Tommy Juth ska vara med i En julsaga i Lund. Pressbild
Johan Wikström som Scrooge. Foto: Roger Lundholm
Familjen Cratchit spelas av Melker Sörensen, Malin Karlsson, Freja, Ella och Joel. Foto: Roger Lundholm

Tommy Juth spökar för Scrooge i Lund

PipeDream i Lund gjorde succé med En julsaga förra året. Nu satsar produktionsbolaget på att göra en Lundatradition av Dickens saga i musikalversion. Den 4 december är det premiär och på Lunds statsteaters scen finns till stor del samma gäng som förra året, men några är nya. Däribland Malmötenoren Tommy Juth, som spelar Marleys spöke.

För några år sedan spelade Juth italiensk filmregissör i PipeDreams uppsättning av Sweet Charity på Lunds stadsteater, något som gjorde att han inte tvekade att tacka ja till spökrollen.
– Det är fantastiskt att få arbeta med unga människor som är så entusiastiska för det de gör och som går in med liv och lust. Sådant är man inte så ofta med om i andra sammanhang. De är också väldigt innovativa, säger Tommy Juth.

PipeDream har professionella sångare i de stora rollerna och en ensemble med amatörer, där de flesta har stor erfarenhet av att stå på scenen.
– Det blir korsbefruktning och det är roligt att det är medverkande i så många olika åldrar, säger Tommy Juth, som ser fram emot att få spela spöke.
– Det har jag inte gjort förut, så det blir en ny erfarenhet. Många har sett filmen där man berättar med andra metoder, här får man göra det sceniskt för att få fram samma illusion. Det är en liten roll, men en uppgift som syns och med ett härligt sångnummer. Hela pjäsen har ett gott motto och känns sannerligen aktuell i dag.

Att rollen är lite mindre passar utmärkt för Tommy Juth, som har fullt upp med sin enmansshow Hel-Juthen och en pjäs han spelar tillsammans med Lasse Berggrensson.
– Sedan blir det alltid extra mycket i december, mycket firmajobb som inte syns. Själv arrangerar jag ingen julkonsert längre, men jag är gästartist, bland annat hos Lyrans manskörs Luciaallsång även i år, berättar Tommy Juth, som tycker han har en lyckad blandning och lagom mycket i arbetslivet just nu.

Som Scrooge medverkar även i år Johan Wikström och Bob Cratchitt spelas av Melker Sörensen. En musikalartist som Tommy Juth delade scen med för tjugo år sedan och nu får återse.
– Han var ett av barnen i Kristina från Duvemåla och det är så roligt att han nu har skapat sig en egen karriär, säger Tommy, som själv spelade Danjel och var inhoppare som Karl-Oskar.

Hur minns du själv Duvemåla?
– Det starkaste är egentligen på privatplanet. Jag blev pappa för första gången samtidigt som vi spelade i Stockholm, så jag förknippar spelperioden med min egen familj. Min hustru Pernilla var också med i Stockholm och arbetade bakom scenen. Hela produktionen hade någon slags magi och redan när vi höll på att repetera kände vi att något speciellt var på gång. Och trots att vi spelade den så många gånger var ensemblen ändå så hängiven hela tiden.

500 föreställningar var Tommy Juth med i med Duvemåla. En julsaga bjuder inte på på riktigt lika många spelkvällar. Det blir totalt 8 föreställningar mellan den 4 och 28 december.
I år har Pipedream utvecklat det digitala scenografiprojektet, som de gör i samarbete med Pengu Studios, ännu mer.
– Vi har bland annat köpt in speciella dräkter som kommer att göra det hela ännu mer spännande och vi ska ha flygande spöken. Och det pratande huset, Marleys ande som i filmen är dörrklappen som pratar, kommer att bli Tommy Juths ansikte, berättar producenten Madeleine Andersson.