andersson (S) sa efter första applåden att åhörarna måste vara tysta annars skulle salen utrymmas. Efter Mendez andra inlägg var det ändå några som applåderade och då bröt Kent mötet i en kvart och lät utrymma åhörarläktaren.

Dagens fråga

Såg du matchen mellan Sverige och Rumänien?

Loading ... Loading ...