Irene Jakobsson visar en modern dialysmaskin. Foto: Lars Johansson
Världens första kliniskt användbara konstgjorda njure utvecklades av professor Nils Alwall i Lund.
Irene Jakobsson från Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet, Mattias Larsson från Kulturen och Jan Sternby från Gambro är några av dem som sammanställt utställningen.foto: lars johansson
Det moderna dialysfiltret i förgrunden är fem-tio gånger effektivare än den betydligt större motsvarigheten från 1968. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Fokus på njuren och dialys

Lund Njuren är i fokus på Att rena, den nya basutställningen på Livets museum i Lund. Men också dialysen, som till viktiga delar utvecklades i Lund, får uppmärksamhet.

– Sedan vill vi med utställningen uppmana besökarna att anmäla sig till donationsregistret eftersom det råder brist på njurar för transplantation så att bara en fjärdedel av behovet täcks, säger Irene Jakobsson som är guide och även varit med om att bygga upp utställningen.
Hon representerar då Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet som tillsammans med Kulturen och Gambro arbetat med förberedelserna under ett år.

I utställningen visas bland annat animationer av hur njuren fungerar, bildspel och olika apparater. Men här belyses även vad som händer och kan göras när njuren inte fungerar.
1946 använde professor Nils Alwall i Lund för första gången sin egenkonstruerade dialysapparat.
– Han var väldigt envis och lyckades trots att han blev motarbetad övertyga sjukhusledningen om att öppna det som blev världens första dialysavdelning, berättar Irene Jakobsson.
Fast han var inte allra först med utveckling av dialys.
– I Holland gjordes experiment några år innan, berättar Jan Sternby från Gambro.
I början av 1960-talet träffade Alwall företagsledaren Holger Crafoord på en middag.

Det slumpartade mötet resulterade i ett samarbete som ledde till bildandet av Gambro, nu ett världsledande företag när det gäller konstgjorda njurar och en del av Baxter International.
Totalt i världen är det tre miljoner människor som får regelbunden bloddialys. Samtidigt är det omkring en halv miljon som lever med en transplanterad njure.
– Men i Sverige är det fler som fått en donerad njure än som behandlas med dialys. förklarar Irene Jakobsson.
Utställningen invigs på söndag klockan 13. Museet som finns på Lasarettsgatan 7 är öppet tisdag-fredag klockan 10-14 samt samma tid på söndagar i jämna veckor.
Museet som har fri entré grundades 2012 av Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet och drivs sedan 2013 av Kulturen på uppdrag från Region Skåne.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du rest med ersättningsbuss idag?

Loading ... Loading ...

Webbkryss