Lund

Seniorer nöjda med graffitilektionen

En helt ny syn på den skapande glädjen i graffitin fick Åke Emilsson.Foto: Anna Lindblom
Lund
Lund Väldigt roligt, och en ögonöppnare för att graffiti faktiskt kan vara mer än bara irriterande klotter. Reaktionerna var genomgående positiva hos det gäng seniorer som på tisdagseftermiddagen gick loss med sprayflaskorna på Stenkrossen.

Graffitilektionen ingick i en dagslång bussresa som Studieförbundet Vuxenskolan och SPF arrangerat tillsammans. På programmet stod även ukulelespel och en guidad tur på Tyringe museum, men Ulla Andersson från Kristianstad tvekade inte när hon utsåg graffitilektionen till dagens höjdpunkt.

- Ja, det har varit roligast i dag. Ofta, när man ser graffiti, tycker man ju inte att det ser så snyggt ut, men nu fattar jag uppriktigt sagt varför de gör det. Det är ju roligt!Ungefär detsamma säger Anna-Karin Holmgren från Hörby.- Väldigt trevligt att prova på. Och inte så väldigt svårt, faktiskt.Kursledaren Joakim Starkenberg är imponerad av sina adepter.- Jag tycker att det blir jättebra.Åldern är inte så viktig i sammanhanget, konstaterar han, när han tittar på de färgglada skapelserna på Stenkrossens väggar.- Jag har jobbat mycket med barn och unga, och faktum är att resultatet blir väldigt likartat oavsett ålder.

Åke Emilsson från Eslöv tycker att upplevelsen har ökat hans förståelse för dem som kallar sig graffitikonstnärer.- Klotter är ju en fruktansvärd kostnad för dem som drabbas, men jag kan samtidigt förstå glädjen man kan känna när man skapar på det här viset.

Lund

Tvingades in i bil under pistolhot

Lund
Lund

Enligt en anmälan till polisen blev en man i 20-årsåldern intvingad i en bil av två jämnåriga män som hotat honom med ett pistolliknade föremål vid Fäladstorget kring 18-tiden i onsdags kväll. Männen ska sedan ha kört honom till en eller flera butiker där han blivit tvingad att handla varor.

Några timmar senare kunde målsägaren larma polisen. En patrull fick sedan syn på en bil på Norra Fäladen som stämde in på de signalement som mannen angett. Vid en kontroll hittade patrullen bland annat en kolsyrepistol i bilen och två män som satt däri greps. De misstänks nu för rån, olaga frihetsberövande samt vapenbrott.

– De båda är kända för sådan här brottslighet sedan tidigare, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Lund

Park på Papegojelyckan kan demensanpassas

Lund
Lund En allmän park anpassad för demenssjuka personer kan bli verklighet i Mårtenslundsparken i västra Lund.

Förslaget som lagts fram av kommunkontoret har sin bakgrund i en två år gammal motion från MP som, med danska och nederländska förebilder, ville att vård- och omsorgsnämnden skulle se över förutsättningarna för att inrätta en demensby i Lund.

Förslaget fick dock avslag i november i fjol, vilket Skånskan skrivit om. Under utredningens gång framkom olika åsikter på boendeformen, många av dem kritiska. Istället så föreslogs fullmäktige att verka för demensanpassade utemiljöer, samt undersöka möjligheten för att inrätta en demensanpassad allmän park, i staden.

Och nu har alltså kommunkontoret lagt fram ett förslag för placeringen av en sådan park, nämligen Mårtenslundsparken, belägen i stadsdelen Papegojelyckan på Väster.

Arbetsutskottet har bifallit yrkandet och föreslår kommunstyrelsen att på sitt nästa sammanträde besluta om att ge kommunkontoret i uppdrag att, tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen och LKF, ta fram en projektplan för att inrätta en demensanpassad allmän park i Mårtenslundsparken.

Kommunstyrelsen sammanträder nu på onsdag, den 2 februari.

Lund

Lunds landmärken lyfts ner

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål ska inte utföra lika genomgripande förändringar på Domkyrkan som hans föregångare Helgo Zettervall.
Foto: Stefan Persson
Lund
Lund De är Lunds mest berömda landmärke och stadens mesta symboler.
Men om några veckor skiljs de båda tornspirorna från Domkyrkan. Dess tak är i dåligt skick och behöver renoveras, ett arbete som lättast görs från marken.
Först om ett år beräknas Lunna pågar spiror vara på plats igen.

Domkyrkans tvillingtorn, Lunna pågar i folkmun, är både Lunds mest välkända silhuett och dess starkaste varumärke. Men också byggnader som stått i 900 år behöver ses över då och då.

