Svårt få en läkartid på vårdcentralen

STAFFANSTORP Nästa vecka tar en ny verksamhetschef över ansvaret för vårdcentralen i Staffanstorp.
Lennart Areskog efterträder Bodil Knutson och får fortsätta jobbet med att försöka förmå fler läkare att komma till Staffanstorp.

Redan i februari i år kunde SkD berätta om vårdcentralens problem med att få läkare att söka sig dit.

Ett problem man förvisso inte är ensam om i Staffanstorp utan delar med många andra vårdcentraler.
– Det råder generell läkarbrist och vi är drabbade av den vi också, konstaterar avgående verksamhetschefen Bodil Knutson.
Hon har länge kämpat för att locka fler specialistläkare till Staffanstorp men det är svårt. Flera pensionsavgångar under året har också gjort att Staffanstorp hamnat i en extra svår situation.
– Nu har vi ett nytt duktigt gäng med sex blivande läkare, så kallade ST-läkare, som jobbar hos oss och gör att vi klarar vardagen. Det är vi oerhört glada för, men vi behöver fler.

Staffanstorp har ökat i antal invånare men vårdcentralen har inte utökats i samma takt, konstaterade Bodil Knutson redan i februari.
Bristen på läkare märker patienterna i Staffanstorp förstås av.
– Vi kan tyvärr inte erbjuda alla som önskar det en läkartid. Däremot har vi oerhört duktiga sköterskor och sjukgymnaster och de avlastar enormt och gör mycket och till dem kan våra patienter få tid vilket är mycket uppskattat och avlastar enormt.
– Men vi tvingas göra medicinska prioriteringar i fråga om våra läkartider, säger Bodil Knutson.
I nästa vecka lämnar hon arbetet som verksamhetschef för Staffanstorps vårdcentral för att bli chef för barnmorskorna i öppen vård i Lund och Malmö och även för mödravårdspsykologin.
– Eftersom jag själv är barnmorska i grunden var det ett jobb jag inte kunde motstå.

Hennes efterträdare som verksamhetschef i Staffanstorp blir Lennart Areskog som har chefserfarenhet från olika områden och nivåer inom primärvården.
Framöver planeras också för att vårdcentralen i Staffanstorp ska flytta från nuvarande hus in i nya lokaler som ska byggas i det nya centrumkvarter på andra sidan vägen som kommunen planerar för att bygga ut centrum mot Malmövägen.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×