Showan Shattak berättade om sin aktivism för att inspirera andra till samhällsengagemang. foto: karsten Bringmark
Ett och ett halvt år efter överfallet är han på bättringsvägen, men lider av koncentrationssvårigheter.
Han fick ett enormt stöd på fotbollsarenorna. arkiv
Och många Malmöbor demonstrerade mot rasismen
Showan Shattak

Attacken släckte inte glöden

Malmö Han fick skallbenet krossat. Men ett och ett halvt år efter den våldsamma attacken av misstänkta nazister är han sakta på väg tillbaka igen. Och Showan Shattak brinner av energi när han pratar om antirasism.

– Bit för bit återhämtar jag mig. Men jag lider av hjärndimma som gör att jag tappar koncentrationen, har dåligt närminne och sämre simultankapacitet. berättar Showan Shattak.
Han besöker Limhamns folkets hus för att berätta om sina hjärteämnmen, rasism och diskriminering i samhället. Det är första gången han håller i ett eget framträdande. Tidigare har det varit paneldebatter, där han fått en fråga.
– Det är lättare.
Han är fortfarande sjukskriven och men jobbar 25 procent åt ABF som en del av en rehabilitering.
Och om han möjligen haft några farhågor om kvällen i Limhamns folkets hus kommer de snabbt på skam. Han är full av energi, och det är uppenbart att den där ödesdigra misshandeln som nästan höll på att ta hans liv på intet sätt knäckt honom.
Efter överfallet enades Malmöborna i en stor manifestation mot rasism. Rörelsen ”Kämpa Malmö” föddes och han berättar att han fick stöd av sina MFF-supportervänner, men även långt utan för fotbollsarenans väggar, som han uttrycker det.
– Jag fick uppbackning av fotbollsscenen både i Malmö och i Europa, och även längre bort.
Showan Shattak hade plötsligt blivit en symbol för den antirasistiska kampen. Men han värjer sig för etiketten.
– Symbol, det är ju inget som jag valde. Det känns konstigt. Jag föredrar att vara en bland andra.
På duken visar han en bild på en ung Showan som möter förre statsministern Göran Persson. Det var på SSU-tiden, det var där engagemanget började.
Men Showan Shattak tyckte efter ett tag att partikostymen blev för trång.
– SSU i alla ära. men jag ville få mer gjort i samhället. Jag minns också att man kunde ha en viss åsikt på kongressen, men inte sticka ut för mycket, då blev det stopp.
Droppen var en kongress i örebro där man röstade ner ett förslag om att stödja de fredliga och demokratiska krafterna som var mot rivningen av ungdomshuset i Köpenhamn.
Han kände att gatuaktivism var mer han sak, och valde den utomparlamentariska rörelsen.
– På gatan är det jävligt handlingskraftigt – även om man förlorar de flesta gånger.
Men han pekar på nazistmarschen i Salem, Stockholm, som motdemonstranterna till slut fick stopp på. Det samma gäller det nazistiska nätverket Helsingborgskampanjen i Skåne.
Showan Shattak har också en stor del av sitt hjärta inom fotbollen, och talar sig varm om initiativet Fotbollssupportrar mot homofobi.
– Självklart fick gick vi också i Prideparaden.
Kärleken till fotbollen hindrar honom inte att prata om problemen, en supporterskara som är väl macho. Och ofta brukar de aktiva krokna någonstans kring 25 år när familj och partners ställer andra krav.
Alla kan vara emot rasism, konstaterar han, men sexism och homofobi är tuffare att tackla, men det behövs i fotbollsmiljön.
– Vi behöver en bredare och mera tilltalande miljö. Jag stör mig på det diskriminerande tänkandet i fotbollen och när man drar gränser, ”det här är politik”.
Han är aktiv på olika arenor, och nu, långt efter överfallet på Möllevången kan han till och med peka på de positiva effekterna. Ingen brydde sig om Breiviks manifest, men överfallet av honom och hans tre vänner inträffade efter nazistattacken i Kärrtorp och gav ett våldsamt eko, antirasismen hamnade på dagordningen.
– Det som hände i Malmö glömdes inte bort.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

  • Nej (77%, 524 Röster)
  • Ja (23%, 160 Röster)

Antal röster: 684

Loading ... Loading ...