Tornspirorna fick sin nuvarande pyramidform när dåvarande domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall renoverade Domkyrkan mellan 1860 och 1880. De täcktes med tunga blyplåtar, som fick läggas om 30 år senare

Renoveringsprojektet presenterades på en pressträff i Domkyrkoforum på torsdagen.
Foto: Stefan Persson

Nu, när ytterligare 110 år förflutit, är det dags igen. Blyplåtarnas tyngd har medfört problem som krävt åtskilliga förstärkningar och tillfälliga lagningar genom åren. Nu behövs en mer genomgripande renovering.

– Det här är ett jättespännande projekt som många av aldrig får vara med om igen. Att lyfta torntaken på Domkyrkan är oerhört, beskriver biskop Johan Tyrberg det kommande arbetet.

Lyfts till marken

För att kunna renovera tornspirorna på ett säkert sätt måste de lyftas ner till marken. Om vädret tillåter och förarbetena är klara kommer det att ske vecka 12, det vill säga i slutet av mars.

Biskop Johan Tyrberg framför Lunna pågar.
Foto: Stefan Persson

Helgo Zettervall satte sin prägel på kyrkan som den ser ut i dag. Lika påtagliga förändringar kommer inte nuvarande domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål att propsa på. Hans arbete handlar i stället om att se till att förändringarna knappt blir synliga för ögat. Eftersom bly inte längre får användas som tacktäckning har han fått leta alternativ.

– Vi har landat i att lägga rostfri plåt som belagts med tenn. Det liknar bly, säger han.

Oxiderar på några månader

Han visar upp en provbit som blänker påtagligt när han håller upp den.

– Men efter tre månader i min trädgård har den oxiderat och fått en mattgrå hinna som liknar bly, påtalar han och visar genom att vända på plåtbiten .

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål med en provbit av takplåten som ska ersätta blyplåtarna som i dag täcker taken på tornspirorna.
Foto: Stefan Persson

Arbetet kommer även att påverka årets karneval. Delar av Lundagård måste stängas av under renoveringsarbetet.

– Men vi har nära samarbete med Lundakarnevalen och erbjudit andra platser, säger Johan Tyrberg.

Samtidigt som tornspirorna renoveras på marken ska murverken och murkrönen i tornen restaureras.

– Murkrönen ska muras om och få den form de haft innan. När torntaken lyfts upp igen ska de passa perfekt, säger konstruktören Folke Höst.

I en pärm har Erik Wikerstål bilder på tornspirornas konstruktion, som kommer att genomgå en omfattande restaurering.
Foto: Stefan Persson

När tornen lyfts sker det i 40 olika lyftpunkter. På så sätt minimeras risken att något brister i taket.

– Om det varit en ny konstruktion hade vi haft fyra lyftpunkter, säger Folke Höst.

Renoveringen beräknas gå loss på 40 miljoner kronor, en kostnad som inte ska påverka kyrkoavgiften.

– Det här gör vi med egna medel, säger domkyrkokamrerare Mats Persson.

Lund

Skotjuv som tog sig in i bostäder – i farten igen

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Lund
Södra Sandby Efter att ha tagit sig in flera bostäder i Staffanstorp under onsdagen omhändertogs mannen av polis i Kävlinge.
Samma dag greps han på nytt, den här gången i Södra Sandby. Även nu hade han varit inne i en bostad, och tagit ett par skor.

Mannen, som är i 20-årsåldern, tog sig på eftermiddagen in i en bostad i de södra delarna av byn och stal ett par skor. En som bor i huset konfronterade dock 20-åringen, som då gick till attack. Han ska ha knuffat omkull personen och sedan sprungit iväg med skorna.

Polisen fick larm om vad som hade hänt och ryckte ut med flera patruller till byn för att söka efter mannen. Han anträffades knappt två timmar senare, inte långt ifrån brottsplatsen, och greps.

– En av patrullerna identifierar den här gärningsmannen med hjälp av signalement från målsägaren, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Mannen anhölls senare misstänkt för rån, då han brukat våld mot den boende i samband med skostölden, samt våldsamt motstånd eftersom han gick till ”kraftigt motvärn” mot patrullen som grep honom.

Liknande brott samma dag

Historien tar dock inte slut där. Tidigare samma dag hade samme man omhändertagits av polis i Kävlinge. Detta efter att ha stämt in på signalement från flera Staffanstorpsbor som kontaktat polisen efter att på olika sätt haft påhälsning av en okänd man under natten och kvällen innan, vilket Skånskan rapporterat om.

Bland annat ska mannen ha tagit sig in i minst två bostäder på Nevisborg. Dels hos en man där han stal ett par skor, dels hos en kvinna där han tidigt på morgonen blev upptäckt när han befann sig i badrummet. Då hade han dessutom ätit av kvinnans mat och rökt hennes cigaretter.

Polisen sökte under både natten och morgonen efter mannen i Staffanstorp, men förgäves. Det var först på förmiddagen som han omhändertogs och då i Kävlinge, dit han troligen tagit sig med buss.

Men han släpptes snart på fri fot igen, misstänkt för våldsamt motstånd, hemfridsbrott i ett fall samt ringa narkotikabrott. Efter det åkte mannen, som tidigare nämnts, vidare till Södra Sandby och gjorde sig skyldig till ny brottslighet.

Lund

Lastbil välte – begränsad framkomlighet

Lund
Lund En lastbil välte under torsdagen på väg 941 strax väster om Södra Sandby.

Vid 06.23 på torsdagsmorgonen larmades SOS om att en lastbil vält utanför Södra Sandby.

–Enligt chauffören får lastbilen sladd och släpet välter, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Lastbilen var lastad med flera ton betong och blockerade trafiken i båda riktningar.

–Lasten utgör ingen fara för allmänheten, säger Kim Hild.

Vid 12 meddelade Trafikverket att framkomligheten fortfarande var begränsad. Enligt deras prognos kommer vägen återigen vara störningsfri vid 16.00

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Lund

Ingen plats för idrottshall intill nya Hedda

Bygget av det nya Hedda Andersson-gymnasiet pågår för fullt.
Foto: Joakim Stierna
Lund
Lund Centern vill att en idrottshall ska byggas på samma tomt som det nya Hedda Andersson-gymnasiet. Inte möjligt, anser barn- och skolförvaltningen. Det saknas helt enkelt plats.
Nu ska nämndpolitikerna få yttra sig i frågan.

Hedda Andersson-gymnasiet håller just nu till i gamla tingsrätten, men kommer att få sina nya permanenta lokaler där Svaneskolan tidigare låg. Första inflyttning är planerad till sommaren 2023, och när bygget är helt klart ska även Svaneskolan vistas här.

Ett stort problem är dock bristen på idrottshallar i skolområdet. Redan när nya Hedda började byggas kom Centerpartiets gruppledare Lars V Andersson med en motion om att skolan bör få en egen idrottshall.

”Närliggande idrottslokaler utnyttjas till stor del redan av Katedral- och Polhemsskolorna”, skriver han i motionen från augusti 2020.

Ny idrottshall på samma tomt

Centern föreslog att idrottslokalen skulle uppföras precis öster om den nya skolan, och ärendet har stötts och blötts sedan dess. Hittills har det bara beslutats om en tillfällig lösning. När nya Hedda öppnar ska två temporära idrottshallar stå redo på Bollhusets parkering. Dessa ska sedan nyttjas i cirka tre år, då en permanent lösning ska vara på plats, enligt planen.

Två temporära idrottshallar för Heddas och Svanes elever ska byggas på parkeringen utanför Bollhuset
Foto: Joakim Stierna

Men var någonstans den idrottshallen ska byggas är inte klart. Flera förslag förutom Centerns har diskuterats, som att bygga om Bollhuset för att kunna ta emot fler elever eller en helt ny idrottshall vid Arenan.

Friytan per elev otillräcklig

Ksau remitterade nyligen Centerns motion till barn- och skolnämnden. Såväl förvaltningen som kommunkontoret har sågat förslaget, med motiveringen att skoltomten inte har plats för en idrottshall. Placeringen skulle ”innebära att friytan per elev blir otillräcklig”, står det att läsa i skrivelserna.

När nämnden sammanträder på tisdag i nästa vecka får politikerna chansen att ge sina synpunkter i frågan.

Lund

Inbrottstjuv knuffade boende – greps efter sökinsats

Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund När en man försökte ta sig in i en bostad i Södra Sandby upptäcktes han av boende. Han knuffade då en av dem och lämnade platsen till fots.

Händelsen inträffade på Assarhusavägen vid 16.30-tiden på onsdagen.

– När vi får in samtalet får vi in att en man försökt bryta sig in i bostaden och att en av de boende har blivit knuffad när de upptäckt honom, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Mannen ska därefter ha lämnat platsen till fots. Efter en sökinsats kunde polisen gripa en man i 20-årsåldern som stämmer överens med gärningsmannens signalement. I nuläget rubriceras händelsen som rån, men brottsrubriceringen kan komma att ändras.

– Det är med anledning av knuffen som det i nuläget rubriceras som rån, säger Jimmy Modin.

Det är oklart om den boende skadades i samband med knuffen.

Lund

Misstänkt kött-tjuv åtalas

Lund
Lund En man i 30-årsåldern åtalas misstänkt för stöld av kött från en matvarubutik.

Den 21 januari i år ska mannen ha plockat på sig kött till ett värde av drygt 2 000 kronor. För detta har nu åklagaren fattat beslut om att väcka åtal mot mannen. Han står misstänkt för stöld. Butiken yrkar inget skadestånd för stölden, trots att den innebar skada för deras verksamhet. Åtalet väcktes den 25 januari.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